Makaron z bakłażanem

przez Malwina

Wprawdzie to nie sezon na bakłażany, ale w jednej z marketowych gazetek wypatrzyłam fajną promocję na to warzywo i od razu przypomniał mi się przepis na pyszny makaron. Minimalistyczny i dość prosty, dosmaczony aromatycznym sosem pomidorowym z dodatkiem pieczonego miąższu bakłażana i ząbków czosnku. Do tego bazylia i ulubiony ocet balsamiczny, i mamy naprawdę smaczne i lekkie danie idealne na rodzinny obiad.

Makaron z bakłażanem

Składniki (na 2 porcje):

  • 150 g makaronu penne lub fusilli
  • 1 bakłażan (około 400 g) + 1 łyżeczka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • 300 g passaty pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 5 porwanych listków bazylii + do dekoracji
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • Odrobina erytrolu do smaku
  • Sól do smaku
  • 1 łyżeczka oleju do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażan nakłuwamy w kilku miejscach nożem i smarujemy olejem. W jedno z nakłuć wkładamy 1 obrany ząbek czosnku. Pieczemy w temp. 200 stopni (grzałka góra-dół) przez około pół godziny (lub dłużej do miękkości). Studzimy, obieramy, miąższ wraz z czosnkiem siekamy lub dzielimy na mniejsze kawałki przy pomocy tłuczka do ziemniaków.
  2. Cebulę kroimy w kostkę, pozostały czosnek drobno siekamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy przez 5 minut. Wlewamy przecier, dodajemy oregano, listki bazylii, ocet balsamiczny. Zagotowujemy, doprawiamy odrobiną erytrolu i solą.
  4. Dodajemy miąższ bakłażana i pieczony czosnek. Mieszamy. Gotujemy przez około 3-4 minuty.
  5. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, dodajemy do gorącego sosu i dokładnie mieszamy.
  6. Makaron z bakłażanem podajemy posypany listami bazylii. Dodatkowo można posypać go wiórkami parmezanu lub grana padano.
0 komentarz
0

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies