Świąteczne ciasteczka reniferki

przez Malwina

Ostatnio na blogach królują ciasteczka w kształcie reniferków. I ja postanowiłam takie przygotować. Nie są to jednak pierniczki, ale kruche ciasteczka pachnące cynamonem. Będą na pewno świetną ozdobą świątecznego stołu. Muszę przyznać, że zniknęły w zastraszająco szybkim tempie. Świetną zabawą było ich ozdabianie. W pierwotnym zamyśle noski miały być wykonane z draży M&M’s. Niestety w obu zakupionych przeze mnie paczkach, czerwonych drażetek było..aż 3. Dlatego też postanowiłam zamiast nich użyć lentilek. 

Przepis dodaję do akcji Ciasteczka..tu i tam oraz Ciasteczkowy adwent.

CIASTECZKA RENIFERKI

Składniki (na 33 reniferki):
[przepis własny]

  • 365 g mąki
  • 10 g kakao
  • 175 g miękkiego masła
  • 175 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cynamonu 
  • opcjonalnie- łyżeczka przyprawy do piernika 
  • do ozdobienia- biała czekolada, precelki, czerwone lentilki, małe czekoladowe groszki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i żółtko i dalej ucieramy. Mąkę wymieszaną z cynamonem i kakao dodajemy stopniowo do masy. Kiedy całość będzie dobrze wyrobiona, ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką na grubość 3-4 mm i wycinamy serca za pomocą foremki. Pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni. Ciasteczka możemy przechowywać do tygodnia czasu w metalowej puszce. 
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą wykałaczki nabieramy odrobione czekolady i robimy oczka renifera. Następnie szybko przyklejamy groszki czekoladowe (źrenice). Nosek i różki również przyklejamy za pomocą czekolady. Zamiast czekolady możemy wykorzystać lukier (z racji, że nie potrzeba, aż tak dużo lukru do ich ozdobienia, wolałam rozpuścić kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej). 
*wyrobione ciasto możemy przechowywać do 2-3 dni w lodówce, bądź też zamrozić

19 komentarzy
0

19 komentarzy

Emma 15/12/2011 - 5:21 pm

urocze te Twoje reniferki 🙂
nie zostawiłaś mi jednego?

Odpowiedz
dream-about-muffins 15/12/2011 - 5:33 pm

świątecznie!
To musi być ciekawe połączenie słodkiego ze słonym, 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mojej akcji!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/temat-z-wariacjami

Odpowiedz
Aurora 15/12/2011 - 5:44 pm

Na modzie się nie znam, ale ta na renifery jest mi w smak 😀 Czaderski pomysł z tymi precelkami :))

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2011 - 6:09 pm

Jak smakują ciastka korzenne z precelkami?:D

Odpowiedz
Malwina 15/12/2011 - 6:13 pm

@Anonimowy- powiem Ci , że połączenie jest smaczne;) Nie gryzie się zbytnio;)

Odpowiedz
Majana 15/12/2011 - 6:18 pm

Cudowne!:)

Odpowiedz
Aciri 15/12/2011 - 6:38 pm

Smaki nie muszą się gryźć – wystarczy najpierw odgryźć różki, a potem zjeść resztę:)Wesołe ciasteczka, podobają mi się:)

Odpowiedz
aga 15/12/2011 - 7:52 pm

ale slodziaki:)

Odpowiedz
tu-tusia 15/12/2011 - 8:06 pm

Urocze Malwinko 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 15/12/2011 - 8:32 pm

Serdecznie i gorąco pozdrawiam
ciepły uśmiech serca zostawiam

słodziaki

Odpowiedz
Dusia 15/12/2011 - 9:21 pm

Jakie urocze!

Odpowiedz
Avelina 15/12/2011 - 9:57 pm

Wyglądają uroczo, podziwiam pomysł i wykonanie

Odpowiedz
Kamila 15/12/2011 - 10:22 pm

Urocze i jadalne 🙂

Odpowiedz
aga-aa 15/12/2011 - 10:37 pm

śliczne!

Odpowiedz
Kaś 15/12/2011 - 11:24 pm

jakie słodziaki 🙂

Odpowiedz
vanilla 16/12/2011 - 8:55 am

moje reniferki takze dostaly lentilkowe noski 🙂 cudne ciastka, jak widac da sie nawet bez foremki. Gratuluję wyobraźni Panienko 😉

Odpowiedz
Anonimowy 16/12/2011 - 9:06 am

Witam serdecznie
Cieplutko pozdrawiam i życzę
miłego Piątku oraz wspaniałego
weekendu, pełnego słoneczka,
radości i samych pięknych chwil
w gronie Rodziny , Znajomych i Przyjaciół

Odpowiedz
klliisiaa 16/12/2011 - 4:07 pm

jaakie sliczne! 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies