Faszerowana paprykanadziana ryżem, mięsem i warzywami, to świetny pomysł na smaczny i lekki obiad. Przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu, całą resztę załatwi za nas piekarnik. Papryki podałam z sosem pomidorowym z octem balsamicznym.
PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM
Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]
- 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
- 1 papryczka chili, bez pestek, posiekana
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
- 150 g ugotowanego ryżu
- 150 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
- 1 łodyga selera naciowego, posiekana w kostkę
- 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w kostkę
- pół łyżeczki suszonego oregano (lub więcej do smaku)
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki parmezanu, startego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
- 6 szpiczastych papryk
- sos: 400 g siekanych pomidorów z kartonika, pół małej cebuli, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej), 1 łyżka octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku), sól i świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchew i seler, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso, obsmażamy je przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką papryką. Masę mięsną mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy parmezan, całość w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ścinamy ogonki od papryk, papryki oczyszczamy, napełniamy masą ryżową z mięsem. Przy pomocy wykałaczek spinamy papryki i odcięte części. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30-40 minut, aż papryki będą miękkie.
Kiedy papryki się pieką, przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulą i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory, ocet, bazylią suszoną (jeśli używamy świeżej bazylii, dodajemy ją pod koniec gotowania), cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zamiast siekanych pomidorów możecie użyć przecieru pomidorowego, wówczas sos należy podgrzewać przez około 5 minut. Upieczone papryki podajemy razem z sosem pomidorowym.
Całkowity czas przygotowania: 50 minut.
11 komentarzy
Jedno z moich ulubionych dań:)
ale apetyczne danie! uwielbiam faszerowana paprykę, a biała szczególnie 🙂
oj kocham ja takie rarytasy, szkoda tylko, ze te żółte podłużne papryki można w Irlandii dostać jedynie latem 🙁
efektownie:D świetny pomysł:D
mój wujek zawsze robił podobne , nie przepadam za tym mięsem , ale ogólnie takie faszerowane papryczki są dobre 😉
U mnie też niedawno była taka papryka, co nie znaczy, że nie zjadła bym znowu 🙂
bardzo lubię takie dania z grilla:) jak patrze na te papryczki to mi się lato marzy:D
Pierwszy raz widzę, zeby ktoś nadziewał szpiczaste papryki …. z reguły są to czerwone lub żółte … a przyznam, ze wygladają bardzo smakowicie:) …. pozdrawiam Malwi
zabawne, ja też nigdy nie nadziewałam podłużnej papryki a moim zdaniem wygląda bardziej efektownie 😉
Wyglądają super, bardzo lubię nadziewane papryki!
Ja zawsze robię takie papryczki. Są łagodniejsze a w garnku tzeba je ciasno ułożyć i można dusić na kuchence.