Biszkoptowe tartaletki z owocami

przez Malwina
Babeczki biszkoptowe z owocami
Biszkoptowe tartaletki z owocami

Takie tartaletki widywałam czasem w cukierniach. Nie zapomnę, gdy zrobiłam pierwsze podejście do tego typu wypieku. Wówczas o pieczeniu nie wiedziałam zbyt wiele i jak na złość skorzystałam z najgorszego z możliwych przepisów. Otrzymałam omlet jajeczny z mąką w kształcie tartaletek. Na całe szczęście było to bardzo dawno temu i od tamtego czasu zdążyłam sama wypracować odpowiedni przepis. By przygotować takie babeczki będziecie potrzebować foremek do tartaletek. Można w nich piec nie tylko kruche babeczki ale i puszyste tartaletki. Później wystarczy napełnić je ulubionymi sezonowymi owocami i polać galaretką. 


Biszkoptowe babeczki z owocami i galaretką

BISZKOPTOWE TARTALETKI Z OWOCAMI


Składniki (na 6 sztuk):

  • 2 jajka, białka i żółtka oddzielnie
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 3 lekko czubate łyżki mąki
  • pół opakowania galaretki o wybranym smaku (u mnie truskawkowa)
  • sezonowe owoce (u mnie nektarynki, morele, jagody, porzeczki)
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dosypujemy stopniowo cukier, dalej ubijając. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując na najmniejszych obrotach do połączenia. Dodajemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy łyżką do połączenia. Foremki do tartaletek smarujemy masłem i lekko wysypujemy mąką. Przelewamy do nich ciasto. Pieczemy przez 15-20 minut w temp. 180 stopni (stopień wypieczenia sprawdzamy drewnianym patyczkiem). Tartaletki wyjmujemy z foremek, studzimy.

Galaretkę rozpuszczamy w 150 ml gorącej wody. Studzimy i wstawiamy do lodówki, aż zacznie lekko tężeć (sprawdzajcie ją co jakieś czas, by nie przegapić tego momentu). Na tartaletkach układamy owoce, przy pomocy łyżki polewamy je tężejącą galaretką, odstawiamy do lodówki do stężenia galaretki. 

Czas przygotowania: 30 minut.

13 komentarzy
0

13 komentarzy

Kubełek Smakowy 05/08/2014 - 5:07 pm

Małe jest piękne, choć dla mnie obowiązkowo z bitą śmietaną zamiast galaretki. Trochę rozpusty nikomu nie zaszkodzi! ^.^

Odpowiedz
Ola 05/08/2014 - 5:29 pm

moja Mama robiła takie tylko w dużej wersji – pochłaniałam je z siostrami gdy tylko galaretka zastygła 🙂

Odpowiedz
gin 05/08/2014 - 6:47 pm

Wyglądają zachwycająco!

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 05/08/2014 - 7:06 pm

dziś w sklepie widziałam z malinami
wyglądały pysznie jak te 😀

Odpowiedz
Evi 05/08/2014 - 8:16 pm

Są idealne 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 06/08/2014 - 5:30 am

wyglądają obłędnie!!!

pozdrawiam
Marta

Odpowiedz
majka 06/08/2014 - 6:26 am

Urocze 🙂 Wpadam dzis na kawe 😉

Odpowiedz
Angie 06/08/2014 - 10:21 am

Mnie też one od razu kojarzą się z tymi w cukierni; D Ale Twoje pewnie są smaczniejsze; )

Odpowiedz
Magda C. 07/08/2014 - 6:06 pm

Urocze maleństwa 🙂

Odpowiedz
Kuchnia Czarów 07/08/2014 - 9:08 pm

zawsze gdy patrzę na takie tartaletki w sklepie myślę sobie "nie kupię, mogę zrobić sama!" 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 08/08/2014 - 8:10 am

Takie wspomnienie z czasów szkoły, kiedy po lekcjach szłyśmy z dziewczynami na babeczki do "Krakowskiego". Oczywiście nijak miały się do tych domowych 🙂 A Twoje są piękne!

Odpowiedz
Martynosia 08/08/2014 - 10:29 am

Cudowne! 🙂

Odpowiedz
Zuzanna Ploch 26/08/2014 - 2:53 pm

Uwielbiam tarteletki, najlepiej z budyniem, owocami i galaretką <3

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies