Pasta z szynki

przez Malwina
Musicie mi wybaczyć, jednak dziś wyjątkowo nie mam dla Was naleśnikowego przepisu. Zamiast spędzać czas na grillowaniu i raczeniu się zimnymi trunkami, postanowiliśmy z Połówkiem odmalować całe mieszkanie. W związku z tym mój dostęp do kuchenki jest mocno ograniczony. Pracy przed nami mnóstwo, bo przy okazji chcę zrobić generalne porządki w domu. 
Na nowy naleśnikowy wpis zapraszam Was już teraz. Za tydzień podzielę się z Wami przepisem na pieczone naleśniki alandzkie na bazie kaszy manny. A dziś mam dla Was ekspresową pastę kanapkową na bazie szynki. To fajny sposób na zagospodarowanie resztek wędliny. 

Co zrobić z resztek wędlin
PASTA Z SZYNKI 
Śniadanie Mistrzów #155


Składniki:
[przepis własny]

  • 200 g wiejskiej wędzonej szynki
  • 125 g ricotty
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2-4 łyżki mleka
  • sól, pieprz do smaku
Szynkę kroimy w kostkę. W rozdrabniaczu umieszczamy szynkę, ricottę, chrzan, sok z cytryny, miksujemy. Dodajemy 1-2 łyżki mleka i ponownie miksujemy. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze odrobinę mleka. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pastę z szynki przechowujemy w lodówce w zamkniętym pojemniku. Wykorzystujemy jako dodatek do pieczywa. 

Czas przygotowania: 10 minut.

7 komentarzy
0

7 komentarzy

W mojej kosmetyczce 01/05/2014 - 2:11 pm

Jeszcze nigdy takiej nie jadłam, ale przepis wykorzystam.

Odpowiedz
Smakiempisany 01/05/2014 - 2:51 pm

robiłam pastę z szynki przed Wielkanocą, polecam jajka faszerowane tą pastą 🙂

Odpowiedz
Justyna Kwil 01/05/2014 - 6:53 pm

Koniecznie muszę spróbować !
Zapisane 😉

Odpowiedz
Magda C. 03/05/2014 - 10:04 am

Super taka pasta, muszę zrobić 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 05/05/2014 - 8:07 am

Bardzo smakowita pasta i świetny sposób na wykorzystanie szynki 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/05/2014 - 8:30 am

Bardzo podoba mi się ta pasta ….. wprawdzie u nas rzadko jest jakas resztka wędliny, ale i specjalnie do takiej pasty można kawałek szynki kupić:)

Odpowiedz
JustInka 09/05/2014 - 1:18 pm

Muszę koniecznie przetestować! Na pewno wpisze się w moje pasty kanapkowe idealnie! U mnie malowanie wciąż trwa!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies