Ciasteczka te bardzo miło mnie zaskoczyły. Z początku bałam się dodatku dżemu, dlatego też tylko część z nich ozdobiłam konfiturą. Obawy przed umazanymi w puszce od dżemu ciastkami okazały się być niepotrzebne- dżem świetnie zastygał nawet nałożony po upieczeniu na jeszcze gorące ciastka. W zapachu troszkę przypominają mi biszkopty. W. stwierdził, że od biszkoptów są o niebo lepsze i chce bym kiedyś upiekła mu na nich jakiś sernik. Jeśli nie lubimy zbyt słodkich wypieków warto zmniejszyć odrobinę ilość cukru w nich, bądź użyć kwaśnego dżemu, np. z żurawiny.
Przepis dodaję do akcji Usagi- Czas na piknik 2 oraz akcji Karto_flanej- Ekspresowo w kuchni.
CIASTECZKA Z DŻEMEM
Składniki (na około 25 ciasteczek):
[przepis pochodzi z książki 500 Cookies]
- 115 g miękkiego masła
- 150 g cukru pudru
- 1 jajko
- 200 g mąki
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 g dowolnego dżemu- użyłam dżemu pomarańczowego i z czerwonych porzeczek
Masło ubijamy mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko i ubijamy dalej. Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Z masy formujemy kulki, spłaszczamy i układamy w sporych odstępach na blasze do pieczenia (wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem). W środku każdego ciastka placem robimy wgłębienie, w dziurkę wkładamy ulubiony dżem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika w dziurki wkładamy jeszcze odrobinę dżemu (ciastka muszą być jeszcze gorące). Studzimy na kratce.
Ciasteczka możemy przechowywać do tygodnia czasu zamknięte w puszce.
36 komentarzy
ładnie wyglądają!
Takie niewinnie zapowiadające się ciasteczka a takie pyszne! 🙂
faktycznie wygladaja jak biszkopty:)
Mmmmm… aż mi zapachniało nimi przed monitorem 🙂 Z dżemem i bez wyglądają na pyszne!
Miłego wieczorku Kochana!
Ciasteczka smaczne. Potrzeba mi herbaty i dobrych ciasteczek.
Pisklęta zaraz idą spać, więc herbatkę wypiję, a na ciasteczka muszę poczekać…
takie ciasteczka to się je i je, i je… i za chwilę pusto na talerzu 😉
Oj robilam podobne z bbcgoodfood i tez mialam ambitny problem: jak tez ten dzem sie bedzie trzymal?! 🙂
Śliczne ciacha i jak zawsze pięknie sfotografowane (uwielbiam frezje:)…
Sprawdzonych przepisów na dobre ciasteczka nigdy nie za dużo! W związku z tym pozwoliłam sobie Twój przepis zapisać 🙂 Pzdr Aniado
moja babcia robiła kiedyś bardzo podobne. wyglądają naprawdę ślicznie i na pewno są pyszne! 🙂
Przychylam się do głosu W. żeby zrobić im sernikowe oczka:)
Mój tata i brat lubią takie proste smakołyki, a i ja nimi czasem nie pogardzę- chyba kiedyś im zrobię 🙂
Porywam ten przepis! Szukałam takich oczek! 🙂
Fajnie wyglądają.
Nie robiłam nigdy w taki sposób ciasteczek. Zawsze daję marmoladę na surowe ciasteczka i dopiero potem piekę. Znów dla mnie coś nowego do wypróbowania.
śliczne 🙂
ładnie Ci te ciasteczka wychodzą 🙂
Wyglądają przepięknie, zwłaszcza ten dżem pomarańczowy 🙂
Śliczne ciasteczka i jaki masz ładny kubeczek !:)
Lubie takie proste, niepozorne ciasteczka – pieklam kiedys podobne, tyle, ze z lemon curdem, i wlasnie mi o nich przypomnialas 🙂
ciasteczka z oczkiem!
uwielbiam je ;]
pięknie się prezentują. rzeczywiście wyglądają trochę jak male biszkopty… też mam czasem obawę przed dodawaniem nadzienia bądź niektórych dodatków np. do muffinek, ale zazwyczaj jestem pozytywnie zaskoczona, tak jak Ty! 🙂
Ładne, smaczne, proste ciasteczka! W sam raz na wiosnę kiedy wolimy jeść lekkie potrawy.
Sliczne! Faktycznie wygladaja troche jak biszkopty 🙂
pieknie wygladają…;):)
Świetne ciasteczka. Dzięki kolorowym oczkom wyglądają jeszcze bardziej apetycznie. Fajnie wiedziec, że dżem tak szybko na nich zastyga, osobiście też bym się bała, że będzie rzadszy i wszystko wokół upapra, ale skoro tak nie jest chętnie je kiedyś wypróbuję:)
wcale się nie dziwię że posmakowały twojemu, wyglądają super
Czuję, że takie ciasteczka zniknęły by u mnie w kilkanaście minut po upieczeniu… Smakowicie się prezentują.
Pozdrawiam!
Oj! Malwinko…ale bym zjadła …takie smakowite ale muszę na małą dietkę… wirtualnie poczęstowałam się…pozdrawiam…i dużo słonka życzę….
tzw. ciasteczka z dziurką po palcu x)
Piękne kolorowe oczka mają:) Pyszności malutkie:)
ja bym takie zjadła z czekoladą po środku 🙂
Po pierwsze niezwykle dekoracyjne i to w taki ni to domowo nito wyrafinowano-dyskretno-elegancki sposob. Po drugie musza byc pyszne z popoludniowa herbatka z mlekiem! Jestem zauroczony.
Rozkoszne Maleństwa.. z wielką chęcią schrupałabym je do waniliowej herbatki 😉
http://www.przysmakiewy.pl
super, naprawdę piękne. jestem ciekawa ile godzin musiałaś spędzić w kuchni żeby w końcu wyszły ci tak idealne
Ciastka te piekłam tylko raz. Nie ma z nimi większych problemów i rozlewają się w ładne kształty. W sumie fajnie, że mi o nich przypomniałaś/łeś, może dziś je powtórzę;)
Genialne ciacha. Ja zrobiłam w wersji dla synka z posypką, żeby nie było za słodko, dałam mniej cukru. Moi chłopcy migiem je pochłaniają.
Ten blog trafił w moje gusta smakowe, bo już kilka przepisów wypróbowałam. Cóż, stałam się fanką tego bloga:-)