Pamiętam, jak jeszcze kilka lat temu musiałam smażyć omlet dla Połówka z obu stron. Ba! Nawet jajka sadzone musiały być smażone z obu stron a żółtko całkowicie ścięte. Na szczęście z czasem się to zmieniło, podobnie jak i upodobania smakowe Połówka. Dziś na śniadanie proponuję Wam omlet z dodatkiem młodego szczypiorku. Lekki i szybki w przygotowaniu, idealny na rozpoczęcie dnia.
Przepis omlet z pieczarkami dodaję do akcji Peli- Śniadanie w maju.
OMLET ZE SZCZYPIORKIEM I PIECZARKAMI
Śniadanie Mistrzów #33
Śniadanie Mistrzów #33
Składniki (na 1 porcję):
[przepis własny]
- 2 jajka
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka drobno posiekanego szczypiorku
- sól do smaku
- 4 pieczarki, obrane i pokrojone w plastry
- masło do smażenia pieczarek
Pieczarki smażymy na maśle przez kilka minut, aż zmiękną. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do miseczki. Jajka roztrzepujemy widelcem z mlekiem. Doprawiamy solą, dodajemy szczypiorek i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu, wlewamy masę jajeczną. Smażymy z jednej strony, aż wierzch lekko się zetnie (możecie przykryć patelnię pokrywką). Omlet przekładamy na talerz, układamy na nim pieczarki, składamy i podajemy od razu po przygotowaniu.
Całkowity czas przygotowania: 10 minut.
8 komentarzy
Mniam! Smakowite śniadanko 🙂
Uwielbiam takie omleciki 🙂
Mezczyzni sa dziwni, nie ma co 🙂 Dobrze, ze my, kobiety, potrafimy ich z czasem zmienic 😉
Omlet wyglada wybornie.
I o dziwności pisze kobieta xD.
To coś dla mnie, muszę tylko zaopatrzyć się w szczypiorek 🙂
No to ja mam tak jak Twój Połówek kilka lat temu …niestety płynne żółtko nie dla mnie:) …a Ty Kochana zawsze już będziesz mi się kojarzyć z piękną czerwienią pomidorków koktajlowych:) buziaki
Hihi, wiesz, póki nie ma jeszcze naszych pysznych malinówek to zajadamy się koktajlowymi. Jeszcze miesiąc dwa i będę męczyć Was różowymi malinówkami 🙂
U mnie wersja obiadowa, do masy jajecznej dodałam kukurydzę z puszki, a do pieczarek ser feta. Szybki i pyszny obiad 🙂