Te płaskie bułeczki powstały dość przypadkowo. Przygotowałam ziołowe ciasto i tak naprawdę do końca nie byłam zdecydowana, co z niego upiekę. Po głowie chodził mi flatbread i pizzerinki, jednak ostatecznie zdecydowałam się na bułeczki, które roboczo nazwałam mini focacciami. Po upieczeniu wystarczy je przeciąć wzdłuż na pół i nadziać ulubionymi dodatkami.
MINI FOCCACIE
Składniki (na 6 sztuk):
[przepis własny]
- 2 szklanki mąki pszennej (typ 650 lub 750)
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 3/4 łyżeczki suszonej bazylii
- 9 g świeżych drożdży
- pół łyżeczki cukru
- 3/4 szklanki ciepłej wody lub mleka
- 1 łyżka oleju lub oliwy
Mąkę mieszamy z solą i ziołami. Drożdże kruszymy do miseczki, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody/mleka. Odstawiamy na 15 minut. Do mąki dodajemy drożdże, pozostałą wodę/mleko i oliwę. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Ciasto wyjmujemy z miski, wałkujemy na grubość 10-15 mm. Wykrawamy kółka przy pomocy szklanki lub kubka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem i lekko wysypanej mąką. Przykrywamy i odstawiamy na 40 minut. Pieczemy przez 13-15 minut w temp. 200 stopni. Studzimy na metalowej kratce.
Czas przygotowania: 2 godziny 25 minut.
13 komentarzy
nic nie dorówna tym domowym wypiekom 🙂
pyszne:)
Jak pięknie wyrosły, mimo (chyba) małej zawartości drożdży. Super! Pozdrawiam – Karola
Jakie śliczne! Idealne, w dodatku bez sztucznych dodatków – rewelacja 🙂
Kiedyś sobie zrobiłem i była pyszna 🙂 ale te malutkie prezentują się fantastycznie 🙂
Śliczne, okrąglutkie, po prostu pyszne!
czy można zastąpić drożdże z przepisu suszonymi? jeśli tak, w jakiej ilości?
Możesz użyć suszonych (około 4-5 g)
Są naprawdę piękne!
Chyba już wiem co dziś upiekę!
Uwielbiam je. Sa idealne do mini kanapeczek do pracy. I chociaż nie cierpię ciast drożdżowych (jeść i robić) to w ramach urlopu się zmusiłam. Wyszły bosko, to jedne z moich ulubionych bułeczek 🙂
Beata J,
Hmmm, chcę zrobić te bułeczki, tylko nie wiem, co z tym mlekiem, bo w składnikach nie ma mowy o ilości mleka, jeste za to o wodzie.. Proszę o pomoc
Postępujesz wg przepisu a mleko/woda potraktuj wymiennie.