Babeczki czekoladowe z Nutellą

przez Malwina
Babeczki czekoladowe z orzechowym przybraniem

Jakiś czas temu umówiłyśmy się razem z Edytą i Karoliną na wspólne pichcenie. Każda z nas otworzyła na chybił trafił pierwszą z brzegu książkę kucharską i w ten sposób wybrała przepis. Dziś przepis na babeczki, na który natrafiła Edyta w „Złotej Księdze Czekolady”. Udekorowałam je domową nutellą i orzechami, jednak Wy możecie do ich dekoracji użyć innego ulubionego kremu i sezonowych owoców. Są absolutnie przepyszne. Szczególnie przypadły do gustu mojej Babci. 

Babeczki czekoladowe przepis

BABECZKI CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ

Składniki (na około 15 babeczek):

  • 90 g gorzkiej czekolady, połamanej
  • 225 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 125 g kwaśnej śmietany
  • do przybrania: Nutella i uprażone i posiekane orzechy laskowe
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Czekoladę umieszczamy w metalowej misce. Do garnka wlewamy kilku centymetrową warstwę wody. Miskę układamy na garnku (dno miski nie może dotykać poziomu wody). Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt, rozpuszczoną czekoladę, miksujemy. Ucierając, dodajemy mąkę a następnie śmietanę (najlepiej zrobić to w 2-3 turach na zmianę). Masę przekładamy do foremek (na 3/4 wysokości). Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 15-20 minut lub dłużej do momentu, gdy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy po wyciągnięciu. Babeczki studzimy na metalowej kratce. Kiedy ostygną dekorujemy je kremem czekoladowym i orzechami.

*pamiętajcie o tym, aby jajka i śmietana były w temperaturze pokojowej

Babeczki czekoladowe z nutellą przepis

Babeczki czekoladowe z orzechami

Całkowity czas przygotowania: 30 minut.

14 komentarzy
0

14 komentarzy

Izaa 02/07/2013 - 8:04 am

sliczne są

Odpowiedz
kabamaiga 02/07/2013 - 8:09 am

Malwino dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. Początek mamy niemal identyczny 🙂

Odpowiedz
Edyta 02/07/2013 - 8:11 am

Zdjęcia cudowne jak zwykle u Ciebie Malwinko 🙂
Twoje babeczki są ładnie wyrośnięte, a moje wyszły płaskie. I to dobrze, że nie są takie same. Ważne, że bardzo smakowały 😉

Dziękuję za kolejne udane wspólne pieczenie!

Odpowiedz
Kamila 02/07/2013 - 8:47 am

Pyszne babeczki serwujesz! Miłego dnia!

Odpowiedz
Malwinka 02/07/2013 - 9:51 am

Fantastyczne babeczki 🙂

Odpowiedz
JustInka 02/07/2013 - 10:33 am

Cudne! Moje dwa czekoladozerne potwory pokonalyby je w 5 minut!

Odpowiedz
Martha O 02/07/2013 - 10:36 am

Mniam! Pyszne babeczki! 🙂
Bardzo mi się podoba stylizacja zdjęć – marzenie!
Super zdjęcia!

Pozdrawiam Marta

Odpowiedz
Renula 02/07/2013 - 11:13 am

Dumnie się prężą w tej Nutelli!;)

Odpowiedz
Opalanka 02/07/2013 - 1:20 pm

Baaaardzo ładne 🙂

Odpowiedz
Justyna Bąk 02/07/2013 - 2:57 pm

wyglądaja pysznie:)

Odpowiedz
Cookie 02/07/2013 - 7:07 pm

Mm, słodka rozpusta ^^

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 03/07/2013 - 10:03 pm

Rozpustne babeczki 😉

Odpowiedz
Jolanta Szyndlarewicz 04/07/2013 - 6:57 pm

Są tak cudne, ze na pewno je upiekę:) buziaki zasyłam

Odpowiedz
nuovana 21/03/2014 - 12:00 pm

i do tego szklanka mleka z dzbanka 🙂 tak@ tak@ tak@

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies