Mus z mlecznej czekolady

przez Malwina
Deser z czekolady mlecznej
Mam nadzieję, że dziś każdy z Was, bez względy na to, czy dba o linię, czy też nie, zjadł coś czekoladowego. W końcu dziś mamy Światowy Dzień Czekolady. Na tę okazję przygotowałam mus z czekolady mlecznej. Mus czekoladowy jest dość prosty w przygotowaniu, nie wymaga też wielu składników. Jego minusem jest czas oczekiwania, musi bowiem odstać kilka godzin w lodówce. 

Mus czekoladowy przepis

MUS Z MLECZNEJ CZEKOLADY

Składniki (na 6 małych lub 3 większe porcje):

  • 150 g mlecznej czekolady (u mnie Fin Carre)
  • 1 łyżka amaretto
  • 120 ml kremówki
  • 2 duże jajka (L), białka i żółtka osobno
Czekoladę łamiemy, rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Zdejmujemy miskę z garnka, dodajemy amaretto, mieszamy. Żółtka roztrzepujemy widelcem, wlewamy do rozpuszczonej czekolady, cały czas mieszając (ja robię to widelcem), aż do połączenia (możecie to zrobić mikserem na najniższych obrotach). Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami do czekolady i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę (możemy dodać do nich szczyptę soli). Do masy czekoladowej dodajemy po łyżce białek, za każdym razem delikatnie mieszając łopatką do połączenia składników. Mus przelewamy do 6 małych lub 3 większych naczyń. Odstawiamy do lodówki do stężenia. Ozdabiamy wedle uznania.

Całkowity czas przygotowania plus czas chłodzenia: 3 godziny.

Mus z mlecznej czekolady przepis


Polecam Wam także hiszpański mus czekoladowy
21 komentarzy
0

21 komentarzy

whiness 12/04/2013 - 5:08 pm

Kremówka, amaretto… I słynna czekolada, oczywiście. To pyszne połaczenie 🙂

Odpowiedz
Kamila 12/04/2013 - 5:11 pm

Bajeczny deser, idealny by świętować! Pozdrawiam

Odpowiedz
asia_2105 12/04/2013 - 5:30 pm

idealny deser na dzień czekolady 😉

Odpowiedz
Ola 12/04/2013 - 5:42 pm

O raju! Uwielbiam takie desery 🙂

Odpowiedz
seledina 12/04/2013 - 6:27 pm

Ja świętowałam na całego, zjadłam dziś już chyba ponad tabliczkę, nie wiem dokładnie, bo próbowałam różnych ;))
Czekoladę kocham bezwzględnie, nawet będąc na diecie 😀

Odpowiedz
Kamciss 12/04/2013 - 6:37 pm

Pyszne wygląda 🙂

Odpowiedz
Kaja 12/04/2013 - 7:02 pm

Wygląda znakomicie chyba zaraz pójdę go zrobić.

Odpowiedz
Mała kuchareczka 12/04/2013 - 8:14 pm

Wspaniały przepis, zapisuję i dzięki 🙂

Odpowiedz
Paulina Podgórska 12/04/2013 - 8:45 pm

Taki mus to zawsze i wszędzie 🙂

Odpowiedz
przecinkowa 12/04/2013 - 9:48 pm

Wygląda super pysznie! 🙂

Odpowiedz
Marzena 13/04/2013 - 3:30 am

Oh dzien czekolady czy nie, takie mus to mus :)))) wyglada super apetycznie 🙂

Odpowiedz
Marta 13/04/2013 - 2:36 pm

Mniam, z chęcią zanurzyłabym w nim łyżeczkę 🙂

Odpowiedz
wilwia 13/04/2013 - 2:52 pm

Czy mozna czyms zastapic amaretto?

Odpowiedz
Malwina 13/04/2013 - 3:24 pm

Możesz je pominąć. Ew. dodać łyżkę rumu.

Odpowiedz
Cooking??Cooking!! 13/04/2013 - 4:22 pm

Wydaje się pyszne, na pewno wypróbuję 🙂

Odpowiedz
gin 13/04/2013 - 5:28 pm

Mmm, pychotka 🙂
Ja o Dniu Czekolady zapomniałam, ale czekoladę zjadłam 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 14/04/2013 - 8:09 pm

To kja codziennie mam dzień czekolady:)…nie musi być jej dużo, ale bez codziennej porcji czekolady więdnę:). Cudowny mus Malwi:) pozdrawiam

Odpowiedz
dorotacz 15/04/2013 - 6:51 pm

z takim deserem to jak dla mnie dzień czekolady może być codziennie 😉

Odpowiedz
Retro Spirit 19/04/2013 - 1:03 pm

Obłęd w szkle. U mnie dziś pochmurno, chłodno i deszczowo, więc chyba wiem jak zacząć weekend 😉

Pozdrawiam ciepło,

Aleksandra

Odpowiedz
Anonimowy 03/10/2016 - 7:44 am

Czy ten mus nadaje się do ciasta czy jest zbyt rzadki?

Odpowiedz
Malwina 03/10/2016 - 8:01 am

Nie nadaje się. Należałoby dodać do niego żelatynę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies