Warzywne curry z fasolą – rozgrzewające i idealne na jesień

przez Malwina

Dzień dobry,

W chłodny jesienny dzień najlepiej rozgrzać się przy miseczce aromatycznego curry. Tym razem mam dla Was prosty przepis na pomidorowe curry z fasolą i dużą ilością warzyw. Idealnie wpisze się w listopadowe menu. Dzisiejszy obiad to tak naprawdę wynik sprzątania lodówki – zdecydowanie pyszny i wart odtworzenia we własnej kuchni.

Curry najlepiej podawać z ryżem jaśminowym lub makaronem ryżowym. A i chlebki z patelni będą fajnym pomysłem. Wypróbujcie przepis i koniecznie podzielcie się swoją opinią w komentarzach 🙂 Smacznego!

Curry z fasolą i warzywami

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru, drobno posiekanego
  • Pół małej, nieprzerośniętej cukinii (około 150 g), pokrojonej w grubszą kostkę
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w paseczki
  • 100 g brązowych lub białych pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 3-4 łyżeczki czerwonej pasty curry (lub więcej do smaku)
  • 250 g passaty pomidorowej
  • 100 g dobrej jakości mleka kokosowego (polecam Real Thai)
  • Sos sojowy do smaku
  • Sok z połowy limonki
  • Cukier do smaku
  • 250 g ugotowanej lub konserwowej fasoli (waga po odcieku)
  • Garść ugotowanego groszku
  • 6 strączków groszku cukrowego, obranego z włókien
  • Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy (szczególnie fajnie sprawdzają się szerokie wstążki)
  • Posiekana dymka lub nać kolendry do posypania
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Szalotkę i czosnek drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy szalotkę, czosnek i imbir. Smażymy przez 3-4 minuty.
  2. Dodajemy cukinię, paprykę i pieczarki, smażymy przez 3-4 minuty. Dodajemy pastę curry, przesmażamy.
  3. Na patelnię wlewamy passatę, mleko kokosowe. Gotujemy bez przykrycia do preferowanej miękkości warzyw. Gotuję dość krótko (3-4 minuty), bo lubię gdy warzywa są jędrne.
  4. Curry doprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki i cukrem do smaku. Dodajemy fasolę, groszek zwykły i cukrowy, krótko podgrzewamy. Podajemy z dodatkiem ryżu lub makaronu. Danie warto posypać nacią kolendry lub dymką.

Polecam wypróbować również przepis na curry z łososiem i warzywami. W wersji wegańskiej można wykorzystać wędzony tempeh lub tofu.

3 komentarze
0

3 komentarze

Chocolade 02/11/2020 - 7:01 pm

Od razu mi się cieplej zrobiło, gdy tylko na nie spojrzałam 🙂 Dodatek imbiru na pewno robi swoje 🙂

Odpowiedz
Ola 24/11/2020 - 7:10 am

Witam, gdzie mozna kupic taki makaron ryzowy ?

Odpowiedz
Malwina 24/11/2020 - 8:02 am

Ten makaron kupowaliśmy w Auchan.

Odpowiedz

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies