Wprawdzie to nie sezon na bakłażany, ale w jednej z marketowych gazetek wypatrzyłam fajną promocję na to warzywo i od razu przypomniał mi się przepis na pyszny makaron. Minimalistyczny i dość prosty, dosmaczony aromatycznym sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonego miąższu bakłażana i ząbków czosnku. Do tego bazylia i ulubiony ocet balsamiczny, i mamy naprawdę smaczne i lekkie danie idealne na rodzinny obiad.
Makaron z bakłażanem
Składniki (na 2 porcje):
- 150 g makaronu penne lub fusilli
- 1 bakłażan (około 400 g) + 1 łyżeczka oleju
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała czerwona cebula
- 300 g passaty pomidorowego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 5 porwanych listków bazylii + do dekoracji
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- Odrobina erytrolu do smaku
- Sól do smaku
- 1 łyżeczka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
- Bakłażan nakłuwamy w kilku miejscach nożem i smarujemy olejem. W jedno z nakłuć wkładamy 1 obrany ząbek czosnku. Pieczemy w temp. 200 stopni (grzałka góra-dół) przez około pół godziny (lub dłużej do miękkości). Studzimy, obieramy, miąższ wraz z czosnkiem siekamy lub dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
- Cebulę kroimy w kostkę, pozostały czosnek drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy oregano, listki bazylii, ocet balsamiczny. Zagotowujemy, doprawiamy odrobiną erytrolu i solą.
- Dodajemy miąższ bakłażana i pieczony czosnek. Mieszamy. Gotujemy przez około 3-4 minuty.
- Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do gorącego sosu i dokładnie mieszamy.
- Makaron z bakłażanem podajemy posypany listami bazylii. Dodatkowo można posypać go wiórkami parmezanu lub grana padano.