Tarteletki z jajecznicą ze szparagami i makrelą

przez Malwina

Tartaletki z jajecznicą ze szparagami i makrelą

Jakiś czas temu upiekłam sporą ilość kruchych spodów. Kilka z nich odłożyłam i postanowiłam wykorzystać jako dodatek do śniadania. Małe tarteletki podałam razem z jajecznicą z dodatkiem szparagów oraz wędzonej makreli. Okazało się, że jest to niezwykle smaczne połączenie.

Tarteletki z jajecznicą ze szparagami i makrelą

TARTELETKI Z JAJECZNICĄ ZE SZPARAGAMI I MAKRELĄ
Śniadanie Mistrzów #41

Składniki (na 4 porcje):
[przepis własny]

  • ciasto kruche: 250 g mąki, pół łyżeczki soli, 125 g zimnego masła, 1 jajko, 1 łyżeczka wody (opcjonalnie)
  • 200 g wędzonej makreli
  • 1 pęczek szparagów
  • 12 jajek
  • sól do smaku
Przygotowujemy ciasto kruche. Mąkę mieszamy z solą, dodajemy posiekane masło i jajko. Szybko wyrabiamy ciasto, w razie potrzeby dodając do niego 1 łyżeczkę zimnej wody. Ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość 3 mm. Wylepiamy nim 8 foremek do tarteletek. Spód nakłuwamy widelcem. Do tarteletek wkładamy kawałek folii aluminiowej, obciążamy ziarnami fasoli lub foremkami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni (bez termoobiegu). Pieczemy z obciążeniem przez 10 minut, zdejmujemy folię z fasolą i pieczemy dalej przez około 5-7 minut. Odstawiamy do przestygnięcia i wyjmujemy z foremek. Tarteletki piekę zawsze kilka dni wcześniej a później wykorzystuję i faszeruję wytrawnymi lub słodkimi dodatkami. 
Odłamujemy twarde końcówki szparagów. Szparagi kroimy w mniejsze kawałki, rybę oddzielamy od ości i dzielimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy mało, smażymy szparagi, aż będą al dente. Dodajemy lekko roztrzepane jajka, doprawiamy solą, smażymy od czasu do czasu mieszając do uzyskania preferowanego ścięcia jajek. Dodajemy rybę, podgrzewamy 30 sekund. Jajecznicę rozkładamy pomiędzy tarteletki i podajemy. 

Czas przygotowania: 30 minut.

7 komentarzy
0

7 komentarzy

kulinarne-smaki 02/06/2013 - 7:48 am

Masz racje z tym śniadaniem mistrzów, wręcz idealne. Mieć kogoś to przyrządza takie wspaniałości to skarb.

Odpowiedz
Dorotas30 02/06/2013 - 1:47 pm

tarty tarteletki uwielbiam:) ciasto kruche robię bardzo podobnie jak ty tylko zamiast wody dodaję śmietanę 18%, następnym razem wypróbuję ten z wodą:)

Odpowiedz
Kamila 02/06/2013 - 6:21 pm

Bardzo smakowity pomysł! Pozdrawiam

Odpowiedz
Wiera 02/06/2013 - 7:18 pm

To by się zdziwili z nowej wersji jajecznicy 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 02/06/2013 - 8:46 pm

pysznie wyglądają:)

Odpowiedz
Maggie 04/06/2013 - 2:27 pm

Chetnie zaczelabym dzien od takiej tarteletki!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 05/06/2013 - 4:35 am

Uwielbiam jeść jajecznicę na chlebie z masłem (nie tak z talerza), dlatego też takie tartaletki trafiają w moje gusta:) … nie znam tylko połaczenia jajecznicy z makrelą,a le musi być pyszne: buziaki

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies