Ostatnio na blogach królują ciasteczka w kształcie reniferków. I ja postanowiłam takie przygotować. Nie są to jednak pierniczki, ale kruche ciasteczka pachnące cynamonem. Będą na pewno świetną ozdobą świątecznego stołu. Muszę przyznać, że zniknęły w zastraszająco szybkim tempie. Świetną zabawą było ich ozdabianie. W pierwotnym zamyśle noski miały być wykonane z draży M&M’s. Niestety w obu zakupionych przeze mnie paczkach, czerwonych drażetek było..aż 3. Dlatego też postanowiłam zamiast nich użyć lentilek.
Przepis dodaję do akcji Ciasteczka..tu i tam oraz Ciasteczkowy adwent.
CIASTECZKA RENIFERKI
Składniki (na 33 reniferki):
[przepis własny]
- 365 g mąki
- 10 g kakao
- 175 g miękkiego masła
- 175 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie- łyżeczka przyprawy do piernika
- do ozdobienia- biała czekolada, precelki, czerwone lentilki, małe czekoladowe groszki
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy jajko i żółtko i dalej ucieramy. Mąkę wymieszaną z cynamonem i kakao dodajemy stopniowo do masy. Kiedy całość będzie dobrze wyrobiona, ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny. Wałkujemy na stolnicy lekko podsypanej mąką na grubość 3-4 mm i wycinamy serca za pomocą foremki. Pieczemy przez 10-12 minut w temp. 180 stopni. Ciasteczka możemy przechowywać do tygodnia czasu w metalowej puszce.
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Za pomocą wykałaczki nabieramy odrobione czekolady i robimy oczka renifera. Następnie szybko przyklejamy groszki czekoladowe (źrenice). Nosek i różki również przyklejamy za pomocą czekolady. Zamiast czekolady możemy wykorzystać lukier (z racji, że nie potrzeba, aż tak dużo lukru do ich ozdobienia, wolałam rozpuścić kilka kostek czekolady w kąpieli wodnej).
*wyrobione ciasto możemy przechowywać do 2-3 dni w lodówce, bądź też zamrozić
19 komentarzy
urocze te Twoje reniferki 🙂
nie zostawiłaś mi jednego?
świątecznie!
To musi być ciekawe połączenie słodkiego ze słonym, 🙂
Pozdrawiam i zapraszam do mojej akcji!
http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/temat-z-wariacjami
Na modzie się nie znam, ale ta na renifery jest mi w smak 😀 Czaderski pomysł z tymi precelkami :))
Jak smakują ciastka korzenne z precelkami?:D
@Anonimowy- powiem Ci , że połączenie jest smaczne;) Nie gryzie się zbytnio;)
Cudowne!:)
Smaki nie muszą się gryźć – wystarczy najpierw odgryźć różki, a potem zjeść resztę:)Wesołe ciasteczka, podobają mi się:)
ale slodziaki:)
super 🙂
http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com
Urocze Malwinko 🙂
Serdecznie i gorąco pozdrawiam
ciepły uśmiech serca zostawiam
słodziaki
Jakie urocze!
Wyglądają uroczo, podziwiam pomysł i wykonanie
Urocze i jadalne 🙂
śliczne!
jakie słodziaki 🙂
moje reniferki takze dostaly lentilkowe noski 🙂 cudne ciastka, jak widac da sie nawet bez foremki. Gratuluję wyobraźni Panienko 😉
Witam serdecznie
Cieplutko pozdrawiam i życzę
miłego Piątku oraz wspaniałego
weekendu, pełnego słoneczka,
radości i samych pięknych chwil
w gronie Rodziny , Znajomych i Przyjaciół
jaakie sliczne! 🙂