Po sataraš na tapet bierzemy đuveč, potrawę pełną warzyw, która do złudzenia przypomina inne znane mi dania, choćby prowansalskie ratatouille, czy tureckie türlü.
Duveč można przygotować w wersji w 100% warzywnej lub też wzbogacić o dodatek mięsa, np. kawałków piersi z kurczaka lub wołowiny. Sporo przepisów zakłada też dodanie ryżu do potrawy. Postawiłam na najprostszą opcję, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście zmodyfikowali mój bazowy przepis.
Kuchnia bałkańska kojarzy mi się głównie z papryką, pomidorami, cebulą, dużą ilością natki pietruszki, i to właśnie tych produktów nie mogło zabraknąć w mojej potrawce. Dodałam też młodą marchewkę oraz bakłażan, a całość doprawiłam słodką papryką i czubrycą. Przepis wzorowałam na recepturze znalezionej na blogu Balkan lunchbox.
Z czym podawać đuveč? Najprościej ze świeżym pieczywem, np. chlebkiem bałkańskim lepinja, gotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.
Duveč – bałkańska potrawka warzywna
1 porcja ma 145 kcal (4 B, 15 W, 6 T)
Składniki (na 3 porcje):
- 1 duża biała cebula, drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
- 1 marchewka (100 g), pokrojona w cienkie plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona w grubszą kostkę
- 1 żółta papryka, pokrojona w grubszą kostkę
- Pół niedużego bakłażana (200 g), pokrojonego w kostkę wielkości papryki
- 400 g siekanych pomidorów z kartonika
- 1 szklanka wywaru warzywnego
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy (lub więcej do smaku)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju do smażenia
- Do posypania: Posiekana natka pietruszki
- Do podania: pieczywo (np. lapinja), gotowany ryż, kasza
Sposób przygotowania:
- W garnku z grubym dnem lub w głębokiej i dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut.
- Dodajemy pozostały olej, czosnek i marchewkę, smażymy przez 3-4 minuty. Kolejno dorzucamy papryki i bakłażana, smażymy przez 3 minuty, często mieszając.
- Wlewamy pomidory i wywar, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut do miękkości warzyw (lub dłużej wg potrzeby, ja nie przepadam za rozgotowanymi warzywami).
- Pod koniec próbujemy dania, w razie potrzeby dosalamy. Można je dodatkowo odparować, gotując krótko bez pokrywki. Duveč podajemy z ugotowanym ryżem lub pieczywem, obficie posypane natką pietruszki.
Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.
5 komentarzy
Ależ bałkańskie pyszności! Wiosna – lato przed nami i chęć na lekkie dania warzywne lub z niewielkim dodatkiem mięs. Dziękuję za inspiracje.
Brzmi super <3 Lubię takie leczopodobne potrawy. Będzie pichcone! 💪
Przyznaje, ze robiłam trochę z dusza na ramieniu. Nie mam czubrycy, dałam zatar i wędzoną paprykę. No wyszło lepiej niż się spodziewałam 🙂
Wygląda apetycznie:)
A czy do tego dania pasuje mieso wieprzowe – schab?
Jak najbardziej 🙂