Tajski bulion drobiowy z Północy

przez Malwina

Azjatyckie zupy są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Ten tajski bulion także należy do tego typu potraw. Jest niezwykle aromatyczny za sprawą pasty curry madras i trawy cytrynowej. Jeśli lubicie kuchnię tajską, koniecznie wypróbujcie przepis.

Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni  (przepis pochodzi z książki „Łatwa kuchnia tajska” K. Hom)

TAJSKI BULION DROBIOWY Z PÓŁNOCY

Składniki (na 4 porcje):

  • 175 g makaronu jajecznego
  • 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
  • 180 g piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula, drobno posiekana
  • 2 łyżki grubo posiekanego czosnku
  • 1,2 litra bulionu drobiowego
  • 400 ml mleka kokosowego z puszki
  • 2 małe papryczki chili, pokrojone w paseczki
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki pasty curry madras (lub 2 łyżki curry w proszku)
  • 2 łyżki soku z limonki
  • sól i pieprz do smaku
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty. Dodajemy pastę z trawy cytrynowej, smażymy kolejną minutę. Wlewamy bulion i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Dodajemy chili, sos rybny, cukier, pastę curry, pokrojonego kurczaka. Gotujemy dalej przez 5-7 minut, aż mięso będzie ugotowane. Wlewamy sok z limonki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron umieszczamy w miseczkach, zalewamy porcją zupy. 

Czas przygotowania: 20 minut.

16 komentarzy
0

Podobne posty:

16 komentarzy

Ola 09/05/2013 - 5:56 pm

wygląda na bardzo sycący, ale czy Twoim zdaniem zdałby egzamin bez mleczka kokosowego? ostatnimi czasy się do niego zraziłam i jakoś mi wszędzie przeszkadza. a cała reszta składników zapowiada się świetnie, może uda mi się spróbować przygotować ten bulion zamiast niedzielnego rosołu tym razem 🙂 pozdrawiam serdecznie!

Odpowiedz
Malwina 10/05/2013 - 5:33 am

Olu, możesz spróbować, ale moim zdaniem mleko kokosowe odgrywa tu dość istotną rolę.

Odpowiedz
Nemi 09/05/2013 - 5:56 pm

Czuję, że musi smakować wyjątkowo dobrze:)

Odpowiedz
attea atea 09/05/2013 - 6:50 pm

Mam pytanie,uwielbiam kuchnie azjatyckie,niestety brakuje mi kilku składników we własnej kuchni.Nie wiem gdzie zakupić:pastę z trawy cytrynowej i sos rybny.Czy możesz mi pomóc?

Odpowiedz
Malwina 10/05/2013 - 5:32 am

Pastę z trawy cytrynowej i sos rybny powinnaś kupić w każdym większym markecie typu real, simply, tesco, carrefour (działy z żywnością orientalną)

Odpowiedz
attea atea 10/05/2013 - 8:01 pm

Dzięki,ja zaglądałam do Auchan bo jest niedaleko ale dział azjatycki słabo zaopatrzony.Zobaczę w Tesco.Bardzo Ci dziękuję.

Odpowiedz
pasjonatka 09/05/2013 - 8:20 pm

lubie cazjatyckie zupy 😉

Odpowiedz
CookingByFaksiu. 09/05/2013 - 11:37 pm

uwielbiam taką zupkę, muszę zrobić!

Odpowiedz
bartoldzik 10/05/2013 - 4:23 am

Uwielbiam takie smaki i zapachy. Potem cały wieczór w domu unosi się wspomnienie zupy 🙂

Odpowiedz
Kasia 10/05/2013 - 5:10 pm

wygląda pysznie! gotowałam kiedyś podobną. Wierzę, że i Twoja wersja bardzo by mi zasmakowała 🙂 pozdrowienia!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 12/05/2013 - 7:47 am

Chciałam zapytać o tę pastę, ale widzę że już udzieliłas odpowiedzi ….musze poprosić Męża,zeby pozaglądał za nią w almie ….bo z wielką przyjemnością zjadłabym taki bulion:)

Odpowiedz
Obsesja Kasiulka 13/05/2013 - 10:11 am

Uwielbiam takie zupki. Jedną z Twojego przepisu już robiłam… teraz najwyższa pora spróbować tej, gdyż poprzednia była rewelacyjna.

Odpowiedz
Anonimowy 06/06/2013 - 8:35 pm

Zrobiłem z małą zmianą składników, zupa w pyte polecam !!!! trafia do mojego menu !!

Odpowiedz
Malwina 07/06/2013 - 5:21 am

😉 Miło mi to słyszeć

Odpowiedz
Anonimowy 12/06/2013 - 3:33 pm

zrobiłem jeszcze raz mój syn (6 lat i nic mu nie smakuje) wybąbił z dokładką :)a teraz tarta ale zamiast jabłek truskawki 🙂 ha też jest super tylko na mące orkiszowej lub kukurydzianej robię 🙂

Odpowiedz
Malwina 13/06/2013 - 7:49 am

Skoro posmakowały Ci potrawy w tych klimatach, wypróbuj zupę tajską z kurczakiem i mlekiem kokosowym (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/01/tajska-zupa-z-kurczakiem-i-mlekiem.html)

pozdrawiam

Malwinna

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies