Co to jest konbu?

przez Malwina

Niedługo planuję na blogu publikację wegańskiego ramenu, wypadałoby więc zacząć od podstaw, czyli dashi w wersji wege, którego bazą jest konbu (czyt. kombu). Dziś będzie właśnie o tym produkcie. Wyjaśnię Wam co to takiego, gdzie to kupić i jak się z tym produktem obchodzić.

Co to jest konbu?

To suszone wodorosty z rodziny brunatnic. Sprzedawane są w formie dużych sztywnych płatów. Mają mnóstwo umami, dzięki czemu silnie wzbogacają smak wywaru i nie tylko.Pokryte są białym nalotem (to sól). Nie ścierajcie go, ani nie myjcie płatów, bo pozbędziecie się umami.

Konbu to wodorost, który zawiera najwięcej jodu. Należy zachować ostrożność w spożyciu konbu w przypadku wszelkich zaburzeń tarczycy. Poza tym jest bogaty w wapń i żelazo. Pomaga w redukcji gazów, dlatego często dorzuca się go do dań na bazie strączków. 

Słowo konbu należy czytać jako kombu. Zapewne często spotkacie się w sieci z tą drugą wersją. Ja zachowuję pisownię oryginalną, bo gdybym zdecydowała się na tę zgodną z wymową, to analogicznie powinnam pisać suśi/suszi, a nie sushi.

Gdzie kupić konbu?

Nigdy nie widziałam konbu w ofercie supermarketów. Najłatwiej zakupić je przez Internet w sklepach z asortymentem kuchni świata. Ma postać suszonych płatów wodorostów pokrytych białym nalotem. Koszt za opakowanie to około 10–15 zł. Przechowujemy je w chłodnym i suchym miejscu.

Jak używać konbu?

Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania dashi. Można przygotować je na zimno (przepis poniżej) lub gotując je z innymi składnikami, np. płatkami bonito.

Bulion z konbu

Składniki:

  • 1 arkusz konbu
  • 1 litr wody

Sposób przygotowania:

  1. Konbu łamiemy, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 4–5 godzin. Nie ma potrzeby gotowania. Po tym czasie wyjmujemy arkusz i przekładamy konbu do lodówki.

Uwagi: Konbu można wykorzystać do przygotowania jeszcze jednej porcji dashi, jednak mniej intensywnej.

4 komentarze
1

4 komentarze

jo 17/10/2021 - 8:28 pm

dziekuje, mialam w szafce ale utknelo tam na dobre 😉

Odpowiedz
asia 17/10/2021 - 8:30 pm

No wlasnie i wyslalam zanim wpisalam pytanie. Czy tak przygotowane konbu na zimno nadaje sie do schrupania czy po uzyskaniu wywaru odklada sie go na bok?

Odpowiedz
Malwina 25/10/2021 - 6:01 am

Po ugotowaniu konbu jest miękkie. Im dłużej się je gotuje, robi się gumowate. Można je wykorzystać do innych potraw, np. do smażenia lub zrobienia roladek.

Odpowiedz
Kasia K. 22/10/2021 - 12:04 pm

Ten bulion na konbu to jest czysta magia! :O Muszę sprawdzić, jak smakuje!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies