Gdy zaczynałam swoją przygodę z blogowaniem nie miałam zielonego pojęcia o fotografii, tym bardziej o fotografii kulinarnej. W głowie miałam tylko dwa zdania, które zawsze powtarzała mi Mama: „Nie rób zdjęć pod światło” i „Nie obcinaj nóg, gdy robisz komuś zdjęcie”. O tym, że Mama niekoniecznie miała rację napiszę Wam innym razem, bo dziś zajmiemy się zagadnieniem związanym ze stylizacją żywności. Mianowicie odpowiednim doborem naczyń do fotografii kulinarnej.
1. Wielkość naczynia
Co się dobrze sprawdza?
– małe naczynia
Co źle wygląda na zdjęciach?
– duże, dość toporne talerze obiadowe, wielkie miski
2. Kształt
Co się dobrze sprawdza?
– talerze i miski symetryczne, okrągłe
– płytkie i raczej niskie miseczki, w których można atrakcyjnie zaprezentować danie
Co źle wygląda na zdjęciach?
– kanciaste naczynia, np. kwadratowe, trójkątne
– głębokie miski
3. Kolor naczyń
Co dobrze się sprawdza?
Co źle wygląda na zdjęciach?
– naczynia o intensywnych, pstrokatych barwach
– naczynia różnokolorowe
4. Wzory
Co dobrze się sprawdza?
– Gładkie naczynia bez wzoru lub z delikatnym ornamentem.
– naczynia ze wzorem, który podkreśla klimat stylizacji
Co źle wygląda na zdjęciach?
– naczynia wzorzaste lub z dużymi nadrukami, wzorami geometrycznymi
– naczynia ze wzorem nie wpisującym się w stylizację
5. Faktura
6. Wykończenie
– naczynia matowe, jak najmniej błyszczące
Co źle wygląda na zdjęciach?
– naczynia błyszczące, odbijające powierzchnie, szkliwione na błysk
– naczynia z błyszczącymi srebrnymi i złotymi obwódkami na rancie
Gdzie kupować talerze i miski do fotografii kulinarnej?
Co sądzicie o dzisiejszym wpisie? Czy robiąc zdjęcia na blog zwracacie uwagę na takie detale, które wyszczególniłam w dzisiejszym wpisie?
61 komentarzy
Staram się zwracać na to uwagę, ale dopiero się uczę, więc wychodzi mi to z różnym skutkiem. Jednak porównując zdjęcia i wybór naczyń sprzed ponad roku i teraz to widzę w moich zdjęciach ogromną różnicę – moim zdaniem na plus 🙂
Najważniejsze to rozwijać się i dostrzegać swoje postępy. To bardzo motywujące.
Ma Pani oko. Warto kierować się Pani wskazówkami. Samą kolorystykę to jeszcze bym opanowała, ale ten błysk jest również bardzo ważny. Super!
Bardzo wyczerpujący i przydatny wpis:) Człowiek ciągle się uczy 🙂
Cieszę się, że wpis przypadł Ci do gustu 🙂
Równiez uważam, że to przydatny wpis – czasem wstawiam zdjęcia jedzenia na Instagram, teraz wiem jak sprawić by prezentowały się atrakcyjniej 🙂
W zasadzie wyjaśniłaś dlaczego moje zdjęcia nie powalają mnie na kolana. Dzięki ci za te porady bo dzięki nim łatwiej będzie mi komponować fotografie.
Polecam się na przyszłość 🙂
Lubię te wszystkie Twoje rady 🙂
Kolejny wpis bardzo pomocny 🙂 A miseczki z pierwszego zdjęcia cudne <3
Też je uwielbiam 🙂
Świetny wpis. Na pewno skorzystam z Twoich rad 🙂 Ja nie jestem profesjonalnym fotografem. Kocham gotować, a zaczynałam od zdjęć z telefonu (teraz mam wrażenie, że są okropne ;). Kupiłam aparat i cały czas się uczę, ale widzę, że mam jeszcze sporo do nadrobienia. Dziękuję i serdecznie pozdrawiam 🙂
Fotografia jest dziedziną, w której uczymy się przez cały czas. Wiele nauki także przede mną 🙂
Brawo! Genialny wpis. Wszystko klarownie i mądrze napisane i pokazane na przykładach krok po kroku. Na pewno pomoże wszystkim tym, którzy zaczynają swoją przygodę z fotografią kulinarną jak i tym, którzy już to robią pozwoli na wyeliminowanie błędów jakie być może popełniają. Sam nie spodziewałem się, że aż tak ważną rolę odgrywają naczynia i borykałem się niejednokrotnie z problemem jak ująć ten talerz podczas wykonywania zlecenia dla jakiejś restauracji czy też dla siebie w domu kiedy małżonka zrobiła piękny deser. Swoją drogą uwielbiam wszystkie te kolorowe miseczki i talerzyki, które wykorzystujesz do swoich stylizacji. Przypominają mi podróże po świecie jak i sielski styl życia. Z niecierpliwością czekam na kolejny wpis na blogu!
Mateuszu, dziękuję Ci za miły komentarz i życzę dużo sukcesów w dziedzinie fotografii 🙂
Świetny wpis, masz przepiękne zdjęcia:)
Dziękuję Natalio 🙂
Coraz bardziej staram się zwracać uwagę na takie rzeczy. Moim ostatnim hitem jest czarny komplet; genialnie wygląda na zdjęciach (moim zdaniem, rzecz jasna ;)) 🙂
Czarne naczynia świetnie się sprawdzają przy ciemnych stylizacjach. Cudownie dopełniają mroczny klimat 🙂
Widzę, że przede mną jeszcze dużo nauki, a Twoje rady na pewno się przydadzą 🙂
Mam taką nadzieję.
Dziękuję za cenne wskazówki. Sporo jeszcze muszę się uczyć i nie tylko fotografii kulinarnej, ale fotografowania w ujęciu bardzo szerokim. Pozdrawiam, Malwinko:)
Fotografia to ciągła nauka i zdobywanie nowych umiejętności. Każdy rodzaj fotografii wymaga od nas innego podejścia.
Nigdy aż tak jego nie analizowałam.
Wiele cennych wskazówek… zwłaszcza dla blogerek/ów kulinarnych 🙂
Pozdrawiam! 🙂
Bloger to taki człowiek orkiestra: wie o czym piesze, zna sie na fotografii, marketingu…
Świetnie to ujęłaś!
Dziękuje ci za ten post kochana, naprawdę to bardzo ważna sprawa w fotografii 🙂
Cieszę się, że post okazał się wartościowy.
Świetne wskazówki :). Jak na razie kupiłam chyba tylko dwie miseczki i dwa talerze specjalnie do zdjęć, ale myślę, że są wystarczająco stonowane do fotografii. Inna kwestia, żeby dobrze jeszcze skomponować całą stylizację, a u mnie niestety z poczuciem stylu jest kiepsko :D. na razie ograniczam się więc do dość skromnych i prostych kadrów, mam nadzieje, że z czasem się ,,wyrobię". A z naczyń szczególnie podobają mi się te ręcznie robione, które niestety są najdroższe…
Najlepiej właśnie zacząć od minimalistycznych kadrów, które są łatwiejsze do opanowania. Co do ręcznie robionej ceramiki to też bardzo mi się podoba. Na zakup skusiłam się dopiero w tym roku i absolutnie nie żałuję wydanych pieniędzy 🙂
Świetny, bardzo pomocny wpis. Zazdroszczę takiej kolekcji naczyń, ja niestety nie mam,gdzie tego trzymać…
I ja się nie mieszczę, ale jakimś cudem po każdych kolejnych porządkach udaje mi się dopchać kilka nowych propsów 😀
Dziękuję za link do kodów rabatowych, na pewno skorzystam ☺ Ja jeszcze wczoraj przepadłam na AlliExpress i jestem zadkoczona ogromnym wyborem pięknych naczyń u nich.
Ja na Ali nawet nie wchodzę. Swego czasu chciałam tam zamówić troszkę rzeczy do Bullet Journal. Problem był taki, że podobało mi się zbyt wiele produktów i w koszyku znalazły się rzeczy za kilkaset dolarów 😀 Ostatecznie zrezygnowałam. Poza tym, nigdy nie wiadomo jakiej jakości towar otrzymamy.
Genialne te Twoje merytoryczne wpisy 🙂 Super porady, tak trzymaj! Dobra robota!
Dzięki za miłe słowa!
Bardzo ciekawy post, o wielu kwestiach nigdy bym sama nie pomyślała. Jeśli ktoś prowadzi profesjonalny blog kulinarny, ma tu kompendium tego, co powinno się wiedzieć
ps. mi tam podobają się wszystkie zaprezentowane zdjęcia, nawet jeśli piszesz, że coś jest źle dobrane:)
Dzięki za dobre słowo Olu 🙂
Bardzo fajny wpis, czytałam z wielkim zainteresowaniem. Zdjęcia masz przepiękne i z zazdrością na nie patrze, ja tak pięknych robić nie potrafię. Ze wszystkim co napisałaś się zgadzam i miałam dokładnie tak samo, że początkowo kupowałam same złe talerze. Teraz jestem już nieco mądrzejsza 😉 choć moja kolekcja jest dużo uboższa niż Twoja 🙂
Z każdym kolejnym rokiem jesteśmy bogatsi o nowe doświadczenia i nową wiedzę. Grunt to się rozwijać i czerpać radość z tego, co się robi 🙂
Świetny i bardzo przydatny wpis 🙂 Właśnie muszę zrobić porządek z naczyniami z początków mojej przygody z fotografią, stoją gdzieś z tyłu szafek i się kurzą 🙂
Ja jakiś czas temu spakowałam te niepotrzebne i mam zamiar wystawić je na sprzedaż. Są to aż 3 ogromne pudła 😀
Uwielbiam czytać Twoje poradnikowe wpisy! Ja dopiero jestem na początku swojej blogowej drogi, więc z każdego takiego posta staram się wyciągać jak najwięcej sprawdzonych porad i wskazówek! 🙂
W takim razie życzę owocnej nauki i wielu blogowych sukcesów 🙂
Super wpis. Dużo przydatnej wiedzy. Czekam na kolejne. Temu.
Kolejne pojawią się już wkrótce. W tym roku na pewno będzie wpis o deskach do fotografii.
Bardzo użyteczny post 🙂 Dzięki – wiele ciekawego wynoszę od Ciebie 🙂
Bardzo mi miło 🙂
Jak zawsze bardzo dobrze przemyślany wpis, pomocny, czytelny i ciekawy. Zdjęcia profesjonalne, przyciągają uwagę,Genialnie !!!!
Świetne kompendium, choć widzę, nad iloma rzeczami muszę pracować 🙂
Oj tak, dobór naczynia ma duże znaczenie 🙂 Sama nie raz wykładam kilka propozycji obok siebie i próbuje dokonać najlepszego wyboru 😛
Najczęściej wybieram naczynie w biegu, bo czekają już głodne buzie 🙂
Z przyjemnością oglądam Twoje fotografie kulinarne!
Świetny wpis 🙂 Piękne masz te talerzyki 🙂
Jestem pod wrażeniem – prawdziwa mistrzyni stylizacji z ciebie:) I fotografii też.
Jesteś dla mnie fotograficznym guru! Świetne wskazówki, postaram się o nich pamiętać podczas kolejnych sesji moich potraw 🙂
Bardzo dziękuje ze ten wpis i inne podobne.
Ciekawy, przydatny wpis
super wpis 🙂 jedzonko na zdjęciach wygląda przesmacznie , pozdrawiam
Bardzo pomocny wpis, a Twoje kompozycje na zdjęciach – wszystkie mnie urzekły 😉
Ale piękne zdjęcia i przydatny post!
Kocham fotografię, ale fotografia kulinarna, to dla mnie czarna magia.
Pozdrawiam 🙂
Zdjęcia naprawdę śliczne 🙂
Aż miło popatrzeć.
I zgadzam się z Tobą, że czasem coś wygląda świetnie i wydaje się, że nic tylko to uchwycić na fotografii, na której czar pryska.
Pozdrawiam serdecznie i weekendowo.
Bardzo dobry artykuł! Dziękuję! Będę tu wracać teraz regularnie! 🙂