Gdy pierwszy raz trafiłam na ten przepis, wiedziałam, że prędzej, czy później będę musiała je upiec. Przepis jest naprawdę rewelacyjny, chlebki chrupiące i niezwykle smaczne. Jego ogromnym plusem jest to, że ich przygotowanie oraz pieczenie zajmuje bardzo niewiele czasu. W przeciągu ostatnich 10 dni robiłam je już pięciokrotnie. Do pieczenia chlebków z rozmarynem przyłączyła się także Ania i Maggie.
CHLEBKI Z ROZMARYNEM
Składniki (na 3 sztuki):
[żródło]
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej (użyłam mąki bułeczkowej typ 650)*
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki wody
- 1/3 szklanki oliwy
- do posypania: pokruszone igiełki rozmarynu i gruboziarnista sól
Mąkę mieszamy z proszkiem i solą. Wlewamy wodę, dodajemy oliwę, mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy ciasto dłonią. Wyrabia się bardzo łatwo i stosunkowo szybko. Ciasto dzielimy na 3 części, każdą cienko rozwałkowujemy (ja wałkuję na sylikonowej macie, jeśli nie posiadacie maty, wałkujcie ciasto na papierze do pieczenia. Odradzam podsypywanie ciasta mąką.). Możecie Waszym chlebkom nadać dowolne kształty. Ja robiłam trzy podłużne owalne chlebki. Każdy posypujemy solą i rozmarynem. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (jeśli wałkowaliście chlebki na papierze do pieczenia, przenieście go po prostu na blachę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy przez 8-10 minut (piekłam 8 minut). Chlebki możecie piec w dwóch turach (na jednej blasze zmieszczą się tylko dwa duże chlebki) lub włożyć do piekarnika dwie blachy. Chlebek znajdujący się na dole trzeba będzie piec odrobinę dłużej aniżeli te chlebki, które są na górnej blasze. Najłatwiej podzielić chlebki na 6 części i piec mniejsze. Wówczas powinny się zmieścić na jednej blasze.
*chlebki piekę też na mące typ 450 lub 500
Całkowity czas przygotowania: 20 minut.
25 komentarzy
Wyglądają niesamowicie smacznie 🙂 Czy rozmaryn można użyć również suszony ?
Z suszonym też będą ok. Możesz dodać także innych ulubionych ziół 🙂
chlebki? ja tu widzę krakersy raczej 🙂
Toż to flatbread w całej okazałości 😀
O mój rozmarynie, o mój rozmarynie rozwijaj się! 😀 Przednie chlebki 🙂
Mnie kojarzy się to z domowymi plackami na tortillę, tylko pieczonymi, a nie smażonymi 🙂 Choć smak zapewne całkiem inny 🙂 (no i chrupkość 😉 )
Wyglądają ciekawie, myślę, że kiedyś je zrobię 🙂
Takiego chlebka jeszcze nie jadłam. Z dodatkiem rozmarynu na pewno smakuje wyśmienicie.
Pycha! Z taką oliwą muszę być idealne. W domu bardzo lubimy tak jeść 🙂
Uwielbiam te płaskie chlebki ! Do podgryzania i jako dodatek.
ojej boskie , tez je upiekę 😀
fantastyczne 🙂 z pewnością wypróbuję przepis:*
Wielkie dzieki za przepis – chlebki sa boskie!
Zrobiłam! Smakują FANTASTYCZNIE!
Działasz ekspresowo. Miło to słyszeć 🙂
i kieliszek białego wina…kupiłaś mnie;)
Właśnie się pieką w prodziżu, wyszły mi cztery z mąki kukurydzianej ze świeżym koperkiem, tymiankiem, bazylią i rukolą a do tego jajko na miękko.
Pozdrawiam
Prodziż
fajne fajne chlebki
te dziś tez piekłam chrupiące odrobinę krakersowe te przypieczone
ciasto o dziwnej konsystencji jak z drożdżami puchate zrobione szybko i sprawnie
dzięki za przepis ania ']
Aniu, widzę, że szalejesz z wypiekiem pieczywa 🙂
Można zrobić z mąki żytniej/ryżowej ?
Z samej żytniej lub pszennej razowej będą się mocno kruszyć. Polecam zachować proporcje 1:1 (mąka pszenna do razowej/żytniej).
Jakie dipy do nich polecasz? Szykuje się parapetówka 😉
Ja na imprezy pod chlebki i grissini najczęściej robię dip z fetą i ogórkiem, dip z cukinii, dip z fety, dip z bakłażana. Do takich chlebków na imprezy super sprawdza się też hummus, np. z suszonymi pomidorami.
Zrobiłam,naprawdę smaczne i robi się szybko. Nie wiem jednak, czy ciasto wyszło mi odpowiednie, bo strasznie tłuste, ale ostateczny smak bardzo dobry 🙂 Na pewno powtórzę
Robimy je od lat, bardzo proste, bardzo szybkie, bardzo pyszne, idealne na każdą domówkę:)