Jajecznica z chorizo – pomysł na pyszne śniadanie w stylu meksykańskim

przez Malwina

W naszej podróży przez Meksyk nie może oczywiście zabraknąć pomysłu na śniadanie. W bałkańskim tripie dzieliłam się z Wami przepisami na zapiekany ser oraz jajecznicę po bułgarsku. Tu znów postawiłam na jajka i bardzo prosty, choć myślę, że apetyczny wizualnie posiłek.

Przygotowałam jajecznicę z chorizo, którą podałam w pszennych plackach tortilla razem z warzywną salsą, chrupiącą sałatą i smażoną czerwoną fasolą. Zwykła jajecznica w takiej wersji z pewnością będzie fajną odmianą na talerzu. Wystarczy zwinąć placek i zajadać ze smakiem.

Jajecznica z chorizo

Składniki (na 3 porcje):

  • Smażona fasola: 2 łyżki posiekanej białej cebuli, 125 g czerwonej fasoli (gotowanej lub konserwowej), 2 szczypty mielonego kminu rzymskiego, 1 ząbek czosnku, sól do smaku (opcjonalnie), 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • 1 duża biała cebula, drobno pokrojona
  • 150 g chorizo, drobno pokrojonego
  • 6 jajek
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia
  • 3 pszenne lub kukurydziane placki tortilla
  • Do podania: Salsa z siekanych warzyw, liście sałaty, nać kolendry do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Zaczynamy od fasoli. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, smażymy przez 4 minuty. Dodajemy fasolę, kmin i przeciśnięty przez praskę czosnek, przesmażamy. Wlewamy 2-3 łyżki wody, mieszamy i rozgniatamy zawartość patelni przy pomocy tłuczka do ziemniaków. W razie potrzeby dodajemy więcej wody (konsystencję pasty dostosujcie do własnych preferencji). Pastę przekładamy do miseczki. Można przygotować ją wcześniej i przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
  2. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i kiełbasę, smażymy przez 5-6 minut do zrumienienia. Wbijamy jajka, mieszamy i smażymy do preferowanego ścięcia.
  3. Placki podgrzewamy na suchej patelni. Każdy z nich smarujemy pastą z fasoli, nakładamy sałatę, jajecznicę i salsę. Nadzienie posypujemy kolendrą (jeśli lubicie). Placek zwijamy. Podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.

Wersja wegańska

Wykorzystajcie zwarte wędzone tofu (to z brązową skórką). Pokrójcie je w niedużą kostkę, dobrze zrumieńcie na patelni, a pod koniec smażenia dodajcie ostrą wędzoną paprykę w proszku.

0 komentarz
1

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies