Bałkański gulasz z piekarnika

przez Malwina

Pokazywałam Wam już mój przepis na wegetariański  đuveč, teraz kolej na gulasz mięsny, troszkę inny, bo upieczony w piekarniku. Lubię taki sposób przygotowania potrawek, bo nie trzeba poświęcać im zbyt wiele czasu. Wystarczy pokroić składniki, krótko przesmażyć i przełożyć wszystko do naczynia żaroodpornego. Resztę zrobi za nas piekarnik. Proste, prawda?

Gulasz przygotowałam na bazie udźca wołowego, ale równie dobrze sprawdzi się łopatka. Można też sięgnąć po jagnięcinę lub nawet wieprzowinę. Nie ma tu zbyt wielu przypraw. Dominują zioła i produkty, które mocno kojarzą mi się z kuchnią bałkańską, czyli czosnek, cebula, natka pietruszki oraz czubryca. Większość składników zakupicie w pobliskim sklepie, dlatego tym bardziej zachęcam do odtworzenia mojego przepisu we własnej kuchni.

Bałkański gulasz z piekarnika

1 porcja ma 217 kcal (22 B, 22 W, 4 T)

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 duża cebula, posiekana w piórka
  • 1 marchewka, obrana, pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 duża łodyga selera naciowego, pokrojona w cienkie plasterki
  • 350 g chudej wołowiny (u mnie udziec), pokrojonej w nieduże kawałki na jeden kęs
  • 350 g obranych ziemniaków, pokrojonych w ćwiartki (tym BC lub C)
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki (+ dodatkowo do posypania gotowej potrawy)
  • 500 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 łyżeczka czerwonej czubrycy
  • 2 ząbki czosnku
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę, marchewkę i seler, smażymy przez 5 minut. Dodajmy mięso, smażymy na większym ogniu, często mieszając, do zamknięcia porów. Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  2. Na wierzchu układamy ziemniaki, posypujemy całość natką pietruszki. Pomidory mieszamy z czubrycą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Powstałym sosem zalewamy składniki w naczyniu (sos powinien przykryć mięso i warzywa, jeśli tak nie jest, można zwiększyć ilość sosu lub dodać do niego wodę lub bulion).
  3. Naczynie przykrywamy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzałka góra-dół). Pieczemy przez około godzinę lub dłużej do miękkości mięsa i ziemniaków.
  4. Gulasz podajemy obficie posypany natką pietruszki.

0 komentarz
0

Podobne posty:

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies