Tosty francuskie to smaczny sposób na nie najświeższe już pieczywo. Najczęściej przygotowuję je w wersji wytrawnej z dodatkiem świeżych lub suszonych ziół oraz sosu. Tym razem postawiłam na tosty w słodkim wydaniu. Podałam je z grillowanymi kawałkami mango, oprószone sporą ilością cukru pudru.
TOSTY FRANCUSKIE Z MANGO
Śniadanie Mistrzów #108
Śniadanie Mistrzów #108
Składniki (na 4 sztuki):
- 4 kromki pieczywa tostowego (ew. inne pieczywo maślane, chałka, ciasto drożdżowe)
- 1 duże jajko
- 2-3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- masło do smażenia
- cukier puder do posypania
- 1 mango (plus brązowy cukier)
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko, ekstrakt, całość mieszamy przy pomocy widelca. Mango obieramy, wyjmujemy pestkę. Owoc dzielimy na mniejsze kawałki, posypujemy brązowym cukrem i grillujemy na patelni z obu stron. W tym czasie na drugiej patelni topimy masło. Pieczywo zanurzamy w jajecznej miksturze z obu stron. Kromki smażymy na patelni, aż ładnie się zrumienią, następnie obracamy na drugą stronę i smażymy do zrumienienia. Przekładamy je na talerz, posypujemy cukrem pudrem, podajemy z kawałkami mango.
Czas przygotowania: 10 minut.
10 komentarzy
Najlepszy sposób na spożytkowanie czerstwego pieczywa, jaki można sobie wymyślić 🙂
Pięknie rumiane!
Muszę w końcu zrobić takie tosty 😉
Cudowne śniadanie. Jeszcze nie jadłam tostów z mango, ale muszą smakować obłędnie!
Pięknie rumiane, nigdy nie jadłam takich tostów.
Jak z mango to już mi się to podoba:)
Jej jakie piękne 🙂 A ja staram się nie jeść pieczywa, ale jak to zrobić?
Wyglądają cudownie!
Zrobię sobie z chałeczką koniecznie! Niebo w gębie!
Okazuje się, że to co babcia bardzo czesto nam smażyła nazywa sie tostami francuskimi:) …. oj pyszne to jest:)