Smażone ziemniaki po meksykańsku – mój ulubiony przepis

przez Malwina

Kupiliśmy z Połówkiem kilogram młodych ziemniaków i mieliśmy w planach przygotować na ich bazie kolejne danie z kuchni meksykańskiej. Początkowo miały to być ziemniaki w mundurkach z kminem i czosnkiem, jednak ostatecznie stanęło na smażonych ziemniakach z patelni.

To kolejny prosty przepis z niewielką ilością składników. Z pewnością większość, jak nie wszystkie, znajdziecie we własnej kuchni. Potrawa jest smaczna na ciepło, jak i na zimno, dlatego fajnie sprawdzi się też jako posiłek do lunchboxu. Przepis na ziemniaki po meksykańsku jest autorstwa Mely Martinez, autorki bloga Mexico in my kitchen.

Smażone ziemniaki po meksykańsku

Składniki (na 2 porcje):

  • 400 g ziemniaków typ BC
  • Pół białej cebuli, drobno posiekanej
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • Pół papryczki chili, drobno posiekanej (lub więcej do smaku)
  • 1 dojrzały pomidor, obrany i pokrojony w kostkę (200 g)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub łyżeczka świeżego (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie)
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w niedużą kostkę o boku 1 cm. Starajcie się pokroić je w kawałki o podobnej wielkości. Ja miałam młode ziemniaki, które po prostu wyszorowałam. Do tego przepisu najlepiej użyć ziemniaków typ BC. Ziemniaki sałatkowe w tym przepisie nie sprawdzą się.
  2. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy ziemniaki, smażymy przez 10-15 minut lub dłużej, aż ładnie się zrumienią i będą miękkie.
  3. Wlewamy kolejną łyżkę oleju, dodajemy cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez 4-5 minut.
  4. Dodajemy pomidora, przyprawy, mieszamy i smażymy przez 3-4 minuty, aby zachować kawałki pomidorów w całości. Podajemy na ciepło lub na zimno.
4 komentarze
2

Podobne posty:

4 komentarze

Warzywa 03/05/2021 - 1:07 pm

Świetny przepis, łatwy w przygotowaniu, wszystkim smakowało. Ciekawy smak,. Na pewno go jeszcze powtórzymy. Dzięki!

Odpowiedz
Zuza 07/05/2021 - 11:33 am

Ziemniaki surowe od razu na patelnię czy podgotowane? ;> bo te 10 minut obawiam się, ze może być za krótko, żeby był miękkie

Odpowiedz
Malwina 07/05/2021 - 3:10 pm

Pokrojone w kostkę centymetrową usmażą się stosunkowo szybko. Zawsze ten czas można wydłużyć 🙂 Proszę tylko pamiętać, by użyć dużej patelni, bo na małej może to trwać z 30 minut.

Odpowiedz
Kasia K. 14/05/2021 - 11:00 am

Ale ciekawy przepis! Nie wygląda na taki dobry na zimno, ale chętnie się przekonam :3 Dzięki!

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies