Ciasteczka brownie podwójnie czekoladowe

przez Malwina

Te czekoladowe ciasteczka są uzależniające. Słodkie, najeżone czekoladowymi groszkami, znikają w niesamowicie szybkim tempie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, trzeba jednak pilnować temperaturę i czas pieczenia ciastek. Zbyt długo pieczone staną się twarde. Jeśli wyłączymy piekarnik w odpowiednim momencie, otrzymamy chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciastka.

CIASTKA BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE

Składniki (na 20 sztuk):
[przepis własny]

  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
  • pół szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 100 g czekoladowych groszków
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestygnięcia. Masę maślano-czekoladową ucieramy mikserem z cukrem. Wbijamy jajko, miksujemy. Wsypujemy mąkę z solą, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy groszki, mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, musi stwardnieć). Z masy formujemy 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie spłaszczamy) Pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciastka będą miękkie, należy pozostawić je na blasze, aż stwardnieją i dopiero później przenosić na kratkę. Dłużej pieczone ciastka będą chrupiące i twarde w środku. 

Czas przygotowania (razem z chłodzeniem): 45 minut.

10 komentarzy
0

10 komentarzy

pasjonatka 06/03/2013 - 8:26 am

njpyszniejsze 😉

Odpowiedz
Kamila 06/03/2013 - 9:05 am

Faktycznie można się uzależnić! Pozdrawiam

Odpowiedz
akanak 06/03/2013 - 10:13 am

wyglądają bardzo smacznie 🙂 w sam raz na smutki 😉

Odpowiedz
Evitaa 06/03/2013 - 12:32 pm

Coś dla mnie, czekoladożercy 🙂

Odpowiedz
JOlanta Szyndlarewicz 06/03/2013 - 4:27 pm

Cudowne, uwielbiam brownie …a taka mini wersja bardzo mi się podoba:) buziaki

Odpowiedz
teenager ;) 06/03/2013 - 5:12 pm

bardzoo fajne choco ciacha ;D

Odpowiedz
Urszula - Proste potrawy 06/03/2013 - 5:58 pm

Jakież fotogenicze te Twoje ciasteczka, pycha:)

Odpowiedz
JestSmak 06/03/2013 - 7:29 pm

Piękne zdjęcia!

Odpowiedz
patison w kuchni 06/03/2013 - 8:33 pm

Jestem uzależniona od czekolady… Więc jak widzę, że coś jest podwójnie czekoladowe, jestem podwójnie chętna by to spróbować ;)Ładne zdjęcia.
Pozdrawiam.

Odpowiedz
Paulina 06/03/2013 - 11:25 pm

mm, muszą smakować cudownie:D

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies