Kurczak smażony z orzechami nerkowca

przez Malwina

Kiedy tylko zobaczyłam przepis a to danie, od razu wiedziałam, co kolejnego dnia zaserwuję W. na obiad. Połączenie miodu i sosu sojowego jest wręcz rewelacyjne. Kolejnym plusem tego dania jest to, że tak na prawdę przygotowuje się je w kilka chwil. Należy jednak uważać, by za długo nie smażyć mięsa (miód łatwo się przypala). Do smażonego kurczaka z orzechami podałam lekką surówkę z liści szpianku i gotowany na parze ryż. 

Przepis dodaję do akcji Grumków- Z widelcem po Azji, akcji Kuchnie świata…od kuchni.

KURCZAK SMAŻONY Z ORZECHAMI NERKOWCA(CHINY)

Składniki (na 4 porcje):
[przepis pochodzi ze strony Good Food]

  • 4 piersi z kurczaka
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • opcjonalnie- pieprz
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 100 g liści szpinaku
  • 1 pęczek dymki
  • oliwa
  • 2 limonki
Mięso myjemy, kroimy w kostkę. W miseczce łączymy sos sojowy z miodem, doprawiamy odrobiną pieprzu. Do marynaty wkładamy kurczaka i pozostawiamy na 5 minut. 
Liście szpinaku myjemy, osuszamy, dodajmy posiekaną dymkę. 2 łyżki oliwy ucieramy z łyżką soku z limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Sosem kropimy liście szpinaku. 
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy mięso wraz z marynatą i orzechami (uważamy, będzie mocno pryskać). Smażymy około 5 minut, aż mięso będzie miękkie. Ważne, aby mięso usmażyć stosunkowo szybo, by miód nie zaczął się przypalać (warto mięso pokroić w mniejsze kawałki, by danie szybciej było gotowe). 
Kuraka podajemy z sałatką ze szpinaku oraz cząstkami limonki. Ja dodatkowo podałam do niego ugotowany na parze ryż. 

24 komentarze
0

Podobne posty:

24 komentarze

vanilla 14/12/2011 - 5:25 pm

sos sojowy i miód powiadasz… brzmi interesująco. Do tego świeży szpinak, tak rzadko goszczący na naszych stołach, a przecież taki smaczny… Danie w moim guście, dopisuję w zakładkach 🙂

Odpowiedz
forum kulinarne 14/12/2011 - 5:26 pm

Wygląda rewelacyjnie 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 14/12/2011 - 5:51 pm

Marzy mi się takie danie. Kocham miód i orzechy!!! tylko bym ze szpinaku zrezygnowała na rzeczy sałat jakiś 🙂

Odpowiedz
mnemonique 14/12/2011 - 6:08 pm

faktycznie, przez ten sos wygląda niesamowicie apetycznie – jadłam coś podobnego w restauracji orientalnej i połączenie miodu z sosem sojowym było bardzo smaczne. Fajnie że wypróbowałaś sama wykonać. Wyszło genialnie. Piękne zdjęcia (jak zawsze oczywiście).

Pozdrawiam
Monika
http://www.bentopopolsku.blogspot.com

Odpowiedz
Lovelykate 14/12/2011 - 7:20 pm

Wygląda przepysznie! Orzechy muszą świetnie chrupać 🙂

Odpowiedz
Aciri 14/12/2011 - 7:24 pm

Wygląda zniewalająco:)

Odpowiedz
dream-about-muffins 14/12/2011 - 7:57 pm

chętnie bym się na taki obiade skusiła!
Ostatnio mam wielki sentyment do orzechów nerkowca w słodkiej odsłonie, więc i czemu nie w słonej. Rozmrażam pierś z kurczaka!

Odpowiedz
magda k. 14/12/2011 - 8:38 pm

przepis na piątkę z plusem, bardzo mi się podoba

Odpowiedz
Konwalie w kuchni 14/12/2011 - 8:38 pm

Wygląda baaardzo apetycznie:)

Odpowiedz
JustInka 14/12/2011 - 9:41 pm

No nie wiem jak smakuje, ale wyglada przesmacznie 🙂

Odpowiedz
ŁAKOMCZUCHY 15/12/2011 - 12:11 am

jak dla mnie idealne danie! jest i jedyne mięso jakie jem i ulubione orzechy, a i połączenie z miodem jest bardzo kuszące ! 🙂

Odpowiedz
Kermeet 15/12/2011 - 6:39 am

Bardzo ładnie wygląda, lobie orzechy nerkowca z miodem 🙂

Odpowiedz
Maggie 15/12/2011 - 8:08 am

Bardzo w moim guscie, choc wiem, ze Mezczyzna pewnie krecilby nosem na lekko slodkawa, miodowa nute… Co nie zmienia faktu, ze i tak zrobie 🙂

Odpowiedz
kachna 15/12/2011 - 10:02 am

aż się pośliniłam 🙂 smakowicie to wygląda, mniam 🙂

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
smakowite.com 15/12/2011 - 3:15 pm

Mam tak samo jak łakomczuchy – kurczak jest właściwie jedynym mięsem, które jadam 🙂 Do tego uwielbiam sos sojowy, muszę wypróbować, może już nawet w najbliższy weekend.

Odpowiedz
Toczka 15/12/2011 - 3:34 pm

To danie wygląda mi trochę jak kurczak Gong-Bao i jeśli smakuje podobnie, to musi być pyszne :] A sos sojowy z dodatkiem miodku dodawałam też do żeberek i schabu pieczonego jako marynatę. Połączenie jest rewelacyjne i smakuje niebiańsko 😀

Odpowiedz
"moje pasje" 18/12/2011 - 10:48 pm

wygląda obłednie… uwielbiam Twoje propozycje 😀

Odpowiedz
aa 10/01/2012 - 8:48 pm

a sos sojowy jasny, czy ciemny? 🙂

Odpowiedz
Malwina 11/01/2012 - 7:01 am

@aa- jasny sos sojowy- jeśli używam ciemnego zawsze to zaznaczam

Odpowiedz
Anonimowy 11/01/2012 - 10:07 am

Zrobiłam mięso z tego przepisu. Niestety, wyszło niedobre, bez żadnego określonego smaku. Cuchara.

Odpowiedz
Malwina 11/01/2012 - 10:14 am

@Cuchara- przykro mi, że danie nie przypadło Ci do gustu. Jego smak jest uzależniony od jakości użytego miodu i sosu sojowego. Ważny jest też proces smażenia (jeśli przypalimy miód, danie będzie miało posmak goryczki)

Odpowiedz
Anonimowy 27/06/2012 - 5:45 pm

Pyszny ten przepis na kurczaka! A ja polecam przepis na kurczaka z kfc

Odpowiedz
Anonimowy 22/01/2014 - 7:11 pm

Czy moge lekko podsmazyc samą pierś, dać do marynaty a dopiero potem do marynaty, będzie znaczna róznica w smaku ? ( by uniknac przypalenia po polozeniu na patelnie piersi z miodem) 🙂

Odpowiedz
Malwina 22/01/2014 - 8:41 pm

Nie będzie miało to sensu. Najlepiej pokrój mięso w mniejsze kawałki, obsmaż mięso na patelni i dodaj całą marynatę i smaż jeszcze chwilkę, aż mięso przestanie być różowe w środku.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies