Ciasteczka z dżemem

przez Malwina

Ciasteczka te bardzo miło mnie zaskoczyły. Z początku bałam się dodatku  dżemu, dlatego też tylko część z nich ozdobiłam konfiturą. Obawy przed umazanymi w puszce od dżemu ciastkami okazały się być niepotrzebne- dżem świetnie zastygał nawet nałożony po upieczeniu na jeszcze gorące ciastka. W zapachu troszkę przypominają mi biszkopty. W. stwierdził, że od biszkoptów są o niebo lepsze i chce bym kiedyś upiekła mu na nich jakiś sernik. Jeśli nie lubimy zbyt słodkich wypieków warto zmniejszyć odrobinę ilość cukru w nich, bądź użyć kwaśnego dżemu, np. z żurawiny. 

Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik 2 oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni.

CIASTECZKA Z DŻEMEM

Składniki (na około 25 ciasteczek):
[przepis pochodzi z książki 500 Cookies]

  • 115 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 g dowolnego dżemu- użyłam dżemu pomarańczowego i z czerwonych porzeczek
Masło ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko i ubijamy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w sporych odstępach na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem). W środku każdego ciastka placem robimy wgłębienie, w dziurkę wkładamy ulubiony dżem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika w dziurki wkładamy jeszcze odrobinę dżemu (ciastka muszą być jeszcze gorące). Studzimy na kratce. 
Ciasteczka możemy przechowywać do tygodnia czasu zamknięte w puszce. 

36 komentarzy
0

36 komentarzy

basiaP 16/05/2011 - 5:21 pm

ładnie wyglądają!

Odpowiedz
Doctor 16/05/2011 - 5:26 pm

Takie niewinnie zapowiadające się ciasteczka a takie pyszne! 🙂

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2011 - 5:35 pm

faktycznie wygladaja jak biszkopty:)

Odpowiedz
EVE 16/05/2011 - 5:44 pm

Mmmmm… aż mi zapachniało nimi przed monitorem 🙂 Z dżemem i bez wyglądają na pyszne!
Miłego wieczorku Kochana!

Odpowiedz
asiami 16/05/2011 - 5:45 pm

Ciasteczka smaczne. Potrzeba mi herbaty i dobrych ciasteczek.
Pisklęta zaraz idą spać, więc herbatkę wypiję, a na ciasteczka muszę poczekać…

Odpowiedz
kabka 16/05/2011 - 5:54 pm

takie ciasteczka to się je i je, i je… i za chwilę pusto na talerzu 😉

Odpowiedz
kasia1977 16/05/2011 - 6:06 pm

Oj robilam podobne z bbcgoodfood i tez mialam ambitny problem: jak tez ten dzem sie bedzie trzymal?! 🙂

Odpowiedz
goh. 16/05/2011 - 6:12 pm

Śliczne ciacha i jak zawsze pięknie sfotografowane (uwielbiam frezje:)…

Odpowiedz
Anonimowy 16/05/2011 - 6:14 pm

Sprawdzonych przepisów na dobre ciasteczka nigdy nie za dużo! W związku z tym pozwoliłam sobie Twój przepis zapisać 🙂 Pzdr Aniado

Odpowiedz
Ola 16/05/2011 - 6:18 pm

moja babcia robiła kiedyś bardzo podobne. wyglądają naprawdę ślicznie i na pewno są pyszne! 🙂

Odpowiedz
Ania 16/05/2011 - 6:23 pm

Przychylam się do głosu W. żeby zrobić im sernikowe oczka:)

Odpowiedz
kikimora 16/05/2011 - 6:34 pm

Mój tata i brat lubią takie proste smakołyki, a i ja nimi czasem nie pogardzę- chyba kiedyś im zrobię 🙂

Odpowiedz
zemfiroczka 16/05/2011 - 6:34 pm

Porywam ten przepis! Szukałam takich oczek! 🙂

Odpowiedz
Avelina 16/05/2011 - 7:21 pm

Fajnie wyglądają.
Nie robiłam nigdy w taki sposób ciasteczek. Zawsze daję marmoladę na surowe ciasteczka i dopiero potem piekę. Znów dla mnie coś nowego do wypróbowania.

Odpowiedz
zauberi 16/05/2011 - 7:40 pm

śliczne 🙂

Odpowiedz
kulinarne-smaki 16/05/2011 - 8:11 pm

ładnie Ci te ciasteczka wychodzą 🙂

Odpowiedz
OlaCruz 16/05/2011 - 8:44 pm

Wyglądają przepięknie, zwłaszcza ten dżem pomarańczowy 🙂

Odpowiedz
Majana 16/05/2011 - 8:46 pm

Śliczne ciasteczka i jaki masz ładny kubeczek !:)

Odpowiedz
Maggie 16/05/2011 - 9:14 pm

Lubie takie proste, niepozorne ciasteczka – pieklam kiedys podobne, tyle, ze z lemon curdem, i wlasnie mi o nich przypomnialas 🙂

Odpowiedz
Karmel-itka. 17/05/2011 - 5:00 am

ciasteczka z oczkiem!
uwielbiam je ;]

Odpowiedz
DaisyDukes 17/05/2011 - 5:21 am

pięknie się prezentują. rzeczywiście wyglądają trochę jak male biszkopty… też mam czasem obawę przed dodawaniem nadzienia bądź niektórych dodatków np. do muffinek, ale zazwyczaj jestem pozytywnie zaskoczona, tak jak Ty! 🙂

Odpowiedz
Ewa Smaczniutkie.pl 17/05/2011 - 6:00 am

Ładne, smaczne, proste ciasteczka! W sam raz na wiosnę kiedy wolimy jeść lekkie potrawy.

Odpowiedz
Bea 17/05/2011 - 6:33 am

Sliczne! Faktycznie wygladaja troche jak biszkopty 🙂

Odpowiedz
Izaa 17/05/2011 - 7:00 am

pieknie wygladają…;):)

Odpowiedz
kruszyna 17/05/2011 - 8:59 am

Świetne ciasteczka. Dzięki kolorowym oczkom wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Fajnie wiedziec, że dżem tak szybko na nich zastyga, osobiście też bym się bała, że będzie rzadszy i wszystko wokół upapra, ale skoro tak nie jest chętnie je kiedyś wypróbuję:)

Odpowiedz
bryssska 17/05/2011 - 9:50 am

wcale się nie dziwię że posmakowały twojemu, wyglądają super

Odpowiedz
Kuba 17/05/2011 - 10:13 am

Czuję, że takie ciasteczka zniknęły by u mnie w kilkanaście minut po upieczeniu… Smakowicie się prezentują.
Pozdrawiam!

Odpowiedz
bastamb 17/05/2011 - 10:17 am

Oj! Malwinko…ale bym zjadła …takie smakowite ale muszę na małą dietkę… wirtualnie poczęstowałam się…pozdrawiam…i dużo słonka życzę….

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2011 - 12:20 pm

tzw. ciasteczka z dziurką po palcu x)

Odpowiedz
judik1119 17/05/2011 - 2:20 pm

Piękne kolorowe oczka mają:) Pyszności malutkie:)

Odpowiedz
Ola 17/05/2011 - 4:21 pm

ja bym takie zjadła z czekoladą po środku 🙂

Odpowiedz
arek 21/05/2011 - 6:18 pm

Po pierwsze niezwykle dekoracyjne i to w taki ni to domowo nito wyrafinowano-dyskretno-elegancki sposob. Po drugie musza byc pyszne z popoludniowa herbatka z mlekiem! Jestem zauroczony.

Odpowiedz
Biedr_ona 24/05/2011 - 7:26 pm

Rozkoszne Maleństwa.. z wielką chęcią schrupałabym je do waniliowej herbatki 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Anonimowy 16/08/2012 - 5:33 pm

super, naprawdę piękne. jestem ciekawa ile godzin musiałaś spędzić w kuchni żeby w końcu wyszły ci tak idealne

Odpowiedz
Malwina 17/08/2012 - 5:23 am

Ciastka te piekłam tylko raz. Nie ma z nimi większych problemów i rozlewają się w ładne kształty. W sumie fajnie, że mi o nich przypomniałaś/łeś, może dziś je powtórzę;)

Odpowiedz
Anonimowy 13/03/2015 - 1:11 pm

Genialne ciacha. Ja zrobiłam w wersji dla synka z posypką, żeby nie było za słodko, dałam mniej cukru. Moi chłopcy migiem je pochłaniają.
Ten blog trafił w moje gusta smakowe, bo już kilka przepisów wypróbowałam. Cóż, stałam się fanką tego bloga:-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies