Duveč – proste danie jednogarnkowe pełne warzyw

przez Malwina

Po sataraš na tapet bierzemy đuveč, potrawę pełną warzyw, która do złudzenia przypomina inne znane mi dania, choćby prowansalskie ratatouille, czy tureckie türlü.

Duveč można przygotować w wersji w 100% warzywnej lub też wzbogacić o dodatek mięsa, np. kawałków piersi z kurczaka lub wołowiny. Sporo przepisów zakłada też dodanie ryżu do potrawy. Postawiłam na najprostszą opcję, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, abyście zmodyfikowali mój bazowy przepis.

Kuchnia bałkańska kojarzy mi się głównie z papryką, pomidorami, cebulą, dużą ilością natki pietruszki, i to właśnie tych produktów nie mogło zabraknąć w mojej potrawce. Dodałam też młodą marchewkę oraz bakłażan, a całość doprawiłam słodką papryką i czubrycą. Przepis wzorowałam na recepturze znalezionej na blogu Balkan lunchbox.

Z czym podawać đuveč? Najprościej ze świeżym pieczywem, np. chlebkiem bałkańskim lepinja, gotowanym ryżem lub kaszą jaglaną.

Duveč – bałkańska potrawka warzywna

1 porcja ma 145 kcal (4 B, 15 W, 6 T)

Składniki (na 3 porcje):

  • 1 duża biała cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
  • 1 marchewka (100 g), pokrojona w cienkie plasterki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w grubszą kostkę
  • 1 żółta papryka, pokrojona w grubszą kostkę
  • Pół niedużego bakłażana (200 g), pokrojonego w kostkę wielkości papryki
  • 400 g siekanych pomidorów z kartonika
  • 1 szklanka wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy (lub więcej do smaku)
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • Do posypania: Posiekana natka pietruszki
  • Do podania: pieczywo (np. lapinja), gotowany ryż, kasza

Sposób przygotowania:

  1. W garnku z grubym dnem lub w głębokiej i dużej patelni rozgrzewamy połowę oleju. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut.
  2. Dodajemy pozostały olej, czosnek i marchewkę, smażymy przez 3-4 minuty. Kolejno dorzucamy papryki i bakłażana, smażymy przez 3 minuty, często mieszając.
  3. Wlewamy pomidory i wywar, dodajemy przyprawy. Przykrywamy i gotujemy przez około 15-20 minut do miękkości warzyw (lub dłużej wg potrzeby, ja nie przepadam za rozgotowanymi warzywami).
  4. Pod koniec próbujemy dania, w razie potrzeby dosalamy. Można je dodatkowo odparować, gotując krótko bez pokrywki. Duveč podajemy z ugotowanym ryżem lub pieczywem, obficie posypane natką pietruszki.

Przechowywanie: W szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.

5 komentarzy
0

5 komentarzy

Ula 22/04/2021 - 1:34 pm

Ależ bałkańskie pyszności! Wiosna – lato przed nami i chęć na lekkie dania warzywne lub z niewielkim dodatkiem mięs. Dziękuję za inspiracje.

Odpowiedz
Andrzej 23/04/2021 - 11:36 am

Brzmi super <3 Lubię takie leczopodobne potrawy. Będzie pichcone! 💪

Odpowiedz
Karolina 13/01/2022 - 1:57 pm

Przyznaje, ze robiłam trochę z dusza na ramieniu. Nie mam czubrycy, dałam zatar i wędzoną paprykę. No wyszło lepiej niż się spodziewałam 🙂

Odpowiedz
Magda 29/02/2024 - 10:32 am

Wygląda apetycznie:)
A czy do tego dania pasuje mieso wieprzowe – schab?

Odpowiedz
Malwina 29/02/2024 - 10:35 am

Jak najbardziej 🙂

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ten serwis internetowy wykorzystuje ciasteczka (pliki cookies) dla zapewnienia Ci możliwości korzystania z jego wszystkich funkcjonalności. Kliknięcie „Akceptuję” oznacza wyrażenie przez Ciebie zgody na korzystanie z plików cookies na zasadach i zgodnie z pouczeniami zawartymi w Polityce Prywatności. Akceptuję Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies