Gdy tylko zobaczyłam przepis na kurczaka po prowansalsku, wiedziałam, że będę musiała go przygotować w najbliższym czasie. Sos pomidorowy z dodatkiem białego wina, czarne oliwki, papryka i tymianek idealnie skomponowały się z drobiem. Ten niezwykle aromatyczny kurczak gotowany był na trzy kuchnie. Oprócz mnie, przygotowały go także Edyta i Karolina. Mam nadzieję, że dziewczynom przepis także przypadł do gustu 🙂
KURCZAK PO PROWANSALSKU
Składniki (na 4 porcje):
[źródło]
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1,5 kg ćwiartek z kurczaka
- 2 cebule, posiekane w grubsze piórka
- 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 660 ml przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu drobiowego
- 8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 80 g czarnych oliwek bez pestek
Papryki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, grillujemy skórą do dołu przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż skórka ściemnieje i pomarszczy się. Wkładamy je do foliowego woreczka, zamykamy (ułatwi to zdjęcie skórki z papryki) i odstawiamy na 10 minut. Ściągamy skórkę z papryki, kroimy każdą ćwiartkę w podłużne paseczki. Łatwiejszym sposobem na zdjęcie skórki z papryki jest użycie palnika (musimy jednak być uważni przy opalaniu). Jeśli skórka papryki nie przeszkadza Wam, możecie ją pozostawić i pominąć etap grillowania, bądź opalania papryki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać kurczaka (może być to jedno duże naczynie lub 4 mniejsze, jak w moim przypadku). Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy wino, podgrzewamy przez około 2 minuty, aż w połowie wyparuje. Dolewamy przecier, bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Powstałym sosem zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy oliwki. Podajemy z domowym pieczywem.
Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.
16 komentarzy
Oj przypadło, przydał. Piękne zdjęcia Maliwno.
Twój kurczak wygląda tak, jak ten z oryginalnego przepisu, czyli wspaniale!
Dziękuję za wspólne gotowanie i polecam się na przyszłość 🙂
Wygląda cudownie… chyba się skuszę na ten przepis jeszcze dziś.
Wygląda cudownie! 🙂
Bardzo apetycznie!
Oj, bedzie mnie dzisiaj przesladowal ten kurczak 🙂
Niezwykle wygląda, bardzo mnie przekonuje dodatek wina i te malownicze oliwki. Cudne foty 🙂
wygląda fantastycznie – zawiera większość z moich ulubionych składników, więc na pewno idzie do wypróbowania! 🙂
Rewelacyjny! Wart wypróbowania:)
Jakie śliczne zdjęcia!
ostatnie zdjęcie mnie powaliło! rewelacyjne danie 🙂
Faktycznie robi wrażenie i pewnie wkrótce na moim stole wyląduje.
Widziałam tego kurczaka u Twoich "wspólniuczek". Jest fantastyczny i na dodatek z prostych skłaników,a to mi się podoba:) buziaka zasyłam
Kurczak bardzo pyszny. Dodałam przepis również u siebie. http://umniewkuchni.blox.pl/2013/07/Kurczak-po-prowansalsku.html
Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gurtu 🙂
rewelacyjne danie, robiłam już kilka razy. Medal za sos, aromatyczny i pyszny. Wszystko znikało z talerzy do ostatniej kropli sosu 🙂