Ocet malinowy

przez Malwina
Ocet z malin przepis
Przepisem na ocet malinowy miałam podzielić się z Wami już w ubiegłym roku. Niestety sezon na maliny szybko przeminął i nie było już sensu publikować przepisu. W tym roku zabrałam się o wiele wcześniej za nastawienie octu. To drugi, po jeżynowym, mój ulubiony owocowy ocet. Przygotujcie go koniecznie. Jest idealnym dodatkiem do dressingów oraz marynat.

 Przepis dodaję do akcji Domi- W malinowym chruśniaku III. 
Ocet malinowy przepis
OCET MALINOWY


Składniki:

  • 1 szklanka przebranych malin
  • 1 szklanka octu z białego wina
  • dodatkowo: słoik, gaza i sznurek lub nitka
Maliny umieszczamy w słoiku, zalewamy octem. Ocet musi przykrywać owoce (w razie potrzeby dolejcie więcej octu). Słoik przykrywamy gazą, związujemy ją sznurkiem. Mój ocet zostawiam na szafce kuchennej. Nie może on stać w nasłonecznionym miejscu. Kiedy ocet nabierze pięknej barwy (po około 7-10 dniach), odcedzamy go, przelewamy do butelki i zamykamy. Przechowujemy w zacienionym miejscu.  Z upływem czasu ocet zacznie blednąć i jego kolor nie będzie już tak ładny. W smaku pozostanie taki sam. Tak przygotowany ocet z powodzeniem możecie przechowywać do następnego lata.

Czas przygotowania: 5 minut.

6 komentarzy
0

6 komentarzy

Paulina Kwiatkowska 30/08/2013 - 4:23 am

O, super, muszę spróbować za rok, bo teraz już koniec malin 🙁

Odpowiedz
Aurora 30/08/2013 - 6:34 am

Jeszcze takiego cuda nie próbowałam 😀

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/08/2013 - 6:58 am

Kiedyś zrobiłam ocet malinowy i był świetnym dodatkiem do sałatki z szynką i jajkiem. Bardzo mi wtedy smakował.

Odpowiedz
Anonimowy 01/09/2013 - 2:31 pm

Właśnie nastawiłam 🙂 już się doczekać nie mogę efektu. Jakiś czas temu u przyjaciółki próbowałam sałatki z dressingiem zrobionym między innymi z octu balsamicznego z aromatem malinowym. Fantastycznie komponował się z mieszanką różnych sałat,roszponką, rukolą z dodatkiem prażonych orzechów włoskich. Za tydzień właśnie taką sałatę podam 😀
Dziękuję za przepis.
Joanna:)

Odpowiedz
JustInka 03/09/2013 - 8:33 am

No to kochana, już pędzę po pracy po maliny! Już wiem co będzie podstawą moich sałatek 🙂

Odpowiedz
Domi w kuchni 04/09/2013 - 11:38 am

Koniecznie muszę go zrobić, ma cudowny kolor 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies