Bataty cajun

przez Malwina
Słodkie ziemniaki z piekarnika
Bataty cajun
Dzień dobry, 
Lubicie bataty? Ja najczęściej piekę je z dodatkiem sporej ilości zaataru, za którym wręcz przepadam. Ostatnio wpadłam na troszkę inny pomysł i kawałki słodkich ziemniaków przyprawiłam aromatyczną mieszanką cajun. Jakie to było dobre! W połączeniu z lekkim sosem smakowały świetnie. Ja zajadałam je solo, Połówek zaś z fit klopsikami, na które przepis znajdziecie na blogu już jutro. 

Mieszankę cajun możecie przygotować w prosty sposób w domu (zapewne składniki na nią znajdziecie we własnej kuchni) lub sięgnąć po gotowy miks przypraw. Uważajcie jednak z gotowcami, które niejednokrotnie zawierają sporą ilość soli w składzie. Jeśli zdarzyło się Wam korzystać z moich przepisów na domowe mieszanki przypraw, to zapewne zdążyliście już zauważyć, że większość moich miksów nie zawiera tego składnika. Wolę po prostu dosolić potrawę wg własnego uznania, każdy ma bowiem inne preferencje w tej kwestii. Sama solę dość oszczędnie.

Słodkie ziemniaki z piekarnika

Bataty cajun


Składniki (na 2 małe lub 1 standardową porcję):
  • 500 g słodkich ziemniaków (waga po obraniu)
  • 1 łyżka oleju (używam ryżowego)
  • sól do smaku
  • 2-3 łyżeczki przyprawy cajun 

Jak zrobić bataty cajun?

Obrane bataty kroimy w grubszą kostkę i umieszczamy w misce. Polewamy je olejem, przyprawiamy solą, mieszamy. Dodajemy przyprawę cajun (w ilości wg uznania – dodałam 3 łyżeczki mieszanki przypraw, pamiętajcie że przyprawa jest troszkę pikantna), ponownie mieszamy. Ja moje domowe mieszanki przypraw przygotowuję bez dodatku soli, jeśli używacie jakiegoś gotowego miksu, to sprawdźcie, czy przypadkiem nie zawiera on już tego składnika. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Bataty układamy w jednej warstwie na blasze. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Słodkie ziemniaki pieczemy przez około 25-35 minut, aż będą miękkie. W połowie warto je delikatnie przemieszać. Bataty cajun podajemy z dodatkiem ulubionego sosu. Takie pikantne ziemniaki najlepiej komponują się z dipami na bazie jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego), w wersji bezmlecznej na bazie silken tofu lub jogurtu sojowego. 

Całkowity czas przygotowania: 40 minut.

Bataty cajun w wykonaniu czytelników:
15 komentarzy
0

Podobne posty:

15 komentarzy

Anna S. 07/06/2017 - 1:25 pm

Bardzo lubię bataty 🙂 W takich przyprawach jeszcze nie jadłam, a wyglądają pysznie. Muszę spróbować 🙂

Odpowiedz
Dorota 07/06/2017 - 2:28 pm

Po raz pierwszy bataty jadłam 3 miesiące temu, gdy okazało się, że mój cukier przekroczył normę. Jakże duże było moje zdziwienie, że nasze ziemniaki mają wysoki indeks glikemiczny, a bataty znacznie niższy. Od tego czasu przygotowuję je dość często w sposób podobny do podanego przez Ciebie. Używam mieszanek ziół, które mą przywiózł z wycieczki do Izraela. Nie potrafię ich nazwać, ale są rewelacyjne. W wolnej chwili zapoznam się z wielką przyjemnością z Twoimi przepisami na miksy przypraw. Serdecznie pozdrawiam:)

Odpowiedz
Malwina 08/06/2017 - 5:41 am

Można z tych warzywem kombinować na wiele sposobów – od warzywnego puree, przez potrawki po zupy. Choć przyznam, że mnie najbardziej bataty smakują w wersji pieczonej. Dużo zdrówka Doroto 🙂

Odpowiedz
Sabrina 07/06/2017 - 3:09 pm

Wygląda apetycznie 🙂

Odpowiedz
Aguś kulinarnie 07/06/2017 - 3:13 pm

A ja włąśnie jestem "na tropie"pomysłów na bataty:) przyprawę cajun robiłam sama do zapiekanki wege, zatem pora ją użyć do słodkich ziemniaczków:)

Odpowiedz
Malwina 08/06/2017 - 5:39 am

Aguś, polecam!

Odpowiedz
Ania S 07/06/2017 - 4:20 pm

Ciekawe połączenie i być może wypróbuję 🙂
Ja z batatów chyba najbardziej lubię robić placki lub dodawać do pieczonych owsianek 😉

Odpowiedz
Malwina 08/06/2017 - 5:39 am

Pieczonej owsianki z batatami jeszcze nie robiłam. Z dynią smakują super, więc zapewne i z ziemniakami także 🙂

Odpowiedz
Lena 07/06/2017 - 5:57 pm

pyszna propozycja 🙂

Odpowiedz
Agnieszka D 07/06/2017 - 6:39 pm

Muszę wypróbować tak doprawione 🙂

Odpowiedz
Kulinarne Inspiracje Futki 07/06/2017 - 7:14 pm

Uwielbiam bataty, a tak przygotowane to niebo dla podniebienia 🙂 Mniam <3

Odpowiedz
Celiak w podróży 08/06/2017 - 7:09 am

Koniecznie muszę zrobić taką mieszankę przypraw, bo też bardzo lubię pieczone bataty. Zdjęcie piękne jak zwykle 🙂

Odpowiedz
CleanGoodFood 08/06/2017 - 9:29 am

Bataty są pyszne. a o mieszance cajun pierwsze słyszę – muszę koniecznie spróbować. 🙂

Odpowiedz
codojedzenia 08/06/2017 - 11:30 am

Uwielbiam bataty i często je przyrządzam!

Odpowiedz
Natalie 10/06/2017 - 6:37 pm

Ale ciekawy pomysł na bataty! Uwielbiam je 🙂
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies