Dzień dobry,
Poniedziałkowym zwyczajem pora na nowe podsumowanie w cyklu Make bento, not war!. Tym razem mam dla Was kilka iście ekspresowych przepisów, m.in. na prosty sushi bowl z tuńczykiem. Jest też kilka roślinnych lunchboxów dla osób, które nie jedzą lub ograniczają mięso w codziennej diecie. Mam nadzieję, że każdy znajdzie coś dla siebie.
Przy okazji mam dla Was niespodziankę. Obie moje książki możecie obecnie zakupić w super rabacie i z darmową wysyłką. Jeśli szukacie prezentu dla kogoś z Waszych bliskich, to warto skorzystać z promocji. W końcu z lekkimi i pełnymi warzyw lunchboxami o wiele milej będzie wejść w nowy rok, a i kilka kilogramów szybciej się zrzuci 😉 Książki zakupicie TUTAJ.
Roślinny lunchbox z tofu
W pierwszej części pudełka zaprawiony ryż do sushi, tofu teriyaki, awokado z sosem sriracha i smażone warzywa (cebula, cukinia, brązowe pieczarki, miks strączków, czosnek świeży i niedźwiedzi, sól). W drugim pudełku prosta sałatka z brokułem.
Sałatka z brokułem i kukurydzą
Składniki (na 1 porcję):
- Różyczki z połowy małego brokułu
- 30 g kukurydzy konserwowej (waga po odcieku)
- 25 g roślinnej „fety”
- kilka mini korniszonów z chili
- Sos: 100 g silken tofu, pół ząbka czosnku, dwie szczypty suszonego oregano, sok z cytryny do smaku, sól (w wersji nie wege zróbcie sos na jogurcie greckim)
Sposób przygotowania:
- Brokuł gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy.
- Fetę kroimy w niedużą kostkę, korniszony w plastry.
- Składniki sosu blendujemy blenderem ręcznym na puszysty sos. Wszystkie składniki mieszamy. Ja przełożyłam do bento brokuły, korniszony, kukurydzę, fetę i polałam sosem. Mieszałam tuż przed jedzeniem.
Syrniki na słodko
W zamrażarce miałam troszkę twarogu, więc przerobiłam go na proste placuszki – syrniki. Do nich sporo owoców: zielony grejpfrut, mandarynki i borówki kupione kiedyś w promocji.
Zestaw lunchboxy z łososiem i komosą
Komosę przygotowałam tak, jak ryż z brokułem i kukurydzą z mojej pierwszej książki „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento” (Bento #35, s. 209). Książkę możecie teraz zakupić w promocyjnej cenie wraz z darmową wysyłką na stronie księgarni Znak.
Do komosy pieczony łosoś, ajvar z chrzanem, oliwki i marynowana papryka od Mamy Ewy.
Sushi bowl z tuńczykiem
Gdy nie chce mi się kręcić rolek sushi, robię prosty sushi bowl. Tym razem na ryżu wylądował tuńczyk w sosie własnym, rzodkiewka, awokado z sosem sriracha i kapusta czerwona (poszatkowana i ugnieciona z odrobiną soli). Do tego oczywiście sezam, czarnuszka, szczypiorek i dobrej jakości japoński sos sojowy. O ryżu do sushi i o tym, jak go właściwie przygotować przeczytacie więcej tutaj: jak ugotować ryż do sushi.
Ekspresowa sałatka w 3 minuty
Pudełka robione na szybko tuż przed wyjściem do pracy. W środku miks sałat, rzodkiewki, pomidor, roślinna „feta”, korniszony z chili, miks strączków. Całość polana oliwą truflową i posypana nerkowcami zblendowanymi z płatkami drożdżowymi i solą.
Udanego tygodnia!