Azjatyckie zupy są niezwykle szybkie w przygotowaniu. Ten tajski bulion także należy do tego typu potraw. Jest niezwykle aromatyczny za sprawą pasty curry madras i trawy cytrynowej. Jeśli lubicie kuchnię tajską, koniecznie wypróbujcie przepis.
Przepis dodaję do akcji Peli- Z książką w kuchni (przepis pochodzi z książki „Łatwa kuchnia tajska” K. Hom)
TAJSKI BULION DROBIOWY Z PÓŁNOCY
Składniki (na 4 porcje):
- 175 g makaronu jajecznego
- 2 łyżeczki pasty z trawy cytrynowej
- 180 g piersi z kurczaka
- 1 mała cebula, drobno posiekana
- 2 łyżki grubo posiekanego czosnku
- 1,2 litra bulionu drobiowego
- 400 ml mleka kokosowego z puszki
- 2 małe papryczki chili, pokrojone w paseczki
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 2 łyżki pasty curry madras (lub 2 łyżki curry w proszku)
- 2 łyżki soku z limonki
- sól i pieprz do smaku
Makaron przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W głębokim rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy 2 minuty. Dodajemy pastę z trawy cytrynowej, smażymy kolejną minutę. Wlewamy bulion i mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Dodajemy chili, sos rybny, cukier, pastę curry, pokrojonego kurczaka. Gotujemy dalej przez 5-7 minut, aż mięso będzie ugotowane. Wlewamy sok z limonki, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron umieszczamy w miseczkach, zalewamy porcją zupy.
Czas przygotowania: 20 minut.
16 komentarzy
wygląda na bardzo sycący, ale czy Twoim zdaniem zdałby egzamin bez mleczka kokosowego? ostatnimi czasy się do niego zraziłam i jakoś mi wszędzie przeszkadza. a cała reszta składników zapowiada się świetnie, może uda mi się spróbować przygotować ten bulion zamiast niedzielnego rosołu tym razem 🙂 pozdrawiam serdecznie!
Olu, możesz spróbować, ale moim zdaniem mleko kokosowe odgrywa tu dość istotną rolę.
Czuję, że musi smakować wyjątkowo dobrze:)
Mam pytanie,uwielbiam kuchnie azjatyckie,niestety brakuje mi kilku składników we własnej kuchni.Nie wiem gdzie zakupić:pastę z trawy cytrynowej i sos rybny.Czy możesz mi pomóc?
Pastę z trawy cytrynowej i sos rybny powinnaś kupić w każdym większym markecie typu real, simply, tesco, carrefour (działy z żywnością orientalną)
Dzięki,ja zaglądałam do Auchan bo jest niedaleko ale dział azjatycki słabo zaopatrzony.Zobaczę w Tesco.Bardzo Ci dziękuję.
lubie cazjatyckie zupy 😉
uwielbiam taką zupkę, muszę zrobić!
Uwielbiam takie smaki i zapachy. Potem cały wieczór w domu unosi się wspomnienie zupy 🙂
wygląda pysznie! gotowałam kiedyś podobną. Wierzę, że i Twoja wersja bardzo by mi zasmakowała 🙂 pozdrowienia!
Chciałam zapytać o tę pastę, ale widzę że już udzieliłas odpowiedzi ….musze poprosić Męża,zeby pozaglądał za nią w almie ….bo z wielką przyjemnością zjadłabym taki bulion:)
Uwielbiam takie zupki. Jedną z Twojego przepisu już robiłam… teraz najwyższa pora spróbować tej, gdyż poprzednia była rewelacyjna.
Zrobiłem z małą zmianą składników, zupa w pyte polecam !!!! trafia do mojego menu !!
😉 Miło mi to słyszeć
zrobiłem jeszcze raz mój syn (6 lat i nic mu nie smakuje) wybąbił z dokładką :)a teraz tarta ale zamiast jabłek truskawki 🙂 ha też jest super tylko na mące orkiszowej lub kukurydzianej robię 🙂
Skoro posmakowały Ci potrawy w tych klimatach, wypróbuj zupę tajską z kurczakiem i mlekiem kokosowym (http://filozofiasmaku.blogspot.com/2013/01/tajska-zupa-z-kurczakiem-i-mlekiem.html)
pozdrawiam
Malwinna