Bez obaw- Filozofia Smaku nie przekształca się w blog tylko o słodkościach. Przypadek chciał, że od ponad tygodnia zalewam Was deserami i wypiekami. Ale już wkrótce będę się dzieliła z Wami przepisami na różnej maści dania główne, zarówno te mięsne, jak i wegańskie. Powolutku przygotowuję się do Festiwalu kuchni arabskiej, który podobnie jak w ubiegłym roku odbędzie się w lutym. Mam nadzieję, że chętnie do niego dołączycie. Tymczasem w ten zimny i wietrzny dzień zaparzcie sobie herbatkę i poczęstujcie się kawałkiem ciasta.
BANOFFEE PIE
Składniki (na foremką o średnicy 16 cm):
[przepis własny]
- 150 g herbatników bez czekolady
- 2-3 łyżki miękkiego masła
- 200 g masy kajmakowej
- 2 średniej wielkości banany
- 250 ml śmietanki kremówki
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej (opcjonalnie)
- 1-2 łyżeczki cukru pudru
- ew. usztywniacz do śmietany
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Ciastka kruszymy dłońmi lub za pomocą blendera. Dodajemy miękkie masło i wyrabiamy masę (będzie podobna do ciasta kruchego). Okrągłą foremkę wylepiamy ciastem (wylepiałam również brzegi foremki na wysokość około 1,5 cm). Blachę możemy wyłożyć papierem do pieczenia.
Foremkę wkładamy do lodówki na kilka godzin, aż spód ciasta stwardnieje. Następnie wykładamy na niego masę kajmakową i pokrojone w plastry banany. Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i kawą (jeśli kawa jest w granulkach, należy ją utrzeć w moździerzu na proszek). Do śmietany możemy dodać zagęstnik. Uważamy z ilością dodanego cukru, ja z reguły dodaję maksymalnie 2 łyżeczki (kajmak jest wystarczająco słodki, jeśli lubimy bardzo słodkie ciasta, możemy dać więcej). Ubitą śmietanę przekładamy na ciasto, całość posypujemy tartą czekoladą. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin.
39 komentarzy
bardzo mi się podoba !!
Malwinko alez sie u Ciebie ostatnio slodziutko na blogu zrobilo,a ja dopiero teraz po przerwie swiateczno-noworocznej zagladam…pysznosci przygotowalas…to ciasto z bananami to musze zrobic…no i te sliwki (moje ulubione) z marcepanem w czekoladzie tez czekaja na swoja kolejke…musialy niezle smakowac!
Zycze Ci wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!!
Uwielbiam połączenie masy kajmakowej i bitej śmietany. Co do bananów, chętnie wypróbuję je włączyć do tego. A nawet mam podobne łyżeczki. 😉 Już nie mogę się doczekać przepisów do Festiwalu Kuchni Arabskiej.
Uwielbiam połączenie masy kajmakowej i bitej śmietany. Co do bananów, chętnie wypróbuję je włączyć do tego. A nawet mam podobne łyżeczki. 😉 Już nie mogę się doczekać przepisów do Festiwalu Kuchni Arabskiej.
ten deser jest pyszny!!! Mi zazwyczaj się rozwala!! u Ciebie prezentuje się idealnie!!
Mmmm, teraz marzy mi się taki kawałek. Świetny.
to ciasto musi być przepyszne!!
Ale bym zjadła taki kawałek! 🙂 ze słodkościami proszę tak dalej, tego nigdy dość! Pozdrawiam 😉
O, jak ja bym to jadła!
wygląda i na pewno smakuje obłędnie!
Gdyby nie postanowienia noworoczne jutro rano bym takie zrobiła!!! 🙂
Pozdrawiam
Robiłam raz. Jest to jedyne ciasto, którego nie jestem w stanie zjeść więcej niż 1 kawałek na raz. Słodycz straszna, ale dobre jak nie wiem co.
Ach, wow! Wygląda tak pysznie!:)
Mmm, nigdy nie robiłam, nie jadłam, ale już czuję, że by mi smakowało 🙂 Wygląda obłędnie.
super ciacho!!! mnie ta fala słodkości bardzo się podoba 🙂
ja lubię, gdy jest u Ciebie słodko 🙂
ja lubię, gdy jest u Ciebie słodko 🙂
super ciacho:) i nie przeszkadza mi, że zamieszczasz słodkości- wręcz przeciwnie:D
super apetycznie tylko ślinka leci:))
Nie ważna za oknem pogoda
Nieważna własna wygoda
Czasu szkoda na żale
Że szczęście nie trwa stale
Ważne jest ciepłe spojrzenie
Co dusi każde zmartwienie
Ważne jest czułe słowo
By radość przywrócić na nowo
Mnie się marzy wiosna
a tu zimno,deszczowo po prostu
nijako,jak tu mieć dobry humor?
Pozdrawiam milutko
Malwinko kusisz oj kusisz 🙂
Uwielbiam Twoje słodkości!
Z chęcią się poczęstuję …bo to ciasto chodzi za mną już od dawna:)
Bardzo smakowicie wygląda, z chęcią bym taki kawałek zjadła. 🙂
mniam… ale pyszności!!!
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
mój brat by się na to ciasto rzucił! 🙂
a że dzisiaj ma urodziny to może akurat okazja żebym mu je zrobiła ? 😉
bananowe pyszności – to lubię:)
Im więcej słodkości tym lepiej ;D Rozpływam się nad tym ciastem…
Wygląda nieziemsko! Narobiłaś mi ogromnego apetytu na taki deser.
to musiało być pyszne, wszystkie smaki które lubię w jednym. mniam.
Podoba mi się ta wersja tarty, wygląda przepysznie!
Oj Kochana.. lubię słodkości, więc coś w sam raz dla mnie ;-D
http://www.przysmakiewy.pl
Jak nie przepadam za słodkościami to chętnie bym tego spróbował 🙂
Na Festiwal Kuchni Arabskiej czekam z niecierpliwoscia i… zbieram pomysly 🙂
A ciasto wyglada smakowicie. Przepadam za bananami w wypiekach.
mniaaaam , :)) lubię taki organic stuff!
Na Święta udało mi się zrobić prawie Banoffee pie :] Ostatecznie wyszedł z tego tort z bitą śmietaną i toffe, ale i tak było pysznie. Jestem strasznym łasuchem, a na to ciasto zasadzam się już od dłuższego czasu, muszę tylko zgromadzić większą bandę ludzi w swoim mieszkanku, bo inaczej nie dam rady takich pyszności zjeść ^^
aż mi się oczy zaświeciły do tego zdjęcia;)) pragnę!
a czy pasowałoby do tego ciasto biszkoptowe na spód? czy lepiej smakuje z herbatnikami?;)
Moim zdaniem lepiej byłoby zrobić spód z ciasta kruchego jeżeli nie chcesz wykorzystać tego z herbatnikami. Ale w kuchni eksperymentować zawsze warto;) Chociaż wg mnie ciasto kruche jest do tego przepisu najlepsze (bałabym się jak zachowa się połączenie biszkoptu i klejącej masy kajmakowej)- chyba, że ciasto ma być zjedzone tego samego dnia.
pozdrawiam serdecznie
Witam! Ciasto wygląda przecudnie, ale czy banany nie powinny być wcześniej skropione cytryną? Bałabym się ,że szybko ściemnieją.
Oczywiście możesz je wcześniej lekko skropić cytryną. Banany w cieście na zdjęciu nie były skropione, a samo ciasto leżakowało w lodówce kilka godzin, mimo tego nie ściemniały.