Satay z kurczaka

przez Malwina

Witam Was serdecznie po krótkiej przerwie. Dziękuję  wszystkim za pamięć i życzenia świąteczne. Mam nadzieję, że spędziliście ten czas w miłej i spokojnej atmosferze. Niestety święta minęły stanowczo zbyt szybko- pora wrócić do codziennych obowiązków. Dziś kolejna odsłona kurczaka w połączeniu z orzechami- szaszłyki z sosem orzechowym. Do przygotowania tego dania możemy użyć także polędwicy wołowej bądź wieprzowiny. Po świątecznym szaleństwie zapraszam więc na odrobinę tajskich smaków dla odmiany. 

Przepis dodaję do akcji GrumkówZ widelcem po Azji.

SATAY Z KURCZAKA 

Składniki (na około 8 sztuk):
[przepis pochodzi z książki Podróże kulinarne. Kuchnia tajska]
  • 500 g piersi z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku zmiażdżone
  • 2 łyżeczki brazowego cukru
  • 1/4 łyżeczki przyprawy sambal oelek (dałam pół łyżeczki)
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 1/4 łyżeczki curry w proszku
  • pół łyżeczki mielonego kminku (dałam kumin)
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżki oleju arachidowego (dałam łyżkę oleju sezamowego i łyżkę oliwy)
  • pół szklanki (80g) niesolonych orzeszków ziemnych, uprażonych
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego (180ml)
  • 1/4 szklanki bulionu drobiowego (60 ml)
  • łyżka soku z limonki
  • łyżka brązowego cukru
  • patyczki do szaszłyków
Mięso czyścimy, kroimy w kostkę i nadziewamy na patyczki do szaszłyków (wcześniej wymoczone przez pół godziny w zimnej wodzie). W miseczce mieszamy olej, cukier, czosnek, sambal oelek, kurkumę, curry, kminek i kolendrę. Powstałą mieszanką smarujemy kurczaka. Schładzamy w lodówce przez 3 godziny lub całą noc. Pałeczki pieczemy na grillu bądź w piekarniku na ruszcie aż mięso ładnie się zrumieni (u mnie średnio nagrzany piekarnik około 25 minut).
Przygotowujemy sos- orzeszki rozcieramy w moździerzu lub miksujemy blenderem. Dodajemy pastę curry i ucieramy na gładką masę. w małym garnku zagotowujemy mleko kokosowe, dodajemy mieszankę orzechową, wlewamy bulion, dokładnie mieszamy i zmniejszamy ogień. Gotujemy ciągle mieszając przez 3 minuty. Dolewamy sok z limonki, wsypujemy cukier i mieszamy do rozpuszczenia go. Szaszłyki podajemy razem z orzechowym sosem. 
32 komentarze
0

Podobne posty:

32 komentarze

Basilia 27/04/2011 - 5:22 pm

mmm… koniec postu to chyba wypróbuję

Odpowiedz
slyvvia 27/04/2011 - 5:25 pm

nie mam aż tylu przypraw żeby wypróbować, ale prezentuje się cudnie 🙂

Odpowiedz
EVE 27/04/2011 - 5:28 pm

Malwi, ech pyszności serwujesz 🙂 Kurczakowi pasuje sos z orzeszków ziemnych, to taki super duet jak pomidory i bazylia 😀
Miłego wieczoru!

Odpowiedz
urtica1 27/04/2011 - 5:42 pm

Kurczak bardzo fajnie się prezentuje, aż mi smaka narobiłaś na niego.
Pozdrawiam cieplutko 🙂

Odpowiedz
Gosia 27/04/2011 - 5:52 pm

Mnostwo przypraw! wiec mieso musi smakowac wysmienicie 😀

Odpowiedz
Maggie 27/04/2011 - 6:02 pm

Pysznosci! Wspominalam juz chyba, ze za polaczeniem kurczaka i orzechow przepadam. Lista przypraw imponujaca – juz czuje ten aromat!

Odpowiedz
basiaP 27/04/2011 - 6:14 pm

super wygląda:)szkoda tylko, że prawie połowy składników mi brakuje;)

Odpowiedz
Wiewióra 27/04/2011 - 6:17 pm

Tez ostatnio się szykowałam do tego przepisu 🙂 a Ty jeszcze bardziej zachęcasz 🙂

Odpowiedz
Majana 27/04/2011 - 6:22 pm

Wspaniale i pysznie wygląda :))
Pozdrowienia ciepłe:)

Odpowiedz
kabamaiga 27/04/2011 - 7:03 pm

Robiłam bardzo podobny, chociaż lista składników w moim dużo krótsza. Pamiętam, że smakował obłędnie.

Odpowiedz
kruszyna 27/04/2011 - 7:40 pm

Wygląda przepysznie. Aż mi ślinka cieknie…

Odpowiedz
żenia 27/04/2011 - 7:42 pm

Dawno nie jadłam sosu orzeszkowego, a narobiłaś apetytu… przesmacznie wyglądają Twóje szaszłyki:)

Odpowiedz
krakersikowa . 27/04/2011 - 7:43 pm

Jeny . Ile składników!
Potrawa wygląda przepysznie, może kiedyś wypróbuję przepis.
Przy okazji zapraszam na magic-mornings.blogspot.com
Będę zaszczycona jak zagościsz tam ;'

Odpowiedz
kulinarne-smaki 27/04/2011 - 8:37 pm

Jak zwykle same dobroci goszczą na Twoim talerzu

Odpowiedz
nat. 27/04/2011 - 9:04 pm

Ciekawy przepis, dodaję do zakładek 🙂
Myślisz że da rady upiec szaszłyki na patelni / patelni grillowej…?

Pozdrawiam! 🙂

Odpowiedz
Malwina 28/04/2011 - 2:39 am

nat. myślę, że spokojnie możesz je zrobić na zwykłej patelni. Choć będzie to wymagało więcej pracy. Ja zdecydowanie wolę je wrzucić do piekarnika i czekać spokojnie aż będą gotowe;)

Odpowiedz
Escapade Gourmande 28/04/2011 - 7:16 am

Oj…chyba znów się skuszę na Twój przepis….brzmi i wygląda super. Aż przy śniadaniu mi ślinka cieknie 😉 Pozdrawiam 🙂

Odpowiedz
Kasia S. 28/04/2011 - 10:02 am

Wyglądają psze…pysznie 🙂

Odpowiedz
bryssska 28/04/2011 - 10:17 am

aż mi ślinka pociekła na sam widok

Odpowiedz
Anucha 28/04/2011 - 11:03 am

Kolejna smakowita propozycja:)
Może i ja kiedyś na to się pokuszę, ale jak zwykle brakuje mi część składników.
Pozdrawiam:)

Odpowiedz
Sabienne 28/04/2011 - 11:39 am

Satay, piękna rzecz, tym bardziej w wersji domowej.

Odpowiedz
Paula 28/04/2011 - 12:51 pm

z taką ilością przypraw musi być megaaromatyczne!

Odpowiedz
Anonimowy 28/04/2011 - 1:33 pm

na pewno sprobuje, bo ostatnio jak sprobowalam Twojego przepisu na danie chinskie..to bylo PYCHOTA:) :D:D:D:D

Odpowiedz
goh. 28/04/2011 - 8:14 pm

satey są świetne z tym bogactwem przypraw, smaków i zapachu!:) a sos z orzeszków ziemnych to po prostu genialne połączenie dla mojego podniebienia:)

Odpowiedz
shy 29/04/2011 - 5:13 am

Pysznie wyglądają :] a po tym jajkowym szaleństwie to idealne danie odświętne 🙂

Odpowiedz
Magda 29/04/2011 - 9:19 am

Pyszny przepis i szaleństwo smaków 🙂

Odpowiedz
Agatka 29/04/2011 - 3:19 pm

Symfonia przypraw! Imponujące:) Lubię czasami coś azjatyckiego wypróbować, może gdy uzbieram te wszystkie dodatki, zrobię i tego kurczaczka.

Odpowiedz
asiami 30/04/2011 - 8:30 am

Ale tu u Ciebie smacznie…
Wpadnę wieczorkiem na kolację.
Dzięki za odwiedziny u mnie.
Pozdrowionka
Asiami

Odpowiedz
Duś 30/04/2011 - 10:33 am

ale egzotycznie u Ciebie 🙂

Odpowiedz
Biedr_ona 30/04/2011 - 7:18 pm

Do tej pory nie miałam okazji przygotować takiej potrawy, ale z wielką chęcią skorzystam z Twojego przepisu.

http://www.przysmakiewy.pl

Odpowiedz
jadalnepijalne 01/05/2011 - 8:44 pm

A z takim gotowym sosem satay by obeszło?

Odpowiedz
Ewelosa 08/05/2011 - 5:08 pm

No Moja Droga danie wygląda rewelacyjnie 🙂 w końcu mam czas by nadrobić zaległości w przeglądaniu Twojego bloga.

Skorzystam z kilku przepisów bo bardzo przypadły mi do gustu 🙂

buziol Kochana :*

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies