Pudding chlebowy

przez Malwina
Przepis na pudding chlebowy
Ten przepis przyda się Wam szczególnie po świętach. Jeśli zostanie Wam obeschnięte ciasto drożdżowe lub chałka, możecie je wykorzystać przygotowując smaczny i niedrogi pudding chlebowy. Mój pudding przygotowałam z wielkanocnej chałki, na którą przepis podawałam Wam wczoraj. 

Korzystając z okazji chciałabym życzyć 
Wam Zdrowych i Wesołych Świąt Wielkiej Nocy! 
Do zobaczenia po świętach

Pudding z chleba

PUDDING CHLEBOWY

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka czerstwej chałki wielkanocnej, pokrojonej w kostkę (mocno upchana)*
  • 2 łyżki rumu
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • dodatkowo: cukier do posypania
  • masło do wysmarowania formy
Mleko, jajko, rum, cukier i jajko łączymy za pomocą trzepaczki. Formę do zapiekania smarujemy masłem, wkładamy do niej chałkę, posypujemy rodzynkami i zalewamy mlekiem. Lekko dociskamy i odstawiamy na 5 minut. Wierzch posypujemy cukrem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez  około 40-45 minut. Pudding najlepiej smakuje podany na ciepło. 
*jeśli macie chałkę bez dodatku bakalii, do puddingu możecie dodać łyżeczkę kandyzowanej skórki z pomarańczy i 1 łyżkę posiekanych moreli.
** jeśli rodzynki są wysuszone, namoczcie je wcześniej w ciepłej wodzie lub alkoholu

Czas przygotowania: 50 minut.

Pudding chlebowy

16 komentarzy
0

16 komentarzy

GrowingUp 29/03/2013 - 6:04 pm

Musze go zrobić, chyba z rok nie robiłam;)

Odpowiedz
Anonimowy 29/03/2013 - 6:08 pm

uwielbiam pudding chlebowy! jest taki delikatny..:)
pozdrawiam 😉
http://poziomkaikardamon.blogspot.com/

Odpowiedz
Małgorzata 29/03/2013 - 6:18 pm

nigdy nie jadłam, ale chyba pora to zmienić 🙂

wesołych swiąt 🙂

Odpowiedz
majka 29/03/2013 - 6:26 pm

Swietny pomysl. Nic sie nie zmarnuje 🙂

Radosnych i spokojnych Swiat!

Odpowiedz
Shiral Kucharzy 29/03/2013 - 6:51 pm

Pudding, ah ten pudding:) nie sposób mu się oprzeć:) Wygląda pysznie:)

Odpowiedz
qualietta 29/03/2013 - 8:01 pm

Pudding chlebowy kusi mnie już od dawna

Wesołych i smacznych Świąt! 🙂

Odpowiedz
Majana 29/03/2013 - 9:13 pm

Wygląda wspaniale! Nigdy nie jadłam puddingu.
Radosnych Świąt! 🙂

Odpowiedz
Kamila 29/03/2013 - 10:20 pm

Fantastyczny deser!
Wspaniałych Świąt!

Odpowiedz
teenager ;) 30/03/2013 - 4:24 am

Tobie również Wszystkiego dobrego na święta ;**
przepyszny pudding *-*

Odpowiedz
Dusia 30/03/2013 - 1:22 pm

świetny sposób "na resztki".

spokojnych świąt :*

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 30/03/2013 - 1:57 pm

Zdrowych i wesołych Świąt! 🙂

Odpowiedz
me. 30/03/2013 - 2:34 pm

ooo pudding chlebowy ..muszę kiedyś zrobić 🙂

Odpowiedz
MartynCia ^^ 30/03/2013 - 9:09 pm

już od dawna mam go w planie;)

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 30/03/2013 - 9:12 pm

Nie jadłam jeszcze takiego puddingu, ale wyglada smakowicie:). Lubię takie zrumienione pieczywko:)
Zdrowych i weosłych Świąt życzę i pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
Maggie 02/04/2013 - 12:12 pm

Teraz zaluje, ze nie zostal mi nawet kawaleczek ciasta drozdzowego…

Odpowiedz
Strefa Smaku 08/04/2013 - 6:48 pm

Miałam już jedno podejście do takiego puddingu, ale okazał się, no nie wiem, taki zakalcowaty. Może dalam za dużo tej zalewy w stosunku do ilości pieczywa, bo tu widzę, że nie ma jej aż tyle.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies