Chałka wielkanocna

przez Malwina
Chałka z bakalaimi:title=

Na każde święta Babcia, odkąd tylko pamiętam, piecze ogromne ilości makowców i ciast drożdżowych, którymi później obdarowuje całą rodzinę. Również na Wielkanoc nie może zabraknąć drożdżowych wypieków. Tym razem dla odmiany proponuję Wam chałkę najeżoną bakaliami w postaci skórki pomarańczowej i suszonych moreli. Jest bardzo maślana a za sprawą dużej ilości jajek lekko żółta. Najlepiej smakuje w towarzystwie kremu czekoladowo-orzechowego oraz szklanki mleka.

Przepis powstał w ramach kolejnego wspólnego gotowania, którego tematem były jajka i Wielkanoc. Razem ze mną w wirtualnej kuchni spotkali się: Pela, Maggie, Mirabelka, ShinjuSiankoo, Emma. Przepis dodaję do akcji Mirabelki- Wielkanocne Smaki III. 

Przepis na chałkę

CHAŁKA WIELKANOCNA

Składniki (na 2 sztuki):
[źródło]

  • 120 g masła
  • 80 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru
  • 14 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 3 jajka, roztrzepane
  • pół szklanki suszonych moreli, posiekanych
  • 1/3 szklanki kandyzowanej skórki z pomarańczy
Masło  rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy 1 łyżeczkę cukru, mieszamy z ciepłym mlekiem. Odkładamy na 15 minut. Mąkę mieszamy z solą, pozostałym cukrem i bakaliami. Dodajemy zaczyn drożdżowy, przestudzone masło i jajka (1 łyżkę jajka odkładamy do posmarowania chałek). Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto przez około 5-7 minut. W razie potrzeby podsypujemy je lekko mąką (podsypałam dwukrotnie). Ciasto wyrabia się łatwo, za sprawą dużej ilości tłuszczu i jajek, nie klei się do rąk. Przekładamy do czystej miseczki, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (na około 1-1,5 godziny). Ciasto dzielimy na 6 równych części, z każdej formujemy podłużne wałeczki o długości około 35 cm. Zaplatamy 2 warkocze, formując w ten sposób dwie chałki (końce warkoczy podwijamy po spód). Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i zostawiamy do drugiego rośnięcia na godzinę. Chałki smarujemy pozostałym jajkiem, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 25-30 minut. Warto sprawdzić chałki po 20 minutach. Chałki studzimy na metalowej kratce.

Czas przygotowania: 3 godziny.

Chałka wielkanocna

Chałka drożdżowa

    9 komentarzy
    0

    9 komentarzy

    Aga 28/03/2013 - 6:06 pm

    Fantastyczna!
    ja też zabrałam się już za pieczenie, drożdżowe wypieki wciąż przede mną. Zaczęłam od chlebów na zakwasie. Pozdrawiam na święta!!

    Odpowiedz
    MartynCia ^^ 28/03/2013 - 6:30 pm

    uwielbiam chałkę 🙂 ten przepis kojarzy mi się z dzieciństem, gdy cieplutką wsuwałam z odrobiną masła 🙂

    Odpowiedz
    magda barcik 28/03/2013 - 6:39 pm

    Ale pięknie rumiana 🙂
    Nie przepadam za ciastami (piec mogę na tony, ale z jedzeniem gorzej). Jedynie drożdżowemu jestem wierna.

    Czy krem jest domowy, czy kupny?

    Odpowiedz
    Malwina 28/03/2013 - 7:36 pm

    Kremik domowy w szklaneczce po kupnym :). Przepis na domową nutellę znajdziesz na blogu (do tej dodałam dodatkową porcję posiekanych orzeszków :))

    Odpowiedz
    urtica1 28/03/2013 - 6:44 pm

    Malwinko jak przepis Babciny to ja już wiem że na pewno kiedyś ją upiekę 🙂 Te Babciowe buły, drożdżaki i makowce to najlepsza rzecz na świecie 🙂
    Pozdrawiam cieplutko 🙂

    Odpowiedz
    Roz Airad 28/03/2013 - 7:51 pm

    wygląda wspaniale ;D

    Odpowiedz
    teenager ;) 29/03/2013 - 5:10 am

    wielkanocna chałka *-* krązy za mną już taka pyszna drożdżowa chałeczka od niedawna , chętnie bym zjadła ;D cudnie !

    Odpowiedz
    Anonimowy 29/03/2013 - 9:35 am

    Na Wielkanoc od króliczka,
    niech Ci wpadną do koszyczka
    niezła kasa i kiełbasa,
    radość życia, coś do picia
    i na miłość chęci tyle,
    by mieć wszystko inne w tyle.

    ………….$…$….$
    ……….$…………….$
    ……..$………………..$
    ……$……………………$
    ….$……………………….$
    ..$………………………….$
    .$……………………………$
    $…………………(ஜஜஜ)…$
    $… (▒▒▒)……..(ஜஜஜஜ).$
    $..(▒▒▒▒▒)….(ஜஜஜஜஜ)$
    .$(▒▒▒▒▒▒)..(ஜஜஜஜஜ)$
    ▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓▓
    §§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§§….. (█)
    —§§(_)(_)(_)(_)(_)(_)(_)§§…(█)@
    —–§§(_)(_)(_)(_)(_)(_)§§…….@(█)
    ——-§§(_)(_)(_)(_)(_)§§…(█) @
    ———§§(_)(_)(_)(_)§§……@(█)
    ———§§(_)(_)(_)(_)§§ .(█)@
    ……….▓▓▓▓▓▓▓▓▓….@(█)
    ………………………(█) @……
    ………………………..@(█) …
    ………………….(█) @………
    …………………….@……….
    ………………….@ ………..
    (`*•.¸ (`*•.¸ ¸.•*´) ¸.•*´)

    Oby zdrowie dopisało
    i jajeczko smakowało,
    by szyneczka nie tuczyła,
    atmosfera była miła,
    a zajączek uśmiechnięty,
    przyniósł wreszcie te prezenty.
    Niech to będzie czas uroczy,
    życzę miłej Wielkanocy.

    ***WESOŁEGO ALLELUJA*

    Odpowiedz
    Wiewióra 29/03/2013 - 1:15 pm

    cudowna chałka! takie wypieki w święta lubię najbardziej 🙂

    Odpowiedz

    Skomentuj

    * Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

    Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies