Kurczak po prowansalsku

przez Malwina
Kurczak po prowansalsku przepis

Gdy tylko zobaczyłam przepis na kurczaka po prowansalsku, wiedziałam, że będę musiała go przygotować w najbliższym czasie. Sos pomidorowy z dodatkiem białego wina, czarne oliwki, papryka i tymianek idealnie skomponowały się z drobiem. Ten niezwykle aromatyczny kurczak gotowany był na trzy kuchnie. Oprócz mnie, przygotowały go także Edyta i Karolina. Mam nadzieję, że dziewczynom przepis także przypadł do gustu 🙂

Kurczak po prowansalsku

KURCZAK PO PROWANSALSKU

Składniki (na 4 porcje):
[źródło]

  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1,5 kg ćwiartek z kurczaka
  • 2 cebule, posiekane w grubsze piórka
  • 2 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 660 ml przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu drobiowego
  • 8 gałązek świeżego tymianku (lub 1 łyżeczka suszonego)
  • 80 g czarnych oliwek bez pestek

Papryki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki, grillujemy skórą do dołu przez kilka minut na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż skórka ściemnieje i pomarszczy się. Wkładamy je do foliowego woreczka, zamykamy (ułatwi to zdjęcie skórki z papryki) i odstawiamy na 10 minut. Ściągamy skórkę z papryki, kroimy każdą ćwiartkę w podłużne paseczki. Łatwiejszym sposobem na zdjęcie skórki z papryki jest użycie palnika (musimy jednak być uważni przy opalaniu). Jeśli skórka papryki nie przeszkadza Wam, możecie ją pozostawić i pominąć etap grillowania, bądź opalania papryki. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, obsmażamy ze wszystkich stron na patelni. Przekładamy do naczynia, w którym będziemy zapiekać kurczaka (może być to jedno duże naczynie lub 4 mniejsze, jak w moim przypadku). Na patelnię wrzucamy cebulę, smażymy przez 3 minuty. Dodajemy czosnek, smażymy kolejną minutę. Wlewamy wino, podgrzewamy przez około 2 minuty, aż w połowie wyparuje. Dolewamy przecier, bulion, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Powstałym sosem zalewamy kurczaka. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez około 45 minut. Na 10 minut przed końcem dokładamy oliwki. Podajemy z domowym pieczywem. 

Całkowity czas przygotowania: 1 godzina.

Kurczak po prowansalsku

16 komentarzy
0

16 komentarzy

kabamaiga 10/05/2013 - 9:10 am

Oj przypadło, przydał. Piękne zdjęcia Maliwno.

Odpowiedz
Edyta 10/05/2013 - 9:13 am

Twój kurczak wygląda tak, jak ten z oryginalnego przepisu, czyli wspaniale!
Dziękuję za wspólne gotowanie i polecam się na przyszłość 🙂

Odpowiedz
Kaja 10/05/2013 - 9:26 am

Wygląda cudownie… chyba się skuszę na ten przepis jeszcze dziś.

Odpowiedz
Kamciss 10/05/2013 - 9:45 am

Wygląda cudownie! 🙂

Odpowiedz
Kamila 10/05/2013 - 9:54 am

Bardzo apetycznie!

Odpowiedz
Maggie 10/05/2013 - 10:35 am

Oj, bedzie mnie dzisiaj przesladowal ten kurczak 🙂

Odpowiedz
Aga 10/05/2013 - 11:55 am

Niezwykle wygląda, bardzo mnie przekonuje dodatek wina i te malownicze oliwki. Cudne foty 🙂

Odpowiedz
Ola 10/05/2013 - 12:51 pm

wygląda fantastycznie – zawiera większość z moich ulubionych składników, więc na pewno idzie do wypróbowania! 🙂

Odpowiedz
Nemi 10/05/2013 - 4:28 pm

Rewelacyjny! Wart wypróbowania:)

Odpowiedz
kuchenny bałagan 10/05/2013 - 7:17 pm

Jakie śliczne zdjęcia!

Odpowiedz
Wiewióra 10/05/2013 - 8:02 pm

ostatnie zdjęcie mnie powaliło! rewelacyjne danie 🙂

Odpowiedz
bartoldzik 11/05/2013 - 9:56 am

Faktycznie robi wrażenie i pewnie wkrótce na moim stole wyląduje.

Odpowiedz
Jolanta szyndlarewicz 13/05/2013 - 4:47 am

Widziałam tego kurczaka u Twoich "wspólniuczek". Jest fantastyczny i na dodatek z prostych skłaników,a to mi się podoba:) buziaka zasyłam

Odpowiedz
iwonasb 15/07/2013 - 7:33 am

Kurczak bardzo pyszny. Dodałam przepis również u siebie. http://umniewkuchni.blox.pl/2013/07/Kurczak-po-prowansalsku.html

Odpowiedz
Malwina 15/07/2013 - 8:05 am

Bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gurtu 🙂

Odpowiedz
Kuchnia Izy 26/09/2013 - 1:34 pm

rewelacyjne danie, robiłam już kilka razy. Medal za sos, aromatyczny i pyszny. Wszystko znikało z talerzy do ostatniej kropli sosu 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies