Pieczona polędwiczka wieprzowa

przez Malwina
Pieczona polędwiczka wieprzowa przepis

Niezwykle polubiłam pieczenie mięsa w towarzystwie pary wodnej. W ten sposób przygotowana polędwiczka jest soczysta i miękka, nie ma też potrzeby wcześniejszego obsmażania jej. Tym razem mięso zamarynowałam z dodatkiem pikantnego sosu sambal oelek. Wieprzowina wyszła lekko pikantna, świetnie komponuje się z dodatkiem chutney’u. 

Pieczona polędwiczka wieprzowa
PIECZONA POLĘDWICZKA WIEPRZOWA

Składniki:
[przepis własny]

  • 1 polędwiczka wieprzowa (o wadze 350-400 g)
  • 3 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 czubata łyżka sambal oelek* (lub ostrego sosu chili)
W miseczce łączymy sos sojowy, ocet, pieprz i sambal oelek. Mięso umieszczamy w pojemniku hermetycznym, zalewamy marynatą. Zamykamy pojemnik i odstawiamy mięso na dobę do lodówki (po 12 godzinach przewracamy mięso na drugą stronę). Mięso układamy na metalowej kratce. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Kratkę z mięsem wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pod kratką ustawiamy żaroodporne naczynie, które do połowy wypełniamy gorącą wodą. Mięso pieczemy w temp. 200 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy kolejne 15 minut. Jeśli mięso ma być jedzone na ciepło, dajemy mu odpocząć 5-10 minut i dopiero wtedy kroimy. Jeśli mięso ma być podawane na zimno jako wędlina, studzimy je całkowicie, następnie wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny i dopiero wtedy je kroimy. 
*Sambal oelek to pikantny indonezyjski sos na bazie papryczki chili. Możecie go nabyć w marketach bądź sklepach z żywnością orientalną. Jeśli nie uda się Wam kupić sambal oelek, użyjcie do marynaty ostrego sosu chili lub dodajcie do niej dwie duże posiekane papryczki chili. 

Czas przygotowania (bez czasu marynowania): 35 minut.

Pieczona polędwiczka wieprzowa

5 komentarzy
0

Podobne posty:

5 komentarzy

Małgorzata K 10/05/2013 - 6:10 pm

ojoj, wygląda niebiańsko 🙂 niemal czuję jak ta polędwiczka rozpływa się w ustach 🙂
ja dość często używam sambal oelek 🙂 również polecam 🙂

Odpowiedz
Ola 11/05/2013 - 5:49 am

Lubię pikantne mięska, więc taka polędwiczka z pewnością musi być pyszna. Fajny przepis.

Odpowiedz
bartoldzik 11/05/2013 - 9:49 am

A ja jeszcze w taki sposób mięsa nie piekłem. Muszę koniecznie spróbować.

Odpowiedz
Magda 11/05/2013 - 5:38 pm

Wspaniale prezentuje się Twoja polędwiczka. Sambal oelek mówisz… koniecznie poszukam!!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 13/05/2013 - 4:39 am

Wyglada fantastycznie:)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies