Świąteczne ciasteczka migdałowo-pomarańczowe

przez Malwina

Te ciasteczka piekłam jakiś czas temu i pozostało niestety po nich jedynie wspomnienie. Na początku byłam bardzo sceptycznie do nich nastawiona, ponieważ swoim wyglądem raczej mnie nie urzekły. Tworząc przepis starałam się połączyć w nich to, co najbardziej kojarzy mi się z okresem świątecznym. A są to właśnie orzechy, pomarańcze, cynamon, żurawina i migdały. W smaku są niesamowite i bardzo wciągające (dlatego też cała partia zniknęła już w dniu wypieku). W przerwie między pieczeniem pierniczków zachęcam Was do wypróbowania tych słodkich maleństw. 

CIASTECZKA MIGDAŁOWO-POMARAŃCZOWE Z ŻURAWINĄ I ORZECHAMI 

Składniki (na 40-50 sztuk):
[przepis własny]

  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki zmielonych na mąkę migdałów (wcześniej sparzonych i obranych ze skórki)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 14 łyżek miękkiego masła
  • pół szklanki drobnego brązowego cukru
  • pół szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki orzechów włoskich, uprażonych na suchej patelni i posiekanych
  • pół szklanki czekoladowych groszków lub posiekanej czekolady
Mąkę mieszamy z migdałami, solą, sodą, cynamonem. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy po jednym jajku, dalej ucierając. Dodajemy ekstrakt i otartą skórkę, miksujemy. Wsypujemy mieszankę mąki i migdałów w kilku partiach i ucieramy. Dodajemy żurawinę, orzechy i groszki czekoladowe, dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na 15-30 minut. Po tym czasie formujemy z ciasta kulki wielkości małego orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy i w odstępach układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni i pieczemy 12-15 minut (ja piekłam je przez 12 minut). Pozostawiamy na blasze na kilka minut, a następnie przenosimy na kratkę. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciastka będą  miękkie, później stwardnieją. Możemy je przechowywać w metalowej puszce do 7 dni.

24 komentarze
0

24 komentarze

Kermeet 06/12/2011 - 5:30 pm

Fajne ciasteczka, ale kawa fuj, wolę do ciastek mleko albo herbatę.

Odpowiedz
kulinarne-smaki 06/12/2011 - 5:47 pm

mniam 🙂

Odpowiedz
Majana 06/12/2011 - 6:27 pm

Pysznie wyglądają.Mniaaam:)

Odpowiedz
Avelina 06/12/2011 - 7:02 pm

Bardzo lubię wszystko co migdałowe i pomarańczowe, więc poproszę o jedno ciasteczko 🙂

Odpowiedz
kachna 06/12/2011 - 7:10 pm

takie ciacho w sam raz do kawy 🙂

http://wszystkoogotowaniuks.blogspot.com

Odpowiedz
Kaś 06/12/2011 - 7:11 pm

mnie urzekły w pełni 🙂 lubię takie lekko popękane "grubaski" 🙂

Odpowiedz
slyvvia 06/12/2011 - 7:23 pm

Cudowne ciasteczka. Aż zapachniało świętami 😀

Odpowiedz
Toczka 06/12/2011 - 7:25 pm

Podobne nieco do moich ciasteczek cynamonowych z rodzynkami, bo czasem ciasteczko nie musi być piękne, żeby zachwycić. Wyobrażam sobie ten smak i chyba mi się podoba, zatem wypróbuję, nie wiem tylko czy już w te Święta, czy może dopiero w karnawale, okaże się jak będziemy stać z czasem i możliwościami przerobowymi 😀

Odpowiedz
Maggie 06/12/2011 - 8:19 pm

Oj, takie ciacho wypelnione tyloma pysznymi smakami chetnie bym teraz zjadla… I wcale nie uwazam, by wygladaly zle. Sa takie rustykalne, domowe 🙂

Odpowiedz
Emma 06/12/2011 - 8:49 pm

migdały i pomarańcza? jak w moim torcie!
na pewno są przepyszne.

Odpowiedz
dream-about-muffins 06/12/2011 - 8:58 pm

chrup, chrup, zabieram 10 sztuk 🙂

Migdały i pomarańcze, smaki tygodnia!
i widzę cynamon zatem trzeba wypróbować.

pozdrawiam i zapraszam do mnie! 🙂

Odpowiedz
Dusia 06/12/2011 - 9:04 pm

ta żurawina w nich brzmi tak kusząco.

Odpowiedz
Angie 06/12/2011 - 9:13 pm

Z takimi składnikami to muszą smakować rewelacynie!

Odpowiedz
kruszyna 06/12/2011 - 9:17 pm

Chętnie wypróbuję. Podoba mi się skład ciasteczek, zawierają wszystko to co lubię 🙂

Odpowiedz
nat. 06/12/2011 - 10:12 pm

Migdały i pomarańcze – pyszne, zimowo – świąteczne połączenie.
Twoje ciasteczka – przecudne!

Ściskam!:*

Odpowiedz
Anonimowy 07/12/2011 - 9:41 am

W zeszłym roku na święta piekłam ciasteczka migdałowo-pomarańczowe i były pyszne. A w Twoich jeszcze więcej dobroci :))

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 07/12/2011 - 10:50 am

a mnie urzekły:) lubię ciasteczka wo takim kształcie:) …a w nich całe mnóstwo dobroci, prawdziwie świąteczny wypiek:) pozdrawiam ciepło

Odpowiedz
*sweet dreadi* 07/12/2011 - 12:15 pm

Ja dopiero co skonczyłam robić cynamonowo-pomarańczowe, zapach takich ciastek nastraja bardzo świątecznie, prawda? 🙂

Odpowiedz
delikatessen 07/12/2011 - 3:05 pm

Moim zdaniem i wygląd mają bardzo zachęcający:) A że smakują pysznie i bardzo świątecznie – tego jestem pewna! 🙂

Odpowiedz
Lovelykate 07/12/2011 - 8:25 pm

Uwielbiam połączenie migdałów i pomarańczy. Ten smak kojarzy mi się strasznie ze świętami 🙂

Odpowiedz
Zuza 07/12/2011 - 10:09 pm

mniaaam 🙂 i na dodatek widać, że domowe! to jest to 🙂

Odpowiedz
magda k. 08/12/2011 - 2:37 pm

wyglądają super 🙂

Odpowiedz
klliisiaa 09/12/2011 - 3:57 pm

muszą być pyszne 🙂

Odpowiedz
Joanna 11/12/2011 - 9:02 am

ciasteczkowe pyszności:-)

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies