Na każde święta Babcia, odkąd tylko pamiętam, piecze ogromne ilości makowców i ciast drożdżowych, którymi później obdarowuje całą rodzinę. Również na Wielkanoc nie może zabraknąć drożdżowych wypieków. Tym razem dla odmiany proponuję Wam chałkę najeżoną bakaliami w postaci skórki pomarańczowej i suszonych moreli. Jest bardzo maślana a za sprawą dużej ilości jajek lekko żółta. Najlepiej smakuje w towarzystwie kremu czekoladowo-orzechowego oraz szklanki mleka.
Przepis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania, którego tematem były jajka i Wielkanoc. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się: Pela, Maggie, Mirabelka, Shinju, Siankoo, Emma. Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
Przepis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania, którego tematem były jajka i Wielkanoc. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się: Pela, Maggie, Mirabelka, Shinju, Siankoo, Emma. Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III.
CHAŁKA WIELKANOCNA
Składniki (na 2 sztuki):
[źródło]
- 120 g masła
- 80 ml ciepłego mleka
- 75 g cukru
- 14 g świeżych drożdży
- 400 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 3 jajka, roztrzepane
- pół szklanki suszonych moreli, posiekanych
- 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Masło rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy z ciepłym mlekiem. Odkładamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, pozostałym cukrem i bakaliami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i jajka (1 łyżkę jajka odkładamy do posmarowania chałek). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto przez około 5-7 minut. W razie potrzeby podsypujemy je lekko mąką (podsypałam dwukrotnie). Ciasto wyrabia się łatwo, za sprawą dużej ilości tłuszczu i jajek, nie klei się do rąk. Przekładamy do czystej miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej formujemy podłużne wałeczki o długości około 35 cm. Zaplatamy 2 warkocze, formując w ten sposób dwie chałki (końce warkoczy podwijamy po spód). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy do drugiego rośnięcia na godzinę. Chałki smarujemy pozostałym jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Warto sprawdzić chałki po 20 minutach. Chałki studzimy na metalowej kratce.
Czas przygotowania: 3 godziny.
9 komentarzy
Fantastyczna!
ja też zabrałam się już za pieczenie, drożdżowe wypieki wciąż przede mną. Zaczęłam od chlebów na zakwasie. Pozdrawiam na święta!!
uwielbiam chałkę 🙂 ten przepis kojarzy mi się z dzieciństem, gdy cieplutką wsuwałam z odrobiną masła 🙂
Ale pięknie rumiana 🙂
Nie przepadam za ciastami (piec mogę na tony, ale z jedzeniem gorzej). Jedynie drożdżowemu jestem wierna.
Czy krem jest domowy, czy kupny?
Kremik domowy w szklaneczce po kupnym :). Przepis na domową nutellę znajdziesz na blogu (do tej dodałam dodatkową porcję posiekanych orzeszków :))
Malwinko jak przepis Babciny to ja już wiem że na pewno kiedyś ją upiekę 🙂 Te Babciowe buły, drożdżaki i makowce to najlepsza rzecz na świecie 🙂
Pozdrawiam cieplutko 🙂
wygląda wspaniale ;D
wielkanocna chałka *-* krązy za mną już taka pyszna drożdżowa chałeczka od niedawna , chętnie bym zjadła ;D cudnie !
Na Wielkanoc od króliczka,
niech Ci wpadną do koszyczka
niezła kasa i kiełbasa,
radość życia, coś do picia
i na miłość chęci tyle,
by mieć wszystko inne w tyle.
………….$…$….$
……….$…………….$
……..$………………..$
……$……………………$
….$……………………….$
..$………………………….$
.$……………………………$
$…………………(ஜஜஜ)…$
$… (▒▒▒)……..(ஜஜஜஜ).$
$..(▒▒▒▒▒)….(ஜஜஜஜஜ)$
.$(▒▒▒▒▒▒)..(ஜஜஜஜஜ)$
▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§….. (█)
—§§(_)(_)(_)(_)(_)(_)(_)§§…(█)@
—–§§(_)(_)(_)(_)(_)(_)§§…….@(█)
——-§§(_)(_)(_)(_)(_)§§…(█) @
———§§(_)(_)(_)(_)§§……@(█)
———§§(_)(_)(_)(_)§§ .(█)@
……….▓▓▓▓▓▓▓▓▓….@(█)
………………………(█) @……
………………………..@(█) …
………………….(█) @………
…………………….@……….
………………….@ ………..
(`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)
Oby zdrowie dopisało
i jajeczko smakowało,
by szyneczka nie tuczyła,
atmosfera była miła,
a zajączek uśmiechnięty,
przyniósł wreszcie te prezenty.
Niech to będzie czas uroczy,
życzę miłej Wielkanocy.
***WESOŁEGO ALLELUJA*
cudowna chałka! takie wypieki w święta lubię najbardziej 🙂