Była już jajecznica po bułgarsku, pora na kolejną propozycję śniadaniową, czyli jajka zapiekane z serem, pomidorami i papryką. To bardzo proste danie, jak większość potraw z kuchni bałkańskiej. Czasem wystarczy kilka składników, by osiągnąć naprawdę świetny efekt.
Na dnie każdego z naczyń skrywa się ser, który po upieczeniu robi się przyjemnie kremowy i nadaje charakteru całej potrawie. Myślę, że warto zaskoczyć swoich domowników troszkę innym śniadaniem i przy okazji poznać bliżej mało popularną kuchnię bułgarską.
Ser zapiekany z jajkami
1 porcja ma 240 kcal (15 B, 7 W, 16 T)
Składniki (na 2 porcje):
- 100 g sera sirene (opcjonalnie feta, jeśli nie uda się kupić sirene)
- Pół czerwonej papryki, pokrojonej w kawałki
- 2 słodkie i dojrzałe pomory obrane ze skórki lub siekane pomidory z kartonika (300 g)
- 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę (opcjonalnie)
- Sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- 2 jajka
- Posiekana natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania:
- W dwóch niedużych naczynkach żaroodpornych umieszczamy ser w kawałku. Na wierzchu układamy paprykę, pomidory, posypujemy solą i pieprzem (uważamy na ilość soli, bo ser jest słony), czosnkiem.
- Naczynka przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka góra-dół) i pieczemy przez 30-40 minut.
- Naczynka odkrywamy, do każdego wbijamy po 1 jajku. Oprószamy je delikatnie solą. Naczynka wkładamy z powrotem do piekarnika i pieczemy przez około 12-15 minut lub dłużej do preferowanego ścięcia żółtka. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy od razu po przygotowaniu z dodatkiem pieczywa, np. chlebka lepinja.