Musicie mi wybaczyć, jednak dziś wyjątkowo nie mam dla Was naleśnikowego przepisu. Zamiast spędzać czas na grillowaniu i raczeniu się zimnymi trunkami, postanowiliśmy z Połówkiem odmalować całe mieszkanie. W związku z tym mój dostęp do kuchenki jest mocno ograniczony. Pracy przed nami mnóstwo, bo przy okazji chcę zrobić generalne porządki w domu.
Na nowy naleśnikowy wpis zapraszam Was już teraz. Za tydzień podzielę się z Wami przepisem na pieczone naleśniki alandzkie na bazie kaszy manny. A dziś mam dla Was ekspresową pastę kanapkową na bazie szynki. To fajny sposób na zagospodarowanie resztek wędliny.
PASTA Z SZYNKI
Śniadanie Mistrzów #155
Śniadanie Mistrzów #155
Składniki:
[przepis własny]
- 200 g wiejskiej wędzonej szynki
- 125 g ricotty
- 2 łyżeczki chrzanu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2-4 łyżki mleka
- sól, pieprz do smaku
Szynkę kroimy w kostkę. W rozdrabniaczu umieszczamy szynkę, ricottę, chrzan, sok z cytryny, miksujemy. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i ponownie miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę z szynki przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Wykorzystujemy jako dodatek do pieczywa.
Czas przygotowania: 10 minut.
7 komentarzy
Jeszcze nigdy takiej nie jadłam, ale przepis wykorzystam.
robiłam pastę z szynki przed Wielkanocą, polecam jajka faszerowane tą pastą 🙂
Koniecznie muszę spróbować !
Zapisane 😉
Super taka pasta, muszę zrobić 🙂
Bardzo smakowita pasta i świetny sposób na wykorzystanie szynki 🙂
Bardzo podoba mi się ta pasta ….. wprawdzie u nas rzadko jest jakas resztka wędliny, ale i specjalnie do takiej pasty można kawałek szynki kupić:)
Muszę koniecznie przetestować! Na pewno wpisze się w moje pasty kanapkowe idealnie! U mnie malowanie wciąż trwa!