Banoffee pie

przez Malwina

Bez obaw- Filozofia Smaku nie przekształca się w blog tylko o słodkościach. Przypadek chciał, że od ponad tygodnia zalewam Was deserami i wypiekami. Ale już wkrótce będę się dzieliła z Wami przepisami na różnej maści dania główne, zarówno te mięsne, jak i wegańskie. Powolutku przygotowuję się do Festiwalu kuchni arabskiej, który podobnie jak w ubiegłym roku odbędzie się w lutym. Mam nadzieję, że chętnie do niego dołączycie. Tymczasem w ten zimny i wietrzny dzień zaparzcie sobie herbatkę i poczęstujcie się kawałkiem ciasta. 

BANOFFEE PIE

Składniki (na foremką o średnicy 16 cm):
[przepis własny]

  • 150 g herbatników bez czekolady
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • 200 g masy kajmakowej
  • 2 średniej wielkości banany
  • 250 ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
  • 1-2 łyżeczki cukru pudru
  • ew. usztywniacz do śmietany
  • kilka kostek gorzkiej czekolady
Ciastka kruszymy dłońmi lub za pomocą blendera. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy masę (będzie podobna do ciasta kruchego). Okrągłą foremkę wylepiamy ciastem (wylepiałam również brzegi foremki na wysokość około 1,5 cm). Blachę możemy wyłożyć papierem do pieczenia. 
Foremkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż spód ciasta stwardnieje. Następnie wykładamy na niego masę kajmakową i pokrojone w plastry banany. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i kawą (jeśli kawa jest w granulkach, należy ją utrzeć w moździerzu na proszek). Do śmietany możemy dodać zagęstnik. Uważamy z ilością dodanego cukru, ja z reguły dodaję maksymalnie 2 łyżeczki (kajmak jest wystarczająco słodki, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, możemy dać więcej). Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto, całość posypujemy tartą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.

39 komentarzy
0

39 komentarzy

Siaśka 06/01/2012 - 5:05 pm

bardzo mi się podoba !!

Odpowiedz
Ewam 06/01/2012 - 5:07 pm

Malwinko alez sie u Ciebie ostatnio slodziutko na blogu zrobilo,a ja dopiero teraz po przerwie swiateczno-noworocznej zagladam…pysznosci przygotowalas…to ciasto z bananami to musze zrobic…no i te sliwki (moje ulubione) z marcepanem w czekoladzie tez czekaja na swoja kolejke…musialy niezle smakowac!
Zycze Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!

Odpowiedz
Adrianna 06/01/2012 - 5:09 pm

Uwielbiam połączenie masy kajmakowej i bitej śmietany. Co do bananów, chętnie wypróbuję je włączyć do tego. A nawet mam podobne łyżeczki. 😉 Już nie mogę się doczekać przepisów do Festiwalu Kuchni Arabskiej.

Odpowiedz
Adrianna 06/01/2012 - 5:09 pm

Uwielbiam połączenie masy kajmakowej i bitej śmietany. Co do bananów, chętnie wypróbuję je włączyć do tego. A nawet mam podobne łyżeczki. 😉 Już nie mogę się doczekać przepisów do Festiwalu Kuchni Arabskiej.

Odpowiedz
ale babka 06/01/2012 - 5:10 pm

ten deser jest pyszny!!! Mi zazwyczaj się rozwala!! u Ciebie prezentuje się idealnie!!

Odpowiedz
slyvvia 06/01/2012 - 5:13 pm

Mmmm, teraz marzy mi się taki kawałek. Świetny.

Odpowiedz
Dorotas30 06/01/2012 - 6:32 pm

to ciasto musi być przepyszne!!

Odpowiedz
Fiolunka 06/01/2012 - 6:44 pm

Ale bym zjadła taki kawałek! 🙂 ze słodkościami proszę tak dalej, tego nigdy dość! Pozdrawiam 😉

Odpowiedz
Ania 06/01/2012 - 7:00 pm

O, jak ja bym to jadła!

Odpowiedz
coffedoll 06/01/2012 - 7:00 pm

wygląda i na pewno smakuje obłędnie!
Gdyby nie postanowienia noworoczne jutro rano bym takie zrobiła!!! 🙂
Pozdrawiam

Odpowiedz
kabamaiga 06/01/2012 - 7:25 pm

Robiłam raz. Jest to jedyne ciasto, którego nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1 kawałek na raz. Słodycz straszna, ale dobre jak nie wiem co.

Odpowiedz
Majana 06/01/2012 - 7:45 pm

Ach, wow! Wygląda tak pysznie!:)

Odpowiedz
Lovelykate 06/01/2012 - 9:00 pm

Mmm, nigdy nie robiłam, nie jadłam, ale już czuję, że by mi smakowało 🙂 Wygląda obłędnie.

Odpowiedz
Kaś 06/01/2012 - 10:46 pm

super ciacho!!! mnie ta fala słodkości bardzo się podoba 🙂

Odpowiedz
asieja 07/01/2012 - 12:44 am

ja lubię, gdy jest u Ciebie słodko 🙂

Odpowiedz
asieja 07/01/2012 - 12:46 am

ja lubię, gdy jest u Ciebie słodko 🙂

Odpowiedz
Blackdiamondin 07/01/2012 - 8:55 am

super ciacho:) i nie przeszkadza mi, że zamieszczasz słodkości- wręcz przeciwnie:D

Odpowiedz
Anonimowy 07/01/2012 - 9:14 am

super apetycznie tylko ślinka leci:))

Nie ważna za oknem pogoda
Nieważna własna wygoda
Czasu szkoda na żale
Że szczęście nie trwa stale
Ważne jest ciepłe spojrzenie
Co dusi każde zmartwienie
Ważne jest czułe słowo
By radość przywrócić na nowo

Mnie się marzy wiosna
a tu zimno,deszczowo po prostu
nijako,jak tu mieć dobry humor?
Pozdrawiam milutko

Odpowiedz
kulinarne-smaki 07/01/2012 - 9:40 am

Malwinko kusisz oj kusisz 🙂

Odpowiedz
Kamila 07/01/2012 - 10:35 am

Uwielbiam Twoje słodkości!

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/01/2012 - 10:42 am

Z chęcią się poczęstuję …bo to ciasto chodzi za mną już od dawna:)

Odpowiedz
Avelina 07/01/2012 - 11:00 am

Bardzo smakowicie wygląda, z chęcią bym taki kawałek zjadła. 🙂

Odpowiedz
kachna 07/01/2012 - 11:30 am

mniam… ale pyszności!!!

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
ŁAKOMCZUCHY 07/01/2012 - 12:03 pm

mój brat by się na to ciasto rzucił! 🙂
a że dzisiaj ma urodziny to może akurat okazja żebym mu je zrobiła ? 😉

Odpowiedz
goh. 07/01/2012 - 12:37 pm

bananowe pyszności – to lubię:)

Odpowiedz
Barbara 07/01/2012 - 3:00 pm

Im więcej słodkości tym lepiej ;D Rozpływam się nad tym ciastem…

Odpowiedz
Hania-Kasia 07/01/2012 - 7:43 pm

Wygląda nieziemsko! Narobiłaś mi ogromnego apetytu na taki deser.

Odpowiedz
Bernadeta 07/01/2012 - 10:41 pm

to musiało być pyszne, wszystkie smaki które lubię w jednym. mniam.

Odpowiedz
Domi w kuchni 08/01/2012 - 11:17 am

Podoba mi się ta wersja tarty, wygląda przepysznie!

Odpowiedz
Biedr_ona 08/01/2012 - 8:24 pm

Oj Kochana.. lubię słodkości, więc coś w sam raz dla mnie ;-D

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Kermeet 09/01/2012 - 10:14 am

Jak nie przepadam za słodkościami to chętnie bym tego spróbował 🙂

Odpowiedz
Maggie 09/01/2012 - 12:52 pm

Na Festiwal Kuchni Arabskiej czekam z niecierpliwoscia i… zbieram pomysly 🙂
A ciasto wyglada smakowicie. Przepadam za bananami w wypiekach.

Odpowiedz
fotograf weselny 09/01/2012 - 7:38 pm

mniaaaam , :)) lubię taki organic stuff!

Odpowiedz
Toczka 14/01/2012 - 11:44 pm

Na Święta udało mi się zrobić prawie Banoffee pie :] Ostatecznie wyszedł z tego tort z bitą śmietaną i toffe, ale i tak było pysznie. Jestem strasznym łasuchem, a na to ciasto zasadzam się już od dłuższego czasu, muszę tylko zgromadzić większą bandę ludzi w swoim mieszkanku, bo inaczej nie dam rady takich pyszności zjeść ^^

Odpowiedz
Karolka 16/01/2012 - 3:27 pm

aż mi się oczy zaświeciły do tego zdjęcia;)) pragnę!

Odpowiedz
Anonimowy 23/01/2012 - 7:14 pm

a czy pasowałoby do tego ciasto biszkoptowe na spód? czy lepiej smakuje z herbatnikami?;)

Odpowiedz
Malwina 23/01/2012 - 8:09 pm

Moim zdaniem lepiej byłoby zrobić spód z ciasta kruchego jeżeli nie chcesz wykorzystać tego z herbatnikami. Ale w kuchni eksperymentować zawsze warto;) Chociaż wg mnie ciasto kruche jest do tego przepisu najlepsze (bałabym się jak zachowa się połączenie biszkoptu i klejącej masy kajmakowej)- chyba, że ciasto ma być zjedzone tego samego dnia.

pozdrawiam serdecznie

Odpowiedz
Anonimowy 13/07/2012 - 10:27 am

Witam! Ciasto wygląda przecudnie, ale czy banany nie powinny być wcześniej skropione cytryną? Bałabym się ,że szybko ściemnieją.

Odpowiedz
Malwina 13/07/2012 - 10:30 am

Oczywiście możesz je wcześniej lekko skropić cytryną. Banany w cieście na zdjęciu nie były skropione, a samo ciasto leżakowało w lodówce kilka godzin, mimo tego nie ściemniały.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies