Papryka faszerowana ryżem i mięsem mielonym

przez Malwina
Faszerowana papryka przepis

Faszerowana paprykanadziana ryżem, mięsem i warzywami, to świetny pomysł na smaczny i lekki obiad. Przygotowanie dania zajmuje niewiele czasu, całą resztę załatwi za nas piekarnik. Papryki podałam z sosem pomidorowym z octem balsamicznym. 

Papryka nadziewana mięsem przepis

PAPRYKA NADZIEWANA MIĘSEM I RYŻEM

Składniki (na 2-3 porcje):
[przepis własny]

  • 1 mała czerwona cebula, pokrojona w kostkę
  • 1 papryczka chili, bez pestek, posiekana
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 150 g ugotowanego ryżu
  • 150 g mielonej wieprzowiny (u mnie szynka)
  • 1 łodyga selera naciowego, posiekana w kostkę
  • 1 mała marchewka, obrana, pokrojona w kostkę
  • pół łyżeczki suszonego oregano (lub więcej do smaku)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki parmezanu, startego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 6 szpiczastych papryk
  • sos: 400 g siekanych pomidorów z kartonika, pół małej cebuli, 1 ząbek czosnku, pół łyżeczki suszonej bazylii (lub kilka listków świeżej), 1 łyżka octu balsamicznego, 1/4 łyżeczki cukru (lub więcej do smaku), sól i świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy 2 minuty. Dodajemy marchew i seler, smażymy kolejne 3 minuty. Wrzucamy mięso, obsmażamy je przez 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano, słodką papryką. Masę mięsną mieszamy z ugotowanym ryżem, dodajemy parmezan, całość w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ścinamy ogonki od papryk, papryki oczyszczamy, napełniamy masą ryżową z mięsem. Przy pomocy wykałaczek spinamy papryki i odcięte części. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 30-40 minut, aż papryki będą miękkie. 
Kiedy papryki się pieką, przygotowujemy sos: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulą i czosnek, smażymy 3 minuty. Dodajemy pomidory, ocet, bazylią suszoną (jeśli używamy świeżej bazylii, dodajemy ją pod koniec gotowania), cukier, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 15 minut, aż sos zgęstnieje. Zamiast siekanych pomidorów możecie użyć przecieru pomidorowego, wówczas sos należy podgrzewać przez około 5 minut. Upieczone papryki podajemy razem z sosem pomidorowym. 

Całkowity czas przygotowania: 50 minut.

Papryka faszerowana ryżem przepis

11 komentarzy
0

11 komentarzy

Nemi 06/03/2013 - 6:35 pm

Jedno z moich ulubionych dań:)

Odpowiedz
Wiewióra 06/03/2013 - 8:12 pm

ale apetyczne danie! uwielbiam faszerowana paprykę, a biała szczególnie 🙂

Odpowiedz
Ola 06/03/2013 - 9:48 pm

oj kocham ja takie rarytasy, szkoda tylko, ze te żółte podłużne papryki można w Irlandii dostać jedynie latem 🙁

Odpowiedz
Paulina 06/03/2013 - 11:23 pm

efektownie:D świetny pomysł:D

Odpowiedz
teenager ;) 07/03/2013 - 4:27 am

mój wujek zawsze robił podobne , nie przepadam za tym mięsem , ale ogólnie takie faszerowane papryczki są dobre 😉

Odpowiedz
jelka 07/03/2013 - 7:42 am

U mnie też niedawno była taka papryka, co nie znaczy, że nie zjadła bym znowu 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 07/03/2013 - 7:53 am

bardzo lubię takie dania z grilla:) jak patrze na te papryczki to mi się lato marzy:D

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/03/2013 - 1:28 pm

Pierwszy raz widzę, zeby ktoś nadziewał szpiczaste papryki …. z reguły są to czerwone lub żółte … a przyznam, ze wygladają bardzo smakowicie:) …. pozdrawiam Malwi

Odpowiedz
MartynCia ^^ 07/03/2013 - 9:06 pm

zabawne, ja też nigdy nie nadziewałam podłużnej papryki a moim zdaniem wygląda bardziej efektownie 😉

Odpowiedz
cook and look 09/03/2013 - 12:44 pm

Wyglądają super, bardzo lubię nadziewane papryki!

Odpowiedz
Anonimowy 18/08/2013 - 1:21 pm

Ja zawsze robię takie papryczki. Są łagodniejsze a w garnku tzeba je ciasno ułożyć i można dusić na kuchence.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies