Jakiś czas temu umówiłyśmy się razem z Edytą i Karoliną na wspólne pichcenie. Każda z nas otworzyła na chybił trafił pierwszą z brzegu książkę kucharską i w ten sposób wybrała przepis. Dziś przepis na babeczki, na który natrafiła Edyta w „Złotej Księdze Czekolady”. Udekorowałam je domową nutellą i orzechami, jednak Wy możecie do ich dekoracji użyć innego ulubionego kremu i sezonowych owoców. Są absolutnie przepyszne. Szczególnie przypadły do gustu mojej Babci.
BABECZKI CZEKOLADOWE Z NUTELLĄ
Składniki (na około 15 babeczek):
- 90 g gorzkiej czekolady, połamanej
- 225 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 125 g kwaśnej śmietany
- do przybrania: Nutella i uprażone i posiekane orzechy laskowe
Mąkę mieszamy z solą i proszkiem. Czekoladę umieszczamy w metalowej misce. Do garnka wlewamy kilku centymetrową warstwę wody. Miskę układamy na garnku (dno miski nie może dotykać poziomu wody). Podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady. Odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy po 1 jajku, za każdym razem miksując do połączenia składników. Dodajemy ekstrakt, rozpuszczoną czekoladę, miksujemy. Ucierając, dodajemy mąkę a następnie śmietanę (najlepiej zrobić to w 2-3 turach na zmianę). Masę przekładamy do foremek (na 3/4 wysokości). Pieczemy w temperaturze 180 stopni (bez termoobiegu) przez 15-20 minut lub dłużej do momentu, gdy patyczek wbity w babeczkę będzie suchy po wyciągnięciu. Babeczki studzimy na metalowej kratce. Kiedy ostygną dekorujemy je kremem czekoladowym i orzechami.
*pamiętajcie o tym, aby jajka i śmietana były w temperaturze pokojowej
Całkowity czas przygotowania: 30 minut.
14 komentarzy
sliczne są
Malwino dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. Początek mamy niemal identyczny 🙂
Zdjęcia cudowne jak zwykle u Ciebie Malwinko 🙂
Twoje babeczki są ładnie wyrośnięte, a moje wyszły płaskie. I to dobrze, że nie są takie same. Ważne, że bardzo smakowały 😉
Dziękuję za kolejne udane wspólne pieczenie!
Pyszne babeczki serwujesz! Miłego dnia!
Fantastyczne babeczki 🙂
Cudne! Moje dwa czekoladozerne potwory pokonalyby je w 5 minut!
Mniam! Pyszne babeczki! 🙂
Bardzo mi się podoba stylizacja zdjęć – marzenie!
Super zdjęcia!
Pozdrawiam Marta
Dumnie się prężą w tej Nutelli!;)
Baaaardzo ładne 🙂
wyglądaja pysznie:)
Mm, słodka rozpusta ^^
Rozpustne babeczki 😉
Są tak cudne, ze na pewno je upiekę:) buziaki zasyłam
i do tego szklanka mleka z dzbanka 🙂 tak@ tak@ tak@