Dorsz z pomidorkami i szpinakiem

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem mam dla Was przepis na prosty obiad z rybą w roli głównej – idealny na piątek. Do tego dania wybrałam polędwicę z dorsza, ale równie dobrze sprawdzi się inna zwarta biała ryba, np. miruna. Delikatne mięso ryby w połączeniu z sosem na bazie pomidorów i wina smakuje wyjątkowo dobrze. Potrawę podałam z brązowym ryżem, ale myślę, że równie fajnie sprawdzi się kremowa polenta lub puree z ziemniaków.

Dorsz z pomidorkami i szpinakiem

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 kawałki polędwicy z dorsza (po 125 g każdy)
  • Sól i pieprz ziołowy do smaku
  • Mąka kukurydziana do obtoczenia ryby (opcjonalnie, można pominąć)
  • 2 małe czerwone cebule, posiekane w piórka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200 g pomidorków koktajlowych (mogą być smutne i pomarszczone – więcej o pomidorach tutaj: kulinarne SOS, czyli jak wykorzystać pomarszczone pomidory)
  • 1/3 szklanki białego półwytrawnego wina
  • Pół łyżeczki suszonego oregano
  • 40 g zielonych oliwek, pokrojonych
  • Kilka listków bazylii plus do dekoracji
  • Dwie garście miniaturowego szpinaku
  • Sól i pieprz do smaku
  • Olej do smażenia (rybę smażyłam na oleju ryżowym, sos na oliwie z chili)

Sposób przygotowania:

  1. Rybę przyprawiamy solą i pieprzem panierujemy w mące. Oczywiście etap panierowania można pominąć.
  2. Pomidorki kroimy na pół. Rozgrzewamy olej na dwóch patelniach. Na jedną wlałam olej ryżowy i zaczęłam smażyć rybę, na drugą oliwę z chili, aby podkręcić smak pomidorów. Rybę kładziemy na rozgrzany olej, smażymy przez około 3-4 minuty z każdej strony. Jeśli ryba jest grubsza, czas smażenia wydłuży się. Pamiętajcie też o obsmażeniu boków, jeśli ryba była obtoczona w mące. Przy smażeniu bez panierki zużyjemy mniej tłuszczu. Rybę można też upiec (kawałki bez panierki pieczemy w temp. 200 stopni przez około 15 minut).
  3. Na drugą patelnię dodajemy cebulę, smażymy przez 4-5 minut. Dokładamy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory. Smażymy przez 5 minut. Wlewamy wino, wsypujemy roztarte w palcach oregano. Gotujemy na większym ogniu, aż płyn w połowie się zredukuje.
  4. Dokładamy na patelnię oliwki, bazylię, szpinak, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i krótko podgrzewamy do momentu, aż szpinak zmięknie.
  5. Rybę nakładamy na talerze, dodajemy zawartość patelni. Podajemy z dodatkiem brązowego ryżu.

Wskazówki:

  • W tym daniu można użyć mirunę lub mintaja. Fajnie sprawdzi się też łosoś lub pstrąg łososiowy.
  • Kwaskowaty sos dobrze komponuje się z rybą, jeśli jednak macie ochotę, możecie go przełamać odrobiną miodu lub syropu klonowego. A i mały chlust octu balsamicznego zrobi swoje.
  • Zamiast zielonych oliwek można dodać oliwki kalamata bez pestek, ewentualnie wzbogacić sos o dodatek kaparów.
2 komentarze
1

Podobne posty:

2 komentarze

Patrycja 04/12/2020 - 1:20 pm

Wyglada obłednie 🙂 Czym moge zastąpić pomidorki, niestety nie możemy wszyscy ich jeść …

Odpowiedz
Malwina 04/12/2020 - 1:43 pm

Niestety w tym przepisie nie. Pomidorki rozgotowują się i tworzą delikatny sos. Choć na upartego, może kolorowa papryka? Tylko musiałabyś troszkę dłużej smażyć paprykę.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies