Prosty chleb pszenny – przepis dla początkujących

przez Malwina

Dzień dobry,

Witajcie w nowym roku! W końcu wracam do Was z nowymi przepisami i artykułami. Mocno tęskniłam za Filozofią Smaku, ale początek 2022 jest dla mnie bardzo pracowity. Tym bardziej, że sporo czasu poświęcam na rozwój Ig @makebentonotwar (przy okazji zapraszam, bo dzielę się tam ogromną ilością wiedzy okołokulinarnej).

Ostatnio ceny żywności mocno poszybowały do góry (osłupiałam, widząc, że kalafior kosztuje teraz 10 zł!). Chcę Wam pokazać kilka niedrogich przepisów, które być może pomogą Wam podreperować budżet. Na początek bardzo prosty chleb.

Wojtek przygotował dla Was przepis na prosty chleb z mąki pszennej. Obecnie to on zajmuje się w naszym domu wypiekiem pieczywa i muszę przyznać, że idzie mu świetnie. Na początek wybrał dla Was jeden z najprostszych bochenków bez skomplikowanych technik wyrabiania, składania czy kilkukrotnego wyrastania.

Prosty chleb pszenny

Składniki (na keksówkę o długości około 22 cm):

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki neutralnego w smaku oleju lub oliwy

Krok 1

Wszystkie składniki umieszczamy w misie robota planetarnego (nastawka z hakiem do chleba) i wyrabiamy przez 3–4 minuty.

Krok 2

Keksówkę smarujemy delikatnie olejem (dno i boki) i wysypujemy otrębami lub wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy do formy, wierzch wygładzamy zwilżoną wodą dłonią. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1–1,5 godziny do wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić całą formę.

Krok 3

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra – dół). Wstawiamy chleb i pieczemy 40–50 minut. Gotowy chleb ostrożnie wyjmujemy z formy i studzimy na metalowej kratce. Kroimy po całkowitym ostygnięciu.

Jak zrobić prosty chleb pszenny ze świeżymi drożdżami?

Na tę ilość mąki będziemy potrzebować 25 g świeżych drożdży. Najpierw należy zrobić zaczyn. Drożdże kruszymy do misy, zasypujemy cukrem i mieszamy z kilkoma łyżkami ciepłej wody. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15–20 minut, aż '”ruszą”. Kolejno dodajemy pozostałe składniki (pamiętajcie podgrzać pozostałą wodę, bo przez ten czas przestygnie) i wyrabiamy ciasto. Postępujemy dalej jak w przepisie powyżej.

Czy chleb można wyrobić ręcznie?

Oczywiście! Najwygodniej zrobić to w dużej misce. Przy ręcznym wyrabianiu zapewne trzeba będzie lekko podsypać ciasto, by nie kleiło się do rąk. Nie przesadzamy jednak z ilością mąki, by chleb nie wyszedł zbyt zbity i suchy. Wyrabianie ręczne zajmie około 5–8 minut. Dobrze wyrobione ciasto będzie miękkie i elastyczne.

Jak długo prosty chleb pszenny jest świeży?

Prawidłowo przechowywany chleb utrzymuje świeżość około 2 dni. Przechowujemy go w lnianym worku na pieczywo w temperaturze pokojowej.

Czy ten chleb można mrozić?

Jasne, my zamroziliśmy połowę chleba. Kroimy go w kromki, przekładamy do woreczków strunowych z IKEA (są wielokrotnego użytku), odsysamy powietrze i przekładamy do zamrażarki. Taki bochenek chleba dzielimy zazwyczaj na 5 porcji (najłatwiej wyliczyć wówczas kaloryczność takiej porcji).

1 komentarz
6

1 komentarz

Katarzyna 01/02/2022 - 9:10 am

Bardzo dziękuję za przepis na szybki chleb, potrzebuję czegoś awaryjnie, jak nie mam czasu na 12h + 3h procedury wyrastania chleba. A ostatnio awaryjne drożdże suszone kupione na pandemię zbliżają się do daty ważności, to trzeba zużyć 😉 Do wyrabiania ręcznie zazwyczaj nadaje się łyżka – u mnie jest to sztywna łyżka do smażenia pokryta gumą. Próbowałam z drewnianą, ale z niej ciężko zdjąć resztki ciasta.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies