Skrzydełka w miodzie

przez Malwina
Skrzydełka w miodzie przepis

Skrzydełka to elementy z kurczaka, które wykorzystuję bardzo rzadko, jakby nie patrzeć, 2-3 razy do roku. Z jednej strony są małe, niezbyt wygodne w jedzeniu, najeść się nimi też ciężko, z drugiej ich małe rozmiary są czasem ich plusem, są niezobowiązujące, takie na raz do obgryzienia. Tym razem postawiłam na popularne skrzydełka w miodzie. Marynatę wzbogaciłam o niewielki dodatek ostrej wędzonej papryki, która nadała mięsu przyjemnego posmaku. Jako dodatek do nich podałam salsą na bazie pomidorów oraz pieczone ziemniaki. Zamiast nich możecie oczywiście podać mięso z puree ziemniaczanym, ryżem lub po prostu dobrym pieczywem.


Skrzydełka miodowe przepis

SKRZYDEŁKA W MIODZIE


Składniki:

  • 1,2 kg skrzydełek z kurczaka
  • marynata: 5 łyżek jasnego sosu sojowego, 3 czubate łyżki miodu, 2 łyżki ketchupu, pół łyżeczki pikantnej wędzonej papryki
Odcinamy lotki od skrzydełek i wyrzucamy. Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą łączymy przy pomocy łyżeczki. Wkładamy do niej umyte i osuszone skrzydełka, mieszamy, by pokryły się marynatą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc. Skrzydełka wyjmujemy z marynaty, układamy na blasze do pieczenia. Pieczemy przez około 40 minut w temp. 200 stopni. Co jakiś czas odwracamy skrzydełka na drugą stroną i smarujemy pozostałą marynatą. Razem ze skrzydełkami upiekłam także ziemniaki. Pieczone skrzydełka w miodzie podałam z dodatkiem pomidorowej salsy z kolendrą.
*pomidorowa salsa z kolendrą: 1 duży pomidor, pół małej czerwonej cebulki, pół papryczki chili, 3 łyżki posiekanych liści kolendry, sól, pieprz do smaku (pozbawionego pestek pomidora kroimy w drobną kostkę, chili pozbawiamy pestek i drobno siekamy, cebulkę kroimy w kosteczkę. W miseczce umieszczamy pomidora, chili, cebulę i kolendrę, przyprawiamy szczyptą soli i pieprzu, mieszamy. Dodatkowo do salsy możecie dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny i odrobinę oliwy.)
Marynata z miodem do skrzydełek

Czas przygotowania: 40 minut.

4 komentarze
0

4 komentarze

Justyna Żak 05/05/2014 - 7:39 pm

wyglądają pysznie:)

Odpowiedz
Magda C. 06/05/2014 - 6:12 am

Bardzo lubię w takiej wersji skrzydełka 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2014 - 7:03 am

A można zrobić coś innego niż skrzydełka w tej marynacie?

Odpowiedz
Malwina 16/05/2014 - 8:41 am

U góry po prawej strony masz wyszukiwarkę na blogu. Wpisz "skrzydełka" i wyskoczą Ci inne przepisy z użyciem tych elementów.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies