Make bento, not war #232

przez Malwina

Dzień dobry,

Nowy tydzień zaczynamy standardowo od kolnej porcji pudełek. Przygotowałam dla Was pyszne przepisy do lunchboxu, które mam nadzieję przypadną Wam do gustu.

Przy okazji przypominam, że możecie bezpłatnie pobrać piękny planer posiłków do lunchboxu, który z pewnością ułatwi Wam codzienne bentowanie i planowanie. Dostępny jest w 3 wersjach do wydruku.

Zestaw lunchowy z tofu po azjatycku

To proste danie super sprawdza się na wynos. Mnie smakuje także na zimno po wymieszaniu z ryżem. Jeśli chcecie, by było bardziej kolorowe, wykorzystajcie w tym przepisie żółtą i czerwoną paprykę. Zamiast ciecierzycy można dodać ulubioną fasolę.

Sałatka z pieczonym łososiem i fasolą

Prosta sałatka z tego, co miałam pod ręką. Dobrze smakuje kolejnego dnia, dlatego super sprawdza się do lunchboxu.

Składniki (na 2 porcje):

  • 130 g drobnego makaronu
  • 125 g upieczonego łososia (u mnie tajski, który pokazywałam Wam we wpisie Curry z łososiem)
  • 120 g czerwonej fasoli ugotowanej lub konserwowej (waga po odcieku)
  • Pół czerwonej cebuli, posiekanej w piórka
  • 2 plastry marynowanej papryki z chili, pokrojona w kawałki
  • 1 łodyga selera naciowego, obrana i pokrojona w cienkie plastry
  • Dressing: 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka płynnego miodu, 1,5 łyżeczki musztardy, sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą i studzimy. Wykorzystałam makaron ugotowany poprzedniego dnia.
  2. Łososia oddzielamy od skóry i dzielimy na nieduże kawałki. Do makaronu dodajemy łososia, fasolę, cebulę, paprykę, seler.
  3. Składniki dressingu łączymy, dodajemy do makaronu, mieszamy.

Wskazówka:

  • Do sałatki można dodać świeżego ogórka lub pomidorki koktajlowe.

Aromatyczna zupa pomidorowa z mozzarellą

Jakiś czas temu pokazywałam Wam, w jaki sposób mrożę nadmiar pomidorów. Paczuszka z takimi pomidorami bywa wybawieniem, gdy najdzie nas ochota na zupę. Tu pomidorowa na styl włoski z dodatkiem bazylii, oregano, sporej ilości czosnku, cebuli, odrobią mascarpone i mozzarellą. Po podgrzaniu ser rozpuszcza się i przyjemnie ciągnie. Polecam wypróbować. A i kostka mrożonego pesto będzie super dodatkiem w takiem zupie. O kostkach piszę w dalszej części wpisu.

Pyszne ciasto bananowe z makiem

Przepis pochodzi z mojej pierwszej książki Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento. To dokładnie przepis na babeczki bananowe z makiem i truskawkami (s. 122, Bento #11). Ciasto piekłam w szklanych foremkach z IKEA (tu pisałam więcej o tych foremkach – W czym przechowuję jedzenie), które wcześniej wyłożyłam papierem do pieczenia. Później bez trudu upieczone i wystudzone ciasto przeniosłam do lunchboxu Monbento. Ciasto siedziało w piekarniku około 40 minut. Pamiętajcie, że czas pieczenia będzie uzależniony od wysokości ciasta.

lunchbox na każdy dzień

Sałatka makaronowa z pesto

Miałam sporo powiędniętej rukoli (czyt. więcej – co zrobić z powiędniętą rukolą), którą przerobiłam na pesto. Część zamroziłam (pesto mrożę w silikonowej foremce na lód, a później kostki przekładam do szklanego pojemnika ), a resztę wykorzystałam do prostej sałatki. Nie ma tu większej filozofii – makaron, pesto, mozzarella, pomidory, listki bazylii. Pyszne na zimno, a przy okazji nic się nie marnuje.

Fit zupa meksykańska

Rozgrzewająca i idealna na jesienne chłody zupa z dodatkiem mięsa drobiowego, pomidorów i warzyw strączkowych. Można podać ją z brązowym ryżem, nachosami lub pieczywem. Serwowałam ją z chlebkami smażonymi na patelni. Akurat zostało mi ciasto po pizzy.

Ekspresowa nocna owsianka

Nocna owsianka to najszybsze śniadanie świata. Tu wersja z makiem, dżemem i owocami. Jak ją zrobiłam?

Składniki (na 1 porcję):

  • 40 g płatków owsianych
  • 130 g napoju roślinnego lub mleka (użyłam napoju migdałowego)
  • 75 g skyru naturalnego
  • 1 łyżeczka maku mielonego
  • Pół łyżeczki miodu (lub więcej do smaku)
  • 5 g orzechów
  • 25 g dżemu z czarnej porzeczki lub innego ulubionego
  • mrożone owoce – borówki i granat

Sposób przygotowania:

W misce umieszczamy płatki, dodajemy napój i skyr, mieszamy. Dodajemy mak, miód, orzechy, dżem i posypujemy owocami. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Miskę wyciągamy na kilkadziesiąt minut przed planowanym jedzeniem, aby owsianka się ociepliła. Można ją też podgrzać.

Soboro donburi

To popularne danie kuchni japońskiej składa się z ryżu, którego przykrywa warstwa wyrazistego w smaku mięsa drobiowego, smażonych jajek i groszku. Wygląda atrakcyjnie wizualnie i jest naprawdę pyszne. Jak to jeść? Po prostu wszystko mieszamy i zajadamy. Gdy nie mam pod ręką groszku, dodaję pokrojoną fasolkę szparagową, sporo dymki lub edamame (czyt. więcej: co to jest edamame).

Makaron z warzywami w sosie śmietanowym

To jeden z moich ulubionych przepisów z rodzinnego domu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, dobrze się przechowuje i z powodzeniem można odgrzać je w pracy kolejnego dnia.

Miłego tygodnia 🙂

1 komentarz
1

1 komentarz

Chocolade 09/11/2020 - 5:31 pm

Chyba prezgapiłam ten przepis na babeczki z makiem, muszę zajrzeć do książki 😀

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies