Chlebki z rozmarynem

przez Malwina
Chlebki z rozmarynem przepis

Gdy pierwszy raz trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że prędzej, czy później będę musiała je upiec. Przepis jest naprawdę rewelacyjny, chlebki chrupiące i niezwykle smaczne. Jego ogromnym plusem jest to, że ich przygotowanie oraz pieczenie zajmuje bardzo niewiele czasu. W przeciągu ostatnich 10 dni robiłam je już pięciokrotnie. Do pieczenia chlebków z rozmarynem przyłączyła się także Ania i Maggie.

Chlebki z rozmarynem

CHLEBKI Z ROZMARYNEM

Składniki (na 3 sztuki):
[żródło]

  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki bułeczkowej typ 650)*
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki wody 
  • 1/3 szklanki oliwy
  • do posypania: pokruszone igiełki rozmarynu i gruboziarnista sól
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Wlewamy wodę, dodajemy oliwę, mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią. Wyrabia się bardzo łatwo i stosunkowo szybko. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą cienko rozwałkowujemy (ja wałkuję na sylikonowej macie, jeśli nie posiadacie maty, wałkujcie ciasto na papierze do pieczenia. Odradzam podsypywanie ciasta mąką.). Możecie Waszym chlebkom nadać dowolne kształty. Ja robiłam trzy podłużne owalne chlebki. Każdy posypujemy solą i rozmarynem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli wałkowaliście chlebki na papierze do pieczenia, przenieście go po prostu na blachę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 8-10 minut (piekłam 8 minut). Chlebki możecie piec w dwóch turach (na jednej blasze zmieszczą się tylko dwa duże chlebki) lub włożyć do piekarnika dwie blachy. Chlebek znajdujący się na dole trzeba będzie piec  odrobinę dłużej aniżeli te chlebki, które są na górnej blasze. Najłatwiej podzielić chlebki na 6 części i piec mniejsze. Wówczas powinny się zmieścić na jednej blasze. 

*chlebki piekę też na mące typ 450 lub 500

Chlebki z rozmarynem

Całkowity czas przygotowania: 20 minut.

25 komentarzy
0

25 komentarzy

Ale Ciastko 17/06/2013 - 5:14 pm

Wyglądają niesamowicie smacznie 🙂 Czy rozmaryn można użyć również suszony ?

Odpowiedz
Malwina 17/06/2013 - 5:31 pm

Z suszonym też będą ok. Możesz dodać także innych ulubionych ziół 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/06/2013 - 5:36 pm

chlebki? ja tu widzę krakersy raczej 🙂

Odpowiedz
Malwina 17/06/2013 - 6:13 pm

Toż to flatbread w całej okazałości 😀

Odpowiedz
Cookie 17/06/2013 - 6:08 pm

O mój rozmarynie, o mój rozmarynie rozwijaj się! 😀 Przednie chlebki 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 17/06/2013 - 6:30 pm

Mnie kojarzy się to z domowymi plackami na tortillę, tylko pieczonymi, a nie smażonymi 🙂 Choć smak zapewne całkiem inny 🙂 (no i chrupkość 😉 )

Odpowiedz
annaz 17/06/2013 - 7:12 pm

Wyglądają ciekawie, myślę, że kiedyś je zrobię 🙂

Odpowiedz
ola in the kitchen 17/06/2013 - 8:34 pm

Takiego chlebka jeszcze nie jadłam. Z dodatkiem rozmarynu na pewno smakuje wyśmienicie.

Odpowiedz
Kamciss 17/06/2013 - 8:49 pm

Pycha! Z taką oliwą muszę być idealne. W domu bardzo lubimy tak jeść 🙂

Odpowiedz
Bee, Magazyn Kuchenny 18/06/2013 - 4:58 am

Uwielbiam te płaskie chlebki ! Do podgryzania i jako dodatek.

Odpowiedz
margot 18/06/2013 - 5:06 am

ojej boskie , tez je upiekę 😀

Odpowiedz
Mena P 18/06/2013 - 6:26 am

fantastyczne 🙂 z pewnością wypróbuję przepis:*

Odpowiedz
Maggie 18/06/2013 - 7:02 am

Wielkie dzieki za przepis – chlebki sa boskie!

Odpowiedz
Dzikowiec 18/06/2013 - 9:24 am

Zrobiłam! Smakują FANTASTYCZNIE!

Odpowiedz
Malwina 18/06/2013 - 9:38 am

Działasz ekspresowo. Miło to słyszeć 🙂

Odpowiedz
La Lolla 18/06/2013 - 12:24 pm

i kieliszek białego wina…kupiłaś mnie;)

Odpowiedz
Anonimowy 28/07/2013 - 10:06 am

Właśnie się pieką w prodziżu, wyszły mi cztery z mąki kukurydzianej ze świeżym koperkiem, tymiankiem, bazylią i rukolą a do tego jajko na miękko.

Pozdrawiam
Prodziż

Odpowiedz
Anonimowy 27/03/2014 - 5:36 pm

fajne fajne chlebki
te dziś tez piekłam chrupiące odrobinę krakersowe te przypieczone
ciasto o dziwnej konsystencji jak z drożdżami puchate zrobione szybko i sprawnie
dzięki za przepis ania ']

Odpowiedz
Malwina 27/03/2014 - 5:49 pm

Aniu, widzę, że szalejesz z wypiekiem pieczywa 🙂

Odpowiedz
Justyna Każmierowska 25/04/2016 - 9:06 pm

Można zrobić z mąki żytniej/ryżowej ?

Odpowiedz
Malwina 26/04/2016 - 6:21 am

Z samej żytniej lub pszennej razowej będą się mocno kruszyć. Polecam zachować proporcje 1:1 (mąka pszenna do razowej/żytniej).

Odpowiedz
Anonimowy 12/11/2016 - 8:44 pm

Jakie dipy do nich polecasz? Szykuje się parapetówka 😉

Odpowiedz
Malwina 13/11/2016 - 10:29 am

Ja na imprezy pod chlebki i grissini najczęściej robię dip z fetą i ogórkiem, dip z cukinii, dip z fety, dip z bakłażana. Do takich chlebków na imprezy super sprawdza się też hummus, np. z suszonymi pomidorami.

Odpowiedz
Anonimowy 15/04/2018 - 6:18 pm

Zrobiłam,naprawdę smaczne i robi się szybko. Nie wiem jednak, czy ciasto wyszło mi odpowiednie, bo strasznie tłuste, ale ostateczny smak bardzo dobry 🙂 Na pewno powtórzę

Odpowiedz
Hania 31/12/2019 - 2:37 pm

Robimy je od lat, bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo pyszne, idealne na każdą domówkę:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies