Niedługo planuję na blogu publikację wegańskiego ramenu, wypadałoby więc zacząć od podstaw, czyli dashi w wersji wege, którego bazą jest konbu (czyt. kombu). Dziś będzie właśnie o tym produkcie. Wyjaśnię Wam co to takiego, gdzie to kupić i jak się z tym produktem obchodzić.
Co to jest konbu?
To suszone wodorosty z rodziny brunatnic. Sprzedawane są w formie dużych sztywnych płatów. Mają mnóstwo umami, dzięki czemu silnie wzbogacają smak wywaru i nie tylko.Pokryte są białym nalotem (to sól). Nie ścierajcie go, ani nie myjcie płatów, bo pozbędziecie się umami.
Konbu to wodorost, który zawiera najwięcej jodu. Należy zachować ostrożność w spożyciu konbu w przypadku wszelkich zaburzeń tarczycy. Poza tym jest bogaty w wapń i żelazo. Pomaga w redukcji gazów, dlatego często dorzuca się go do dań na bazie strączków.
Słowo konbu należy czytać jako kombu. Zapewne często spotkacie się w sieci z tą drugą wersją. Ja zachowuję pisownię oryginalną, bo gdybym zdecydowała się na tę zgodną z wymową, to analogicznie powinnam pisać suśi/suszi, a nie sushi.
Gdzie kupić konbu?
Nigdy nie widziałam konbu w ofercie supermarketów. Najłatwiej zakupić je przez Internet w sklepach z asortymentem kuchni świata. Ma postać suszonych płatów wodorostów pokrytych białym nalotem. Koszt za opakowanie to około 10–15 zł. Przechowujemy je w chłodnym i suchym miejscu.
Jak używać konbu?
Najczęściej wykorzystuje się je do przygotowania dashi. Można przygotować je na zimno (przepis poniżej) lub gotując je z innymi składnikami, np. płatkami bonito.
Bulion z konbu
Składniki:
- 1 arkusz konbu
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
- Konbu łamiemy, umieszczamy w garnku, zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 4–5 godzin. Nie ma potrzeby gotowania. Po tym czasie wyjmujemy arkusz i przekładamy konbu do lodówki.
Uwagi: Konbu można wykorzystać do przygotowania jeszcze jednej porcji dashi, jednak mniej intensywnej.
4 komentarze
dziekuje, mialam w szafce ale utknelo tam na dobre 😉
No wlasnie i wyslalam zanim wpisalam pytanie. Czy tak przygotowane konbu na zimno nadaje sie do schrupania czy po uzyskaniu wywaru odklada sie go na bok?
Po ugotowaniu konbu jest miękkie. Im dłużej się je gotuje, robi się gumowate. Można je wykorzystać do innych potraw, np. do smażenia lub zrobienia roladek.
Ten bulion na konbu to jest czysta magia! :O Muszę sprawdzić, jak smakuje!