Czekoladowe muffinki z żurawiną

przez Malwina

Te muffinki to jedne z moich ulubionych. Połączenie słodyczy czekolady z kwaśnymi owocami żurawiny jest fantastyczne. Robiłam je przed świętami trzykrotnie i za każdym razem znikały w oka mgnieniu. Muszę przyznać, że raz kolejny wpadłam w muffinkowe szaleństwo. W końcu te małe słodkie babeczki mają w sobie tyle uroku, a przygotowanie ich jest wręcz banalnie proste. 

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z ŻURAWINĄ

Składniki (na 12 sztuk):
[przepis własny]

  • 250 g mąki
  • 10 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 80 ml oleju
  • 125 g cukru
  • 100 g białej czekolady, drobno posiekanej
  • 70 g świeżej żurawiny
Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem, sodą. Jajko roztrzepujemy widelcem, dodajemy olej, mleko i cukier. Dokładnie mieszamy. Mokre składniki dodajemy do suchych, mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wsypujemy czekoladę i żurawinę. Masę przelewamy do 12 papilotek (do 2/3 wysokości), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy około 20-25 minut. 

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

25 komentarzy
0

25 komentarzy

nat. 28/12/2011 - 5:13 pm

Oj tak, rozumiem Cię Malwinko w 100% – też jestem muffinkami zauroczona 🙂
Coś czuje że nie raz Twój przepis wykorzystam – już od jakiegoś czasu kombinuję jak użyć żurawiny w muffinach 🙂

Pozdrawiam ciepło! :*

Odpowiedz
Majana 28/12/2011 - 5:28 pm

Jakie ladne! A z żurawiną to na bank przepyszne!:)

Odpowiedz
vanilla 28/12/2011 - 5:54 pm

ta słodycz i kwaśny smak żurawiny musi sie bosko równoważyć 🙂 cudne.

Odpowiedz
Avelina 28/12/2011 - 6:04 pm

Bardzo smaczna propozycja. Ostatnio zajadam się suszoną żurawiną, następnym razem jak będę robić muffinki to trochę dosypię.

Odpowiedz
karola 28/12/2011 - 6:11 pm

Nie wiem dlaczego zawsze wydawało mi się,że robienie muffinków (tak to się chyba pisze?;) ) jest skomplikowane. Muszę się sama na sobie o tym przekonać i je wkońcu zrobić! Te wyglądają cudnie:)

Odpowiedz
grazyna 28/12/2011 - 6:38 pm

Pychotki 🙂

Odpowiedz
kasandraa6 28/12/2011 - 6:40 pm

czekolada i żurawina to coś dla mnie

Odpowiedz
Kermeet 28/12/2011 - 7:06 pm

Piękne muffiny, a tak się ostatnio w sklepie zastanawiałem co zrobić z świeżej żurawiny 🙂

Odpowiedz
slyvvia 28/12/2011 - 7:11 pm

Czekolada i żurawina to połączenie idealne. Śliczne muffiny 🙂

Odpowiedz
kikimora 28/12/2011 - 7:17 pm

Pyszne połączenie, wciąż na świąteczną nutę 🙂

Odpowiedz
Bjedrona 28/12/2011 - 7:23 pm

Ojj, dawno nie jadłam muffinek, zrobiłaś mi smaka… 🙂

Odpowiedz
DarkANGELika 28/12/2011 - 7:49 pm

Świetne połączenie;) Skusiłabym się na taką muffinkę;)

Odpowiedz
"moje pasje" 28/12/2011 - 8:05 pm

oooo 🙂 Coś z żurawiną 🙂 Jak dla mnie pycha 😀

Odpowiedz
aga 28/12/2011 - 8:07 pm

ze swieza zurawina na pewno smakuje super:)

Odpowiedz
Dorotas30 28/12/2011 - 8:50 pm

cudne muffinki!

Odpowiedz
kachna 28/12/2011 - 9:14 pm

bajecznie pysznie wyglądają…

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Dusia 29/12/2011 - 12:10 am

Bardzo ciekawy przepis, zapisuje do wypróbowania:)

Odpowiedz
Maggie 30/12/2011 - 8:12 am

Wygladaja oblednie! Uwielbiam muffiny za prostote wykonania i mozliwosci kombinowania ze smakami 🙂

Odpowiedz
niezbyt perfekcyjna pani domu 26/11/2012 - 8:57 pm

Skorzystałam z Twojego przepisu. Wyszły pyszne i jak ładnie się prezentują:)

Odpowiedz
Malwina 27/11/2012 - 5:26 am

Bardzo się cieszę:)

Odpowiedz
Nora 21/01/2014 - 6:35 pm

Jak zwykle przepis bezbłędny, debiut muffinkowy mam wreszcie za sobą! Zrobiłam z mąki orkiszowej pół na pół z pszeniczną i bardzo ładnie wyrosły 🙂

Odpowiedz
Agnieszka 05/02/2015 - 8:42 pm

można użyć suszonej żurawiny? będą równie dobre jak ze świeżą? 😉

Odpowiedz
Malwina 06/02/2015 - 10:22 am

Będą inne w smaku, ale także ciekawe. Zredukuj jednak lekko ilość cukru lub czekolady, aby nie okazały się zbyt słodkie (żurawina suszona jest często bardzo słodka).

Odpowiedz
Anonimowy 17/05/2015 - 6:59 pm

Wypróbowalam i są przepyszne a z suszona żurawiną niesłodkie 😉
Kasko

Odpowiedz
Malwina 18/05/2015 - 5:53 am

Kasko, miło mi to słyszeć 🙂 No i skoro nie były za słodkie, to znaczy, że kupujesz dobrej jakości żurawinę, która nie jest dodatkowo traktowana olejem ze sporą ilością cukru.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies