Lebkuchen

przez Malwina
Przepis na lebkuchen

W tych pierniczkach zakochacie się od pierwszego kęsa. Są wręcz idealne- mięciutkie, z wyczuwalną migdałową nutką. Ich wielkim plusem jest to, że tak naprawdę możemy je zrobić na kilka dni przed świętami, nie potrzebują bowiem czasu na leżakowanie w puszce. Ja do tej pory upiekłam dwie partie ciasteczek i jutro będę piec kolejne dwie- naprawdę warto poświęcić chwilkę czasu na ich przygotowanie. Serdecznie Wam polecam. 

Niemieckie pierniczki

LEBKUCHEN

Składniki (na 30 sztuk):
[przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki]

  • 250 g mąki (użyłam mąki bułeczkowej, typ 650)
  • 85 g zmielonych migdałów
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 ml płynnego miodu (użyłam skrystalizowanego miodu)
  • 85 g masła
  • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej lub cytrynowej, drobno posiekanej
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, sodą, migdałami, przyprawą do piernika i cynamonem. Miód i masło umieszczamy w garnuszku o grubym dnie (użyłam zwykłego garnka) i podgrzewamy do rozpuszczenia. Odczekujemy chwilkę, aż mieszanka lekko przestygnie i dodajemy do mąki (mieszanka maślano-miodowa ma być ciepła). Łączymy składniki za pomocą miksera. Dodajemy posiekaną skórkę pomarańczową lub cytrynową (bądź pół na pół mieszankę obu). Odstawiamy do przestygnięcia. Z masy lepimy 30 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy i układamy w sporych odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 12-15 minut w temp. 180 stopni. Ciastka zostawiamy do przestygnięcia, a następnie układamy w puszce. Kolejnego dnia pierniczki lukrujemy. 
Autorka wspominała, że ciasto bardzo się lepi. U mnie bez problemu się formowało i kulki lepiłam dłońmi. Jeśli jednak wasza masa będzie klejąca, wówczas ciastka formujemy mokrymi dłońmi i spłaszczamy grzbietem mokrej łyżki. Ciastka robiłam dwukrotnie, za każdym razem nie było problemu z masą. 
Składniki na lukier:
  • 200 g cukru pudru
  • kilka łyżek soku z cytryny lub pomarańczy (ew. wody)
Cukier puder umieszczamy w miseczce. Stopniowo, łyżka po łyżce dodajemy sok lub wodę, ucierając cukier razem z płynem przy pomocy grzbietu łyżki. Kiedy otrzymamy lejący lukier, wówczas maczamy w nim pierniczki i odstawiamy do całkowitego zastygnięcia lukru. Ja przy wersji ze skórką pomarańczową zrobiłam lukier z soku z pomarańczy, przy wersji cytrynowej-z soku z cytryny. Ciasteczka po udekorowaniu lukrem miękną i mogą od razu być spożywane. Pierniczki przechowujemy w puszce. 

Pierniczki migdałowe

Czas przygotowania: 25 minut.

31 komentarzy
0

Podobne posty:

31 komentarzy

Agnieszka 16/12/2011 - 5:50 pm

Jutro planuję je upiec i jeszcze pepparkakor. 🙂

Odpowiedz
poswix 16/12/2011 - 5:57 pm

Hihi, u mnie dziś to samo także z przepisu Doroty! 😀 przybij 5!! :-))))))

Odpowiedz
Kamila 16/12/2011 - 6:12 pm

Idealne 🙂

Odpowiedz
Patrycja 16/12/2011 - 7:51 pm

Piekłam je w ubiegłym sezonie. Fajne miękkie pierniki…

Odpowiedz
Aciri 16/12/2011 - 7:51 pm

To są najlepsze pierniki:)

Odpowiedz
judik 16/12/2011 - 7:56 pm

Jakie śliczne Ci wyszły:-) Też je planuję:-)

Odpowiedz
aga 16/12/2011 - 7:57 pm

ale pychotki:) juz siegam po kilka i zajadam ze smakiem:)

Odpowiedz
Emma 16/12/2011 - 8:08 pm

właśnie ostatnio zastanawiałam sie nad nimi, jak przeglądałam świąteczne wypieki Dorotus, ale jednak postawię na tradycyjne, cienkie pierniczki, które jednocześnie będą pełniły funkcję ozdoby na choince 🙂
ale wierzę, że te muszą być rewelacyjne… niestety mama zabroniła mi za wiele piec na święta 😉

Odpowiedz
Majana 16/12/2011 - 8:36 pm

Pyszne. Jedne z najlepszych, jeśli nie najlepsze 🙂

Odpowiedz
Pluskotka 16/12/2011 - 8:52 pm

O tak, są wspaniałe. 🙂

Odpowiedz
kikimora 16/12/2011 - 10:25 pm

Wypróbuję z chęcią!

Odpowiedz
mój słodki kącik 16/12/2011 - 10:53 pm

Smacznie wyglądają 😉 jeśli czas i chęci pozwolą skusze się na nie, uwielbiam je 😉

Odpowiedz
Lovelykate 16/12/2011 - 11:03 pm

Wyglądają bardzo zachęcająco i pysznie 🙂

Odpowiedz
ŁAKOMCZUCHY 16/12/2011 - 11:17 pm

lebkuchen to jedne z moich ulubionych 🙂

Odpowiedz
Kaś 16/12/2011 - 11:26 pm

oj tak, należę do tych, którzy od razu je pokochali. miały być na święta, ale… zostały zjedzone raz dwa. szykuję się na kolejną porcję 🙂

Odpowiedz
Gosia 17/12/2011 - 6:08 am

ha!!!! wczoraj wieczorem je wlasnie upieklam 🙂 jeszcze musze polukrowac 🙂 sa fantastyczne 🙂
Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Doris 17/12/2011 - 8:05 am

oj tak wszyscy nimi kuszą, że chyba i ja się złamię:) aż bym zjadła jednego:)

Odpowiedz
kachna 17/12/2011 - 10:54 am

są pyszne, piekłam je pierwszy raz ostatnio i efekt znakomity 🙂

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Domi w kuchni 17/12/2011 - 11:20 am

Cudowne! Jak ze sklepowej półeczki, pięknie Ci wyszly 🙂

Odpowiedz
kabamaiga 17/12/2011 - 2:04 pm

Moje właśnie stygną.

Odpowiedz
Kermeet 17/12/2011 - 2:16 pm

Podoba mi się ten dodatek migdałów 🙂

Odpowiedz
Barbara 17/12/2011 - 3:12 pm

Upiekłam te pierniczki pierwszy raz rok temu i od razu mnie urzekły. W tym roku też będą 😀 Są fantastyczne 🙂

Odpowiedz
bastamb 17/12/2011 - 3:19 pm

Pyszne Malwinko….pozdrawiam…

Odpowiedz
Wiewióra 17/12/2011 - 4:14 pm

Właśnie je piekę… zapach obłędny i konsystencja ciasta też wspaniała 🙂
U mnie skórka w formie cykaty, miód gryczany płynny i zwykła mąka.
Pozdrawiam Cie cieplutko i dzięki za przepis 🙂

Odpowiedz
Wiewióra 17/12/2011 - 4:58 pm

Upieczone i oczywiście spróbowane… dla mnie trochę za mało piernikowe (pewnie to kwestia przyprawy) a za bardzo pomarańczowe jak na pierniczki ale i tak pyszne!!!

Odpowiedz
Kasia 17/12/2011 - 8:51 pm

podobają mi się 🙂 podobały już rok temu! właśnie mi on ich przypomniałaś!dzięki! tylko ja poszukam przepisu bezglutenowego 🙂 pzdr

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 18/12/2011 - 9:57 am

ależ piękne grubaski Ci wyszły:) ja uwielbiam te pierniczki, ale mi zawsze takie plaskate wychodzą:) pyszne, ale plaskate:)

Odpowiedz
Tartaletka 18/12/2011 - 6:06 pm

Jeju..Już od dawna myślę o ich upieczeniu… Chyba zostałam przekonana.. 🙂 Wyglądają bardzo apetycznie!

Odpowiedz
"moje pasje" 18/12/2011 - 10:24 pm

rewelacyjne są 🙂 tez je robiłam 🙂

Odpowiedz
Maggie 19/12/2011 - 9:09 am

Moje ulubione pierniczki!

Odpowiedz
Toczka 20/12/2011 - 10:31 am

W tym roku jestem bombardowana tym przepisem z każdej strony i w sumie dobrze mi z tym! 😀 Będę je piekła już po raz drugi w ciągu dwóch tygodni, pierwsze powędrowały na kwestę i zniknęły momentalnie. Druga partia znajdzie się natomiast w puszce ciasteczkowej, czekającej na 24 grudnia :]

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies