Domowa włoska przyprawa to aromatyczna mieszanka suszonych ziół, która świetnie sprawdza się przy doprawianiu mięsa, głównie drobiu. Możecie ją wykorzystywać również jako dodatek do dressingów na bazie oliwy i soku z cytryny. Myślę, że sami znajdziecie dla niej także inne zastosowanie. Przy zakupie poszczególnych przypraw, sprawdźcie, czy nie mają w składzie glutaminian sodu. Dotyczy to przede wszystkim czosnku granulowanego.
Przygotowanie mieszanki zajmie Wam dosłownie kilka chwil. Przy minimalnym nakładzie pracy otrzymacie pełną aromatu i smaku przyprawę, którą na co dzień będziecie mogli wykorzystywać w kuchni. Żeby zbyt szybko włoska mieszanka się Wam nie przejadła, zajrzyjcie do działu dotyczącego domowych przypraw. Znajdziecie tam kilka innych przepisów, dzięki którym Wasze potrawy zawsze będą dobrze przyprawione.
DOMOWA PRZYPRAWA WŁOSKA
Składniki:
- 3 łyżki suszonej bazylii
- 3 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki suszonej natki pietruszki
- 1,5 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1,5 łyżeczki suszonej cebuli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
- pół łyżeczki chili w proszku lub rozkruszonej w płatkach
- 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Rozmaryn lekko kruszymy w moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy. Przechowujemy w zamkniętym słoiczku w zacienionym miejscu. Na 2 piersi z kurczaka używamy około 1,5-2 łyżeczki włoskiej mieszanki. Pamiętajcie o tym, że mieszanka nie zawiera w składzie soli, dlatego należy doprawić nią wcześniej mięso. Przyprawę możecie stosować bezpośrednio na mięso lub dodawać do marynaty na bazie oliwy i soku z cytryny.
Inspiracją do stworzenia mojej włoskiej przyprawy był przepis znaleziony na food.com.
Do czego używać przyprawy włoskiej:
– do przyprawiania drobiu (kurczaka i indyka)
– do gulaszu na bazie pomidorów
– do dressingów na bazie oliwy i soku z cytryny (na 3 łyżki oliwy dodajemy 1 łyżkę soku z cytryny i około pół łyżeczki mieszanki włoskiej)
– do omletów (na 2 jajka roztrzepane z 1 łyżką mleka dodajemy 1/3 łyżeczki przyprawy lub więcej wg osobistych preferencji)
– do wypieku pieczywa (do mąki dodajemy 2-3 łyżki domowej przyprawy)
– do przyprawiania bułki tartej (wystarczy kilka łyżek bułki tartej wymieszać z przyprawą włoską i w takiej bułce opanierować mięso lub rybę)
11 komentarzy
Chyba zrobie kurczaka w tej przyprawie 🙂
Ja nie potrafię zrozumieć fenomenu gotowych mieszanek na glutaminianie sodu, jeśli można przyrządzić samemu o wiele pyszniejszą wersję. A już "kostki czosnkowe" z 4% czosnku to w ogóle tragedia. Ja lubię swoje mieszanki, przygotowane w domu, po bożemu 😉
Uwielbiam tę przyprawę. Może też sobie zrobię w domku? Lubię jej zapach.:)
Taka domowa przyprawa to jest to!
Ja robię prawie identycznie tylko zamiast rozmarynu daję cząber. Rozmaryn to typowo do kurczaka i baraniny mi podchodzi. BRAWO za samodzielnie dobrane składniki w proporcjach godnych super chefa italiano/a !!!!!!!☺☺☺☺☺ super. To prawie mój przepis od lat! Jestem twoim fanem!!!💚👌
Doskonały pomysł! Domowa, samodzielnie przygotowana przyprawa to jest to czego nie może zabraknąć w kuchni 🙂
Kocham włoskie smaki! piękne zdjęcia! 🙂
na początek: świetne zdjęcia! fajnie, że dodane do czego można tej przyprawy używać:)
pozdrawiam
Marta
Bardzo fajna taka przyprawa 🙂
Jak to łatwo i prosto można zrobić samemu mieszankę przypraw:). Jestem pod wrażeniem jak pięknie rośni Ci rozmaryn. ja sieję co roku i jak na razie nie udało mi się nic wyhodować:(
Dziękuję za przepis. Składniki wspaniale się łączą i tworzą niesamowity południowy zapach..
Polecam !