Dzień dobry,
Szukacie nowych pomysłów na smaczne i zdrowe śniadanie? Mam dziś dla Was aż 3 przepisy na lekkie, kolorowe i pyszne potrawy, idealne na rozpoczęcie dnia.
W roli głównej jajko, które tak często gości na polskich stołach. Bez obaw, nie zaserwuję Wam klasyków w postaci tłustej jajecznicy z kiełbasą czy parówek z jajkiem sadzonym. Moje propozycje są o wiele lżejsze i – co ważne – pełne warzyw. Przy komponowaniu posiłków nie zapominajcie, że zdrowe śniadanie powinno zawierać minimum 80-100 g warzyw na porcję (świeżych, kiszonych, konserwowych, suszonych lub w formie strączków). Warto o tym pamiętać, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.
Do przygotowania wszystkich przepisów z dzisiejszego postu wykorzystałam Finuu, które jest połączeniem masła (47%) i olejów roślinnych (rzepakowego i z lnianki). To produkt wysokiej jakości z bardzo krótką listą składników i bez sztucznych dodatków, co potwierdza także strona Czytamy etykiety.
Finuu jest lżejsze od klasycznego masła i z łatwością się rozsmarowuje. Jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (dzięki dodatkowi oleju rzepakowego i oleju z lnianki). Połączenie tłuszczu zwierzęcego z olejami roślinnymi zapewnia zdrowy balans. Jest to produkt idealny dla osób, które chcą zmniejszyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w swojej diecie, a jednocześnie cenią smak masła.
Zdrowe śniadanie z jajkiem na 3 sposoby
Co dobrego przygotowałam? Śniadaniowe burrito w razowej tortilli nadziane jajecznicą i warzywami. Kilka składników, kilka minut przygotowania i na Waszym talerzu ląduje pyszny posiłek. Drugie danie to grzanki z jajkiem, łososiem i awokado. Najlepiej smakują z żytnim chlebem. Ostatnia moja propozycja to miska śniadaniowa z jajkiem sadzonym… na wodzie. Dobrze czytacie! Tak przygotowane jajka są niezwykle lekkie i delikatne, idealne dla osób, które liczą kalorie. Ciekawa jestem, który mój pomysł na zdrowe śniadanie przypadnie Wam do gustu najbardziej.
Grzanki z jajkiem
Składniki (na 2 porcje):
- 4 kromki pieczywa żytniego na zakwasie
- 1 dojrzałe awokado (polecam odmianę hass) (120 g po obraniu)
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 4 rzodkiewki
- 2 jajka
- 20 g Finuu klasycznego
- 40 g wędzonego na zimno łososia w plastrach
- Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
- Koperek i czarnuszka do posypania
Sposób przygotowania:
- Kromki opiekamy w tosterze lub na suchej patelni.
- Awokado pozbawiamy skóry i pestki. Rozgniatamy je spodem widelca, dodajemy sok z cytryny, sól do smaku. Mieszamy.
- Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.
- Jajka gotujemy na pół twardo. Obieramy, kroimy na pół.
- Tosty smarujemy Finuu, nakładamy pastę z awokado, kawałki łososia, rzodkiewkę i jajka. Tosty oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem i czarnuszką.
Śniadaniowe burrito
Składniki (na 2 porcje):
- 2 razowe tortille
- 80 g pomidorków koktajlowych
- Dwie garście liści szpinaku
- Pół malutkiej czerwonej cebulki
- 4 jajka
- Sól i pieprz do smaku
- 10 g Finuu klasycznego
Sposób przygotowania:
- Tortille podgrzewamy na suchej patelni i przekładamy na deskę do krojenia.
- Pomidory kroimy na pół, cebulkę w cienkie piórka.
- Na niskiej mocy palnika rozgrzewamy Finuu, wbijamy jajka, oprószamy solą. Mieszamy i krótko smażymy do preferowanego ścięcia jajek.
- Na każdy placek nakładamy jajecznicę i warzywa, doprawiamy pieprzem, zwijamy. Burrito można dodatkowo ugrillować na suchej patelni.
Miska śniadaniowa z kuskusem i jajkiem sadzonym na wodzie
Składniki (na 2 porcje):
- 60 g kuskusu
- 15 g Finuu
- 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 30 g oliwek kalamata
- Garść ulubionego miksu sałat (polecam szczególnie te z rukolą)
- Pół ogórka
- 2 jajka
- 100 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
- 40 g sera feta
- Nasiona czarnuszki do posypania
- Listki bazylii do posypania
- Sól do smaku
Sposób przygotowania:
- Kuskus wsypujemy do miseczki, dodaj sól, zalewamy wrzącą wodą około centymetr ponad poziom kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
- Spulchniamy kuskus widelcem, dodajemy Finuu, mieszamy. Cebulkę i szczypior siekamy, łączymy z kaszą.
- Pomidory i ogórka kroimy w grubsze kawałki.
- Na patelnię wlewamy kilka łyżek wody, zagotowujemy, wybijamy jajka i oprószamy je solą. Przykrywamy i gotujemy do ścięcia białka.
- W misce układamy kuskus, warzywa, jajko. Posypujemy pokruszonym serem, czarnuszką i bazylią. Danie można dodatkowo delikatnie skropić ulubioną oliwą.
Post powstał we współpracy z marką FINUU
5 komentarzy
Przez wiele lat nie stosowałam żadnego smarowidła do pieczywa, a teraz jestem uzależniona od Finuu 🙂 Świetna opcja dla osób, które nie mają cierpliwości do „odmrażania” masła 😉
Wszystkie propozycje śniadaniowe do mnie przemawiają. Uwielbiam jajka, łososia, kanapki 🙂 Jeśli już mam czas przygotować pyszną i piękną kanapkę to zawsze dodaję najlepsze produkty, które tworzą niesamowity smak. Całość podkreślam albo oliwą z oliwek albo zamiast masła używam pesto np te z Monini. Super sycące i super smaczne.
Burrito z jajkiem to coś wspaniałego. Zajadamy się od kilku dni 🙂 dzięki za kolejny pyszny przepis
Burrito z jajecznicą, to strzał w 10! Koniecznie wypróbuje 🙂
Super! Uwielbiam jajka na śniadanie, ale mam problem z wprowadzeniem odpowiedniej ilości warzyw. Dzisiaj na noc moczę ciecierzycę i jutro zrobię michę obfitości 🙂 Więcej wytrwanych śniadań z jajkami!