Jak zrobić tło do fotografii kulinarnej – kuchenne kafle

przez Malwina
tło do fotografii z tapety

Dzień dobry,

Ostatnio dla jednego z Klientów miałam przygotować kilka zdjęć w kuchennych aranżacjach. Ponieważ kuchnia w obecnie wynajmowanym mieszkaniu nie należy do fotogenicznych, postanowiłam stworzyć przenośną atrapę kuchni. Efekt finalny widzicie na głównym zdjęciu. Myślę, że poszło mi całkiem nieźle i odbiorca może pomyśleć, że to fragment prawdziwej kuchni. Zapraszam na krótki tutorial z instrukcją wykonania kafelkowego tła do zdjęć oraz na backstage sesji.

Jak zrobić tło do zdjęć z tapety?

Potrzebne będą Wam:

  • Płyta HDF- do kupienia w każdym markecie budowlanym. Są w różnych grubościach. Polecam postawić na szarą płytę, ponieważ lepiej trzyma się na niej tapeta. Na miejscu za dodatkową opłatą dotną Wam płytę do wybranego rozmiaru.
  • Czysta ściereczka kuchenna
  • Klej do tapet – u mnie był to gotowy klej już rozrobiony
  • Pędzel
  • Tapeta z wybranym wzorem
  • Książka z twardą oprawą lub inny twardy i gładki przedmiot
  • Nożyk do tapet

Tło do zdjęć z tapety – krok po kroku

  1. Płytę odpylamy ściereczką. Jeśli jest brudna, warto zrobić to mokrą ściereczką i odstawić płytę do wyschnięcia.
  2. Tło smarujemy klejem. Zróbcie to dokładnie, szczególnie na brzegach tła.
  3. Nakładamy tapetę. Spokojnie, możecie jeszcze przez kilka minut ją przesuwać.
  4. Książką przeciągamy wzdłuż tapety, aby wyprostować ją i pozbyć się ewentualnego nadmiaru kleju.
  5. Odstawiamy do całkowitego wyschnięcia na około 24 godziny.
  6. Jeśli kawałek tapety był większy niż tło, należy nadmiar tapety ściąć przy pomocy nożyka. Robimy to po całkowitym wyschnięciu, układając tło tapetą do podłoża.

Ustawienie sceny

Tło dolne to kawałek kuchennego blatu. Udało mi się natrafić na bardzo ładne wykończenie imitujące drewno. Bez obawy, nie musicie kupować ogromnego blatu. W Castoramie można kupić końcówki blatów i to 50% taniej. Za kawałek widoczny na zdjęciu zapłaciłam 33 zł. Tło leży na stopniu z IKEA.

Tło tylne to nasza tapeta, która imituje kuchenną ścianę. Poniżej możecie zobaczyć sobie ten sam kadr z różnym wzorem i kolorem kafli. Zdjęcia robiłam na szybko na potrzeby tego wpisu i dopiero na komputerze zauważyłam, że miałam delikatnie krzywo ustawione tło. Warto tego pilnować, by nam linie nie uciekały w kadrze.

Tła wykonane z tapety sprawdzą się w ustawieniach z tyłu przy założeniu, że samo tło zostanie rozmyte. Może to być fajne rozwiązanie w fotografii produktowej, dzięki czemu stworzymy sobie kilka atrap kuchni dość niskim kosztem. Jako tło dolne tło z tapety nie prezentuje się zbyt dobrze w fotografii kulinarnej. Po prostu widać, że nie jest to naturalne tło.

Dajcie znać, co sądzicie o efekcie finalnym zestawienia tła imitującego płytki z blatem kuchennym. I jeśli wykorzystacie mój pomysł, nie zapomnijcie wspomnieć, skąd pochodzi inspiracja 🙂 Jeśli interesuje Was temat fotografii i stylizacji, zajrzyjcie do działu na blogu – fotografia kulinarna.

4 komentarze
4

Podobne posty:

4 komentarze

Monika 01/09/2020 - 4:38 am

Bardzo podobał mi się wpis choć z fotografią kulinarną (oprócz podziwiania) nie mam nic wspólnego;) ciekawe zajrzeć do takiej fotografowanej kuchni „od kuchni”, pozdrawiam

Odpowiedz
Monika 04/09/2020 - 1:14 pm

Pięknie to wygląda! W życiu bym nie pomyślała, że to po prostu przygotowane tło, myślałam, że piękna kuchnia :O

Odpowiedz
Magdalenka 04/09/2020 - 4:25 pm

Pomysl swietny, wykonanie doskonale, efekt niesamowity!!! Jak prawdziwa kuchnia👌👌

Odpowiedz
Martynosia 07/09/2020 - 7:50 am

Bardzo fajny pomysł! 🙂 Muszę rozejrzeć się za tego typu tapeta/naklejkami, ponoć ostatnio są bardzo popularne 😉 Ja ostatnio byłam na spacerze w lasku i znalazłam opakowanie 4 świątecznych kubków (nówki sztuki w pudełku) i 2 rolki tapety (zafoliowane) wzięłam je właśnie z myślą o zrobieniu tła do zdjęć 😉 A jeżeli chodzi o dolne tło, to warto rozglądać się po ulicach, ja swój kawałek bardzo podobnego blatu znalazłam przy śmietniku 😉 Lite drewno, ciężki jak nie wiem co, ale fajnie się sprawdza 😉

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies