Te czekoladowe ciasteczka są uzależniające. Słodkie, najeżone czekoladowymi groszkami, znikają w niesamowicie szybkim tempie. Ich przygotowanie jest banalnie proste, trzeba jednak pilnować temperaturę i czas pieczenia ciastek. Zbyt długo pieczone staną się twarde. Jeśli wyłączymy piekarnik w odpowiednim momencie, otrzymamy chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku ciastka.
CIASTKA BROWNIE PODWÓJNIE CZEKOLADOWE
Składniki (na 20 sztuk):
[przepis własny]
- 50 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
- 100 g drobnego cukru
- 1 jajko
- pół szklanki mąki
- szczypta soli
- 100 g czekoladowych groszków
Czekoladę z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej, aż powstanie gładka masa. Odstawiamy do przestygnięcia. Masę maślano-czekoladową ucieramy mikserem z cukrem. Wbijamy jajko, miksujemy. Wsypujemy mąkę z solą, miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy groszki, mieszamy łyżką. Masę wkładamy do lodówki na około 30 minut (lub dłużej, musi stwardnieć). Z masy formujemy 20 kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Układamy w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (nie spłaszczamy) Pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni. Upieczone ciastka będą miękkie, należy pozostawić je na blasze, aż stwardnieją i dopiero później przenosić na kratkę. Dłużej pieczone ciastka będą chrupiące i twarde w środku.
Czas przygotowania (razem z chłodzeniem): 45 minut.
Polecam Wam także ciastka czekoladowe z orzechami ziemnymi
10 komentarzy
njpyszniejsze 😉
Faktycznie można się uzależnić! Pozdrawiam
wyglądają bardzo smacznie 🙂 w sam raz na smutki 😉
Coś dla mnie, czekoladożercy 🙂
Cudowne, uwielbiam brownie …a taka mini wersja bardzo mi się podoba:) buziaki
bardzoo fajne choco ciacha ;D
Jakież fotogenicze te Twoje ciasteczka, pycha:)
Piękne zdjęcia!
Jestem uzależniona od czekolady… Więc jak widzę, że coś jest podwójnie czekoladowe, jestem podwójnie chętna by to spróbować ;)Ładne zdjęcia.
Pozdrawiam.
mm, muszą smakować cudownie:D