Banany pieczone z czekoladą

przez Malwina
Zapiekane banany z czekoladą
Banany pieczone z czekoladą

Tym razem mam dla Was najprostszy deser na świecie, do którego przygotowania będą Wam potrzebne tylko trzy składniki. Nie mam w zwyczaju zamieszczać na blogu aż tak banalnych przepisów, jednak Połówek się uparł, że te banany muszą wylądować na blogu. Gorące banany, płynna czekolada i ulubione lody. Czasem te najprostsze rzeczy są najlepsze.


Banany pieczone w piekarniku

PIECZONE BANANY Z CZEKOLADĄ

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 banany 
  • 4 kostki gorzkiej czekolady (lub mlecznej, jeśli taką wolicie)
  • ulubione lody (ja użyłam waniliowej Śnieżki)
Przygotowanie:
Banany układamy w naczyniu do zapiekania. Ostrym nożykiem nacinamy skórkę wzdłuż. Rozszerzamy skórkę, wkładamy pod nią posiekaną czekoladę (lub startą na tarce). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 20-25 minut, aż skórka bananów zrobi się czarna a czekolada rozpuści. Banany podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem ulubionych lodów. 

Czas przygotowania: 25 minut.

9 komentarzy
1

Podobne posty:

9 komentarzy

Ladymoonlight 28/08/2014 - 4:55 pm

U nas to jest deser z grilla :). Podajemy go z cukrem cynamonowym.

Odpowiedz
Karmel-itka. 28/08/2014 - 6:51 pm

o matuchno! po prostu szał!

Odpowiedz
bistro mama 28/08/2014 - 7:41 pm

o mniam!!!!

Odpowiedz
Wiewióra 28/08/2014 - 7:46 pm

uwielbiam i nie raz robiłam podobne 🙂 pycha!

Odpowiedz
Aleksandra Chloe 29/08/2014 - 7:30 am

U nas takie banany to tradycja podczas grillowania… Banany kładziemy na ruszt, gdy zaczynają pękać to znaczy że są dobre. Polewamy czekoladą + lody i deser gotowy 🙂 mniam mniam

Odpowiedz
Rasowa Kura Domowa 31/08/2014 - 10:53 am

muszę zrobić takie, wyglądają pysznie!

Odpowiedz
gin 31/08/2014 - 7:17 pm

Zgadzam się – czasem zapominamy, jak pyszne są takie najprostsze dania i desery 🙂 Warto o nich przypominać 🙂

Odpowiedz
Bo(ro)n Appétit 04/09/2014 - 6:03 pm

Jeden z lepszych deserów 🙂 Wcale nie taki banalny, bo kiedyś na studiach podałam go koleżance a ona ze zdumienia oczy przetarła…bo jak to banan pieczony w skórce? 😉

Odpowiedz
kerala 08/02/2015 - 2:26 pm

Zrobiłam dzisiaj na deser… Jest przepyszne, w zasadzie nie spodziewałam się, że aż tak pyszne! I to, jak prosto i szybko się robi to wielki plus 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies