Afelia, wieprzowina z winem i kolendrą

przez Malwina
Gulasz wieprzowy z czerwonym winem

Afelia to cypryjski gulasz przygotowywany z mięsa wieprzowego i/lub warzyw. Mięso najpierw marynuje się w czerwonym wytrawnym winie a następnie dusi do miękkości wraz z rozkruszonymi nasionami kolendry. W wersjach bazujących na warzywach afelia gotowana jest z młodych ziemniaków, pieczarek lub karczochów. To bardzo prosta potrawa, zresztą wystarczy spojrzeć na znajdującą się poniżej listę składników. Za sprawą dodatku czerwonego wina mięso nabiera głębokiego aromatu. 
Nie przeraźcie się barwą mięsa w trakcie gotowania. Będzie miało lekko fioletowy kolor od marynaty na bazie wina. Po ugotowaniu jego barwa zmieni się. Afelia podajcie z dodatkiem kaszy bulgur lub ziemniaków (w postaci puree lub gotowanych w całości). Przepis na afelia pochodzi z książki „The Complete Middle Eastern Cookbook”. 

Wieprzowina w czerwonym winie

WIEPRZOWINA W WINIE Z KOLENDRĄ
(CYPR)

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 500 g wieprzowiny pokrojonej w kostkę (szynka, łopatka)
  • 3/4 szklanki czerwonego wina
  • 1 szalotka
  • 1-2 łyżeczki nasion kolendry
  • sól i pieprz do smaku
Mięso zalewamy winem i odstawiamy do lodówki na całą noc (lub dłużej). Wyjmujemy je z lodówki na około 30 minut przed smażeniem. Mięso wyciągamy z marynaty, osuszamy papierowym ręcznikiem. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, smażymy mięso ze wszystkich stron, aż włókna się zamkną. Przekładamy je do garnka. Wrzucamy na patelnię posiekaną szalotkę, smażymy 3-4 minuty. Przekładamy do mięsa. Wlewamy marynatę, uzupełniamy wodą (wlewamy jej tyle, by przykryła mięso). Dodajemy rozkruszoną kolendrę, doprowadzamy do zagotowania. Przykrywamy garnek uchylnie pokrywką. Gotujemy na małym ogniu przez około 1,5-2 godziny lub dłużej do momentu, aż mięso będzie miękkie. W razie potrzeby dolewamy do garnka wodę. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną kolendry. Jeśli sosu jest zbyt dużo, mięso wyjmujemy a sos redukujemy. U mnie po niespełna 2 godzinach gotowania sos bardzo mocno się zredukował i nie było takiej potrzeby. Gulasz podajemy z dodatkiem ziemniaków (ugotowanych w całości lub w formie puree) lub kaszy bulgur.

Afelia przepis

Czas przygotowania: 2 godziny.

2 komentarze
0

Podobne posty:

2 komentarze

Magda C. 03/05/2014 - 10:01 am

Smakowicie wygląda ta wieprzowina 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 08/05/2014 - 8:17 am

Mięso i wino – to nie może źle smakowac:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies