3 pyszne dania na święta – te przepisy to moje kulinarne pewniaki

przez Malwina

Dzień dobry,

Czego nie może zabraknąć na Waszym świątecznym stole? U mnie z pewnością piernika, dobrych śledzi, sałatki warzywnej i pasztetu lub pieczonych mięs. Przychodzę dziś z zestawieniem moich świątecznych pewniaków. Wybrałam dla Was śledzie, które są u mnie hitem każdej imprezy, miękkie pierniczki pomarańczowe bez leżakowania oraz pyszną i lekką pierś kurczaka idealną jako zamiennik sklepowych wędlin. Myślę, że i Wy pokochacie te przepisy.

Do przygotowania dzisiejszych potraw wykorzystałam produkty z Pasiek Rodziny Sadowskich. W swoim asortymencie mają m.in. pyszne miody, które idealnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do ciast i pierników, ale także do marynat, dressingów czy sosów (i oczywiście na jadalne prezenty!). Wybrałam także oleje tłoczone na zimno. Jako dodatek do śledzi polecam szczególnie rzepakowy lub lniany. Nie zapomnijcie też o zakwasie na barszcz czerwony. Wybierzcie ten tradycyjny lub z chrzanem. Wszystkie produkty są naturalnego pochodzenia, nie zawierają konserwantów, sztucznych dodatków, mają wzorcowy skład i smakują doskonale. I co ważne – kupujecie polskie produkty.

Z kodem FILOZOFIA10 możecie zamówić produkty 10% taniej.

Pierniczki pomarańczowe

Spóźniliście się w tym roku z pieczeniem pierniczków? Nic straconego! Wypróbujcie mój przepis na proste i szybkie pierniczki bez leżakowania. Możecie przygotować je nawet dzień przed świętami. Smakują obłędnie za sprawą dodatku miodu pomarańczowego. Możecie dodatkowo wzbogacić ciasto o dodatek kandyzowanej skórki pomarańczowej lub posiekanych orzechów.

Składniki (na około 50 sztuk):

Jak zrobić pierniczki pomarańczowe?

  1. Mąkę przesiej do dużej miski, dodaj sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wymieszaj.
  2. Dodaj masło pokrojone w kostkę oraz miód, zagnieć szybko ciasto. Miskę przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na 1–2 godziny lub dłużej.
  3. Piekarnik nagrzej do 170 stopni (grzałka góra–dół). Blachę wyłóż papierem do pieczenia
  4. Z ciasta odrywaj małe kawałki, formuj kulki, lekko je spłaszcz i ułóż na blasze zachowując odstępy. Piecz około 12 minut. Upieczone pierniczki będą mieć zwarte brzegi i miękki środek oraz przyrumieniony spód. Zostawiamy je na blasze na 1–2 minuty i przenosimy na kratkę. Dowolnie dekorujemy.

Przechowywanie: W zamkniętej puszce w temperaturze pokojowej. Najlepiej je zjeść w przeciągu 2–3 tygodni.

Pierś kurczaka ze śliwką i boczkiem

Składniki (na 4 porcje):

  • 2 piersi kurczaka bez polędwiczek (każda po około 300 g)
  • 10–12 suszonych śliwek bez pestek
  • Sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki Miodu nektarowo-spadziowego z Pasieki Rodziny Sadowskich
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 6 cienkich plastrów parzonego boczku

Jak zrobić piersi kurczaka ze śliwką i boczkiem?

  1. Mięso oczyść, za pomocą noża zrób w nim kieszonkę i włóż do niej śliwki. Otwór zepnij wykałaczkami. Filet przypraw solą i pieprzem, przełóż do pojemnika.
  2. Połącz oliwę, sok i miód. Dodaj tymianek. Powstałą marynatą polej mięso i odstaw do zamarynowania na minimum godzinę (a najlepiej na całą noc).
  3. Piersi wyjmij z marynaty. Każdą zawiń w boczek.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 stopni (grzałka góra–dół). Piecz 30–35 minut. Jeśli chcesz je podawać jako wędlinę, po ostygnięciu włóż mięso do lodówki na minimum godzinę i dopiero pokrój.

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce przez 3–4 dni.

Śledzie z suszonymi pomidorami

Słodka karmelizowana cebulka, wyraziste w smaku suszone pomidory i słone śledzie tworzą niezwykle udane połączenie. Wystarczy dodać do nich aromatyczne suszone zioła oraz miód lipowy, a całość zalać olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Ten ostatni jest tu kropką nad “i”. Jego czysty lekko orzechowy smak łączy wszystkie składniki w apetyczną całość.

Składniki:

Jak zrobić śledzie z suszonymi pomidorami?

  1. Śledzie przełóż do miski, zalej zimną wodą i odstaw na około 2 godziny. W połowie moczenia wymień wodę na świeżą. Wymoczone śledzie osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze kawałki. 
  2. Suszone pomidory pokrój w paseczki. Cebulę obierz, posiekaj w piórka. 
  3. Na dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, smaż na małym ogniu 15–20 minut, często mieszając, aż będzie miękka. Dodaj suszone przyprawy, wlej miód. Wymieszaj i smaż kolejne 5 minut. Usmażoną cebulkę przestudź.
  4. W litrowym słoiku ułóż ¼ śledzi, oprósz pieprzem, dodaj ¼ cebuli i pomidorów. Polej 1 łyżką octu. Kontynuuj z kolejnymi warstwami do zapełnienia słoika. 
  5. Śledzie zalej olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Oleju wlej tyle, by sięgał górnej warstwy śledzi. Słoik zakręć, odstaw do lodówki na minimum 1 dzień do zamarynowania. Podawaj je z dodatkiem pieczywa. Śledzie z suszonymi pomidorami przechowujemy w lodówce do tygodnia czasu.

Przechowywanie: W szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do tygodnia.

Wpis powstał we współpracy z Pasiekami Rodziny Sadowskich.

3 komentarze
1

3 komentarze

Ewa 26/12/2023 - 1:06 pm

Ehhh, kiedyś, dawno temu, to był świetny blog. Z twoimi przepisami zaczynałam przygodę z gotowaniem. Teraz wpisy raz na dwa miesiące i sponsorowane. Dziękuję za wspólną przygodę i przepisy. Może kiedyś tu wrócę.

Odpowiedz
Maciej 10/02/2024 - 10:45 am

Co jest złego w sponsorowaniu? Wszystkie trzy przepisy zrobiłem i były genialne. Każdy chyba chce zarabiać, to oczywiste.

Odpowiedz
Anna 26/03/2024 - 9:40 am

Wow, te przepisy brzmią naprawdę przepysznie! 🤩 Dzięki za podzielenie się nimi z nami! Nie mogę się doczekać, aby wypróbować te świąteczne dania, zwłaszcza te pierniczki pomarańczowe – brzmią obłędnie! A propozycja piersi kurczaka ze śliwką i boczkiem brzmi niezwykle kusząco. Aż miło widzieć, jak korzystasz z produktów Pasiek Rodziny Sadowskich, dodając tym daniom wyjątkowy smak i jakość. Dziękuję za udostępnienie kodu rabatowego – z pewnością skorzystam, aby wypróbować te fantastyczne produkty! 😊🍴 #SmacznychŚwiąt

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies