Krwawa Mary

przez Malwina
Krwawa Mary 

Krwawa Mary to dość nietypowy koktajl alkoholowy. Mnie kojarzy się bardziej z napitkiem około śniadaniowym, aniżeli drinkiem popijanym na spotkaniu z przyjaciółmi. Jego śniadaniowy charakter sprawia, że nadaje się na lekarstwo dzień po zakrapianej imprezie. Oczywiście nie namawiam nikogo, ani też nie sugeruję, by leczyć się tym, czym się struło. Ot, to fajny alkoholowy koktajl, który dobrze smakuje i zapewne przypadnie do gustu osobom, które nie przepadają za słodkimi drinkami. 

KRWAWA MARY

Składniki (na 1 porcję):

  • 50 ml wódki
  • 150 ml soku pomidorowego
  • kilka kropel sosu Tabasco
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • szczypta cayenne do smaku (opcjonalnie)
  • sól selerowa lub sól wędzona
  • kawałek łodygi selera naciowego z liśćmi (z środka)
  • kostki lodu lub kruszony lód
Przygotowanie:
W shakerze umieszczamy kilka kostek lodu. Wlewamy wódkę, sok pomidorowy. Dodajemy kilka kropel Tabasco, sosu Worcestershire, szczyptę pieprzu cayenne, soli selerowej lub soli wędzonej. Shaker zamykamy i potrząsamy, by wymieszać składniki. Krwawą Mary przelewamy do szklanki, dodajemy łodygę  selera naciowego. Podajemy od razu po przygotowaniu. Pijemy, zagryzając łodygę selera.  

Całkowity czas przygotowania: 5 minut.

1 komentarz
0

1 komentarz

Magda C. 14/12/2015 - 8:29 pm

Mmm na Sylwestra idealna 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies