Trufelki orzechowe

przez Malwina

Kolejna propozycja dla zabieganych – ekspresowe trufelki orzechowe. Ich wykonanie zajmie Wam mniej niż 10 minut. Są banalnie proste w wykonaniu, rozkosznie słodkie i na prawdę uzależniające. Ja obtoczyłam je w uprażonych i posiekanych orzechach laskowych, możecie jednak puścić wodze fantazji i obtaczać je dowolnie- w kolorowych posypkach, wiórkach, czy kakao. Równie świetnie będą smakować jeśli zanurzymy je w rozpuszczonej czekoladzie. Wersja, którą Wam prezentuje wykonana jest na bazie białego rumu. Jeśli orzechowe kuleczki chcecie wykonać dla Waszych pociech- zamieńcie go na dowolny świeżo wyciśnięty sok owocowy. 

TRUFELKI ORZECHOWE

Składniki (na 24 sztuki):

  • 220 g wafelków z nadzieniem kakaowym (bez polewy, typu Familijne, Rodzinne) *
  • 70 g orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na suchej patelni bądź w piekarniku
  • 60 ml białego rumu **
  • 2 łyżki sztucznego miodu
  • 50 g cukru pudru
  • dodatkowo do obtoczenia posiekane i uprażone orzechy laskowe ***
W misce dłońmi kruszymy jak najdrobniej wafelki. Dodajemy cukier puder i orzeszki ziemne, dokładnie mieszamy. Wlewamy miód i rum i ugniatamy masę. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w uprażonych orzeszkach i wstawiamy na 15 minut do lodówki. 
*możemy użyć wafelków orzechowych zamiast kawowych
** zamiast rumu możemy wykorzystać inny alkohol, bądź świeżo wyciśnięty sok owocowy
*** orzeszki możemy uprażyć z dodatkiem łyżki cukru bądź użyć gotowego krokantu

38 komentarzy
0

38 komentarzy

Fuchsia 30/04/2011 - 5:40 pm

Bardzo zgrabne i na pewno smaczne trufelki. Lubię takie szybkie słodkości!

Odpowiedz
wiosenka27 30/04/2011 - 5:51 pm

Poproszę jedną kuleczkę:)

Odpowiedz
nat. 30/04/2011 - 6:02 pm

Super! Na pewno zrobię 🙂

Odpowiedz
Jola Szyndlarewicz 30/04/2011 - 6:25 pm

Malwinko po prostu rewelacja… pięknie wyglądają:)

Odpowiedz
flusso 30/04/2011 - 6:26 pm

Lubię takie trufelki! Bardzo lubię 🙂

Odpowiedz
Trzcinowisko 30/04/2011 - 6:46 pm

dobre na awaryjne sytuacje..niestety zbyt dobre…jadłabym je codziennie:)

Odpowiedz
Doctor 30/04/2011 - 7:07 pm

Bardzo mi się podoba ten przepis! 🙂 Jestem przekonana że smakują pysznie! 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 30/04/2011 - 7:17 pm

Małe Cudeńka! Nie ma jak w domu 😉

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
Beti 30/04/2011 - 7:24 pm

bardzo proste i szybkie, rzeczywiście 🙂 takie przpisy lubię

Odpowiedz
Natalia Wine 30/04/2011 - 7:29 pm

Mam wszystkie składniki 🙂 Postanowiłam że jesli się na nie skuszę, to swoje obtoczę w ostatnio 'modnych' posiekanych orzeszkach ziemnych 🙂
pozdrawiam!

Odpowiedz
Kubełek Smakowy 30/04/2011 - 7:54 pm

Piękne!

Odpowiedz
Justinek 30/04/2011 - 8:02 pm

Faktycznie szybkie, ale wyglądają super i tak też muszą smakować 🙂 Obtoczone w kakao pewnie by wyglądały bardzo wytwornie.

Odpowiedz
Nemi 30/04/2011 - 9:08 pm

Rozmarzyłam się patrząc na te śliczne maleństwa:)

Odpowiedz
Majana 30/04/2011 - 9:29 pm

Ja nie mogę no jakie cudeńka Malwinko!:)

Odpowiedz
Atria C. 30/04/2011 - 10:10 pm

Ale fajne trufelki! Wiem, że to głupie,. ale same się proszą o schrupanie.. prawie czuję te orzeszki w buzi:)

Odpowiedz
ewena 30/04/2011 - 10:37 pm

Jak widzę takie cudeńka, to jestem pierwsza do poczęstowania się…mogę?:)

Odpowiedz
Gosia 01/05/2011 - 3:22 am

mniam mniam 🙂

Odpowiedz
Kuchareczka 01/05/2011 - 5:24 am

Też robiłam kiedyś podobne, ale nie z wafelkami, a z samą czekoladą w środku. Twoje musza być chrupiące, może bym wypróbowała takich? 🙂

Odpowiedz
andzia-35 01/05/2011 - 7:38 am

Ślicznie wyglądają! Orzechowych to ja jeszcze nie jadłam…chyba:))

Odpowiedz
kulinarne-smaki 01/05/2011 - 7:47 am

narobiłaś mi ochoty na te kule 🙂

Odpowiedz
Natalia Wine 01/05/2011 - 8:37 am

hej 🙂 teraz doczytałam, że w przepisie używasz orzeszków ziemnych a w składnikach są laskowe – przejęzyczenie czy po prostu ziemne też będą ok? Bo mam chyba z pół kilograma do zużycia 🙂

Odpowiedz
Malwina 01/05/2011 - 8:45 am

Natalio- myślę, że spokojnie możesz użyć uprażonych orzeszków ziemnych;)

Odpowiedz
milk_chocolate84 01/05/2011 - 8:53 am

trufelki to moja miłość! kocham robić te maleństwa. Zapisuję sobie przepis 🙂

Odpowiedz
Paula 01/05/2011 - 9:15 am

nie wiem, czy orzechowe by mi posmakowały, ale sama nazwa "trufelki" sprawia, że mam ochotę ich spróbować 🙂

Odpowiedz
kabka 01/05/2011 - 9:36 am

fajny i prosty przepisz na trufelki, no i szybki, że nie muszę długo czekać aż się uformują i będą gotowe do wszamania 😀 a połączenie smaków pycha

Odpowiedz
Święte Cesarstwo Rzymskie 01/05/2011 - 10:24 am

wyglądają jak ferrero rocher! serio!

Odpowiedz
Duś 01/05/2011 - 11:09 am

jak cudnie wyglądają:)

Odpowiedz
urtica1 01/05/2011 - 12:05 pm

Bardzo fajny przepis i koniecznie do wypróbowania 🙂

Odpowiedz
żenia 01/05/2011 - 12:52 pm

Pięknie wyglądają na tle tej uroczej filiżanki:)

Odpowiedz
Wojtazzz 01/05/2011 - 3:56 pm

świetne te trufelki Malwinnko, z wielką chęcią zabiorę Ci z 10 takich ;P

Odpowiedz
anytsujx 01/05/2011 - 4:50 pm

Jakie śliczne i apetyczne, aż ślinka cieknie … super wyglądają !:)

Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
[email protected] 02/05/2011 - 11:01 am

coś myślę, że w najbliższym czasie wykorzystam ten przepis

Odpowiedz
bryssska 02/05/2011 - 11:04 am

taka mała rozkosz dla podniebienia

Odpowiedz
Avelina 02/05/2011 - 7:52 pm

z chęcią bym skosztowała taką jedną kuleczkę

Odpowiedz
asiami 04/05/2011 - 6:35 am

Ja dziś biegnę do sklepu po wafeli, bo czekamy na trufelki… 🙂
Pozdrowionka.
Zdamy relację z truflowania.
Asiami

Odpowiedz
Malwina 04/05/2011 - 6:43 am

asami- w takim razie czekam na relację;) mam nadzieję że będą Wam smakowały. Ja wczoraj zrobiłam pyszne trufelki rafaello- i to przed 7 rano, bo nie było nic do kawy. O nich napiszę już niedługo;)

Odpowiedz
burczymiwbrzuchu 04/05/2011 - 9:18 am

Wyglądają po prostu pięknie. Nic dodać nic ująć:)

Odpowiedz
berrypunch 05/05/2011 - 5:23 am

Ohh cos cudnego 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies