3 pomysły na zdrowe śniadanie z jajkiem w roli głównej

przez Malwina

Dzień dobry,

Szukacie nowych pomysłów na smaczne i zdrowe śniadanie? Mam dziś dla Was aż 3 przepisy na lekkie, kolorowe i pyszne potrawy, idealne na rozpoczęcie dnia.

W roli głównej jajko, które tak często gości na polskich stołach. Bez obaw, nie zaserwuję Wam klasyków w postaci tłustej jajecznicy z kiełbasą czy parówek z jajkiem sadzonym. Moje propozycje są o wiele lżejsze i – co ważne – pełne warzyw. Przy komponowaniu posiłków nie zapominajcie, że zdrowe śniadanie powinno zawierać minimum 80-100 g warzyw na porcję (świeżych, kiszonych, konserwowych, suszonych lub w formie strączków). Warto o tym pamiętać, szczególnie w okresie jesienno-zimowym.

Do przygotowania wszystkich przepisów z dzisiejszego postu wykorzystałam Finuu, które jest połączeniem masła (47%) i olejów roślinnych (rzepakowego i z lnianki). To produkt wysokiej jakości z bardzo krótką listą składników i bez sztucznych dodatków, co potwierdza także strona Czytamy etykiety.

Finuu jest lżejsze od klasycznego masła i z łatwością się rozsmarowuje. Jest dobrym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega 3 (dzięki dodatkowi oleju rzepakowego i oleju z lnianki). Połączenie tłuszczu zwierzęcego z olejami roślinnymi zapewnia zdrowy balans. Jest to produkt idealny dla osób, które chcą zmniejszyć ilość nasyconych kwasów tłuszczowych w swojej diecie, a jednocześnie cenią smak masła.

Zdrowe śniadanie z jajkiem na 3 sposoby

Co dobrego przygotowałam? Śniadaniowe burrito w razowej tortilli nadziane jajecznicą i warzywami. Kilka składników, kilka minut przygotowania i na Waszym talerzu ląduje pyszny posiłek. Drugie danie to grzanki z jajkiem, łososiem i awokado. Najlepiej smakują z żytnim chlebem. Ostatnia moja propozycja to miska śniadaniowa z jajkiem sadzonym… na wodzie. Dobrze czytacie! Tak przygotowane jajka są niezwykle lekkie i delikatne, idealne dla osób, które liczą kalorie. Ciekawa jestem, który mój pomysł na zdrowe śniadanie przypadnie Wam do gustu najbardziej.

Grzanki z jajkiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 4 kromki pieczywa żytniego na zakwasie
  • 1 dojrzałe awokado (polecam odmianę hass) (120 g po obraniu)
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 4 rzodkiewki
  • 2 jajka
  • 20 g Finuu klasycznego
  • 40 g wędzonego na zimno łososia w plastrach
  • Sól i grubo mielony czarny pieprz do smaku
  • Koperek i czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Kromki opiekamy w tosterze lub na suchej patelni.
  2. Awokado pozbawiamy skóry i pestki. Rozgniatamy je spodem widelca, dodajemy sok z cytryny, sól do smaku. Mieszamy.
  3. Rzodkiewkę kroimy w cienkie plasterki.
  4. Jajka gotujemy na pół twardo. Obieramy, kroimy na pół.
  5. Tosty smarujemy Finuu, nakładamy pastę z awokado, kawałki łososia, rzodkiewkę i jajka. Tosty oprószamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Przed podaniem posypujemy koperkiem i czarnuszką.

Śniadaniowe burrito

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 razowe tortille
  • 80 g pomidorków koktajlowych
  • Dwie garście liści szpinaku
  • Pół malutkiej czerwonej cebulki
  • 4 jajka
  • Sól i pieprz do smaku
  • 10 g Finuu klasycznego

Sposób przygotowania:

  1. Tortille podgrzewamy na suchej patelni i przekładamy na deskę do krojenia.
  2. Pomidory kroimy na pół, cebulkę w cienkie piórka.
  3. Na niskiej mocy palnika rozgrzewamy Finuu, wbijamy jajka, oprószamy solą. Mieszamy i krótko smażymy do preferowanego ścięcia jajek.
  4. Na każdy placek nakładamy jajecznicę i warzywa, doprawiamy pieprzem, zwijamy. Burrito można dodatkowo ugrillować na suchej patelni.

Miska śniadaniowa z kuskusem i jajkiem sadzonym na wodzie

Składniki (na 2 porcje):

  • 60 g kuskusu
  • 15 g Finuu
  • 1 cebulka dymka wraz ze szczypiorem
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • 30 g oliwek kalamata
  • Garść ulubionego miksu sałat (polecam szczególnie te z rukolą)
  • Pół ogórka
  • 2 jajka
  • 100 g ugotowanej lub konserwowej ciecierzycy (waga po odcieku)
  • 40 g sera feta
  • Nasiona czarnuszki do posypania
  • Listki bazylii do posypania
  • Sól do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Kuskus wsypujemy do miseczki, dodaj sól, zalewamy wrzącą wodą około centymetr ponad poziom kaszy. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
  2. Spulchniamy kuskus widelcem, dodajemy Finuu, mieszamy. Cebulkę i szczypior siekamy, łączymy z kaszą.
  3. Pomidory i ogórka kroimy w grubsze kawałki.
  4. Na patelnię wlewamy kilka łyżek wody, zagotowujemy, wybijamy jajka i oprószamy je solą. Przykrywamy i gotujemy do ścięcia białka.
  5. W misce układamy kuskus, warzywa, jajko. Posypujemy pokruszonym serem, czarnuszką i bazylią. Danie można dodatkowo delikatnie skropić ulubioną oliwą.

Post powstał we współpracy z marką FINUU

5 komentarzy
3

5 komentarzy

Chocolade 14/12/2021 - 6:27 pm

Przez wiele lat nie stosowałam żadnego smarowidła do pieczywa, a teraz jestem uzależniona od Finuu 🙂 Świetna opcja dla osób, które nie mają cierpliwości do „odmrażania” masła 😉

Odpowiedz
Michalina8621 20/12/2021 - 12:37 pm

Wszystkie propozycje śniadaniowe do mnie przemawiają. Uwielbiam jajka, łososia, kanapki 🙂 Jeśli już mam czas przygotować pyszną i piękną kanapkę to zawsze dodaję najlepsze produkty, które tworzą niesamowity smak. Całość podkreślam albo oliwą z oliwek albo zamiast masła używam pesto np te z Monini. Super sycące i super smaczne.

Odpowiedz
Marika 04/01/2022 - 9:29 am

Burrito z jajkiem to coś wspaniałego. Zajadamy się od kilku dni 🙂 dzięki za kolejny pyszny przepis

Odpowiedz
Zibi 04/01/2022 - 9:29 am

Burrito z jajecznicą, to strzał w 10! Koniecznie wypróbuje 🙂

Odpowiedz
Gosia 05/01/2022 - 10:18 am

Super! Uwielbiam jajka na śniadanie, ale mam problem z wprowadzeniem odpowiedniej ilości warzyw. Dzisiaj na noc moczę ciecierzycę i jutro zrobię michę obfitości 🙂 Więcej wytrwanych śniadań z jajkami!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies