Omlet ze szczypiorkiem i pieczarkami

przez Malwina

Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu musiałam smażyć omlet dla Połówka z obu stron. Ba! Nawet jajka sadzone musiały być smażone z obu stron a żółtko całkowicie ścięte. Na szczęście z czasem się to zmieniło, podobnie jak i upodobania smakowe Połówka. Dziś na śniadanie proponuję Wam omlet z dodatkiem młodego szczypiorku. Lekki i szybki w przygotowaniu, idealny na rozpoczęcie dnia.

Przepis omlet z pieczarkami dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju. 

OMLET ZE SZCZYPIORKIEM I PIECZARKAMI 
Śniadanie Mistrzów #33

Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
  • 2 jajka 
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
  • sól do smaku
  • 4 pieczarki, obrane i pokrojone w plastry
  • masło do smażenia pieczarek
Pieczarki smażymy na maśle przez kilka minut, aż zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki. Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem. Doprawiamy solą, dodajemy szczypiorek i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wlewamy masę jajeczną. Smażymy z jednej strony, aż wierzch lekko się zetnie (możecie przykryć patelnię pokrywką). Omlet przekładamy na talerz, układamy na nim pieczarki, składamy i podajemy od razu po przygotowaniu.

Całkowity czas przygotowania: 10 minut.

8 komentarzy
0

8 komentarzy

Malwinka 17/05/2013 - 10:19 am

Mniam! Smakowite śniadanko 🙂

Odpowiedz
pieczarka mySia 17/05/2013 - 1:04 pm

Uwielbiam takie omleciki 🙂

Odpowiedz
Maggie 19/05/2013 - 6:17 am

Mezczyzni sa dziwni, nie ma co 🙂 Dobrze, ze my, kobiety, potrafimy ich z czasem zmienic 😉
Omlet wyglada wybornie.

Odpowiedz
Anonimowy 19/01/2014 - 7:01 am

I o dziwności pisze kobieta xD.

Odpowiedz
najsmaczniejsze.pl 19/05/2013 - 7:05 pm

To coś dla mnie, muszę tylko zaopatrzyć się w szczypiorek 🙂

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 20/05/2013 - 8:04 pm

No to ja mam tak jak Twój Połówek kilka lat temu …niestety płynne żółtko nie dla mnie:) …a Ty Kochana zawsze już będziesz mi się kojarzyć z piękną czerwienią pomidorków koktajlowych:) buziaki

Odpowiedz
Malwina 20/05/2013 - 8:06 pm

Hihi, wiesz, póki nie ma jeszcze naszych pysznych malinówek to zajadamy się koktajlowymi. Jeszcze miesiąc dwa i będę męczyć Was różowymi malinówkami 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 21/08/2014 - 8:10 am

U mnie wersja obiadowa, do masy jajecznej dodałam kukurydzę z puszki, a do pieczarek ser feta. Szybki i pyszny obiad 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies