Ciasto jogurtowe z rabarbarem

przez Malwina
Ciasto z rabarbarem przepis

Póki trwa sezon na rabarbar, staram się jak najczęściej wykorzystywać to warzywo w kuchni. Dziś zapraszam Was na smaczne i proste ciasto jogurtowe z dodatkiem różowego rabarbaru. Przygotowując ciasto należy pamiętać o tym, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej. W przeciwnym razie w cieście może powstać zakalec.

Ciasto na jogurcie z rabarbarem przepis

CIASTO JOGURTOWE Z RABARBAREM
Słodka Sobota #1


Składniki:
[inspiracja]

  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 jajka
  • 375 g mąki pszennej
  • niepełna łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 260 g naturalnego jogurtu
  • 60 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g rabarbaru
Rabarbar myjemy, osuszamy, kroimy w kawałki o szerokości 1 cm. Mąkę mieszamy z sodą i proszkiem. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ekstrakt i miksujemy. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem miksując. Dodajemy na przemian mąkę i jogurt w 3-4 partiach. Pod koniec wlewamy mleko i miksujemy do połączenia składników. Masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (kwadratowa forma o boku 22 cm). Na wierzchu układamy kawałki rabarbaru, posypujemy dodatkowymi 2 łyżkami cukru. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 40-50 minut lub do momentu, kiedy patyczek wbity w ciasto po wyjęciu pozostaje czysty. Ja piekłam ciasto przez 50 minut. Studzimy je w formie na metalowej kratce. Ja kierując się pierwotnym przepisem dodałam do ciasta 3/4 szklanki cukru. Nie było jednak wystarczająco słodkie, dlatego przygotowałam lukier, którym polałam wierzch ciasta. Do ciasta możecie użyć także innych owoców, np. truskawek, jagód, wiśni. Dodatkowo możecie przygotować kruszonkę i posypać nią ciasto przed wstawieniem do piekarnika. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

18 komentarzy
0

18 komentarzy

Klaudia 08/06/2013 - 4:16 pm

Piękne jest to ciasto, bajeczne takie pulchniutkie i do tego rabarbar mniam 🙂

Odpowiedz
Szpinakożerca 08/06/2013 - 6:30 pm

uwielbiam wszelkie ciasta z rabarbarem 🙂 zdjęcie jest obłędne 🙂

Odpowiedz
Kamila 08/06/2013 - 9:53 pm

Jest fantastyczne!

Odpowiedz
Karmel-itka. 08/06/2013 - 10:27 pm

o jejuniu, zdjęcie mnie przybiło! aż się pośliniłam!

Odpowiedz
Malwina 11/06/2013 - 5:59 am

😀

Odpowiedz
Crispy Biscuits 09/06/2013 - 6:55 am

Uwielbiam ciasta z rabarbarem. Przyznam szczerze, że ciasta jogurtowego jeszcze nigdy nie jadłam 🙂

Odpowiedz
gin 09/06/2013 - 5:50 pm

Wygląda smakowicie, uwielbiam takie proste ciasta z rabarbarem 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 11/06/2013 - 8:43 am

Uwielbiam takie ucierańce z rabarbarem …i cała resztą owoców również:) U mnie dodatkowo zawsze musi być kruszonka, bo synek ją wyjada:)

Odpowiedz
A. 14/06/2013 - 9:23 pm

absolutnie fantastyczne! Zrobiłam w ramach eksperymentu tylko z połowy porcji na blaszce do tarty i bardzo tego pożałowałam bo zjedliśmy je niemal na raz 😀 kwaskowaty rabarbar i delikatne jogurtowe ciasto… naprawdę mega :DD

Odpowiedz
Malwina 18/06/2013 - 10:20 am

Bardzo mnie to cieszy. U nas też zniknęło w tempie ekspresowym 🙂

Odpowiedz
magducha 07/07/2013 - 3:13 pm

A na jaką blachę jest to ciasto?

Odpowiedz
Malwina 07/07/2013 - 3:19 pm

Rozmiar blachy jest w treści przepisu. Kwadratowa forma o boku 22 cm.

Odpowiedz
magducha 08/07/2013 - 8:50 pm

Aaaa jest. Faktycznie 😉

Odpowiedz
Marzena 29/04/2014 - 9:22 pm

Pieknie wyglada 🙂 I jeszcze z rabarbarem… mniam 🙂

Odpowiedz
Marzena 08/05/2014 - 5:02 am

Zrobiłam to ciasto Malwinko i wyszło po prostu rewelacyjne! 🙂 Dzieki za przepis, podziele sie nim aby i inni mogli skorzystac 🙂 Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Malwina 08/05/2014 - 6:34 am

Cieszę się, że smakowało 🙂

Odpowiedz
maggiewild 16/05/2016 - 6:56 pm

a czy z inną mąką też sie uda?

Odpowiedz
Malwina 16/05/2016 - 7:37 pm

Spróbowałabym z orkiszową.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies