Klopsiki azjatyckie – proste i pyszne

przez Malwina

Dzień dobry,

Tym razem coś pysznego dla miłośników kuchni azjatyckiej. Przygotowałam dla Was proste klopsiki azjatyckie – wyraziste w smaku, delikatne i jakby nie patrzeć lekkie ze względu na technikę przygotowania. Nie smażyłam ich na oleju, a ugotowałam w niewielkiej ilości wody na patelni. Ta prosta technika jest często stosowana w kuchni japońskiej.

Takie klopsiki najlepiej podawać w miseczce z dodatkiem ugotowanego ryżu, sporej ilości dymki i sezamu. Możecie zaszaleć i do miski dołożyć ugotowane jajko, warzywa, a całość posypać ulubionym furikake. Możliwości jest całe mnóstwo. Smacznego!

Klopsiki azjatyckie

Składniki (na 2 porcje):

  • 250 g mielonego mięsa z indyka lub kurczaka
  • 1 żółtko
  • 2 dymki wraz ze szczypiorem, drobno posiekane
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • Pół łyżeczki posiekanego drobno imbiru
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1-2 łyżki panko (japońska bułka tarta), możecie też użyć zwykłej
  • Sos: 2 łyżki japońskiego sosu sojowego, 2 czubate łyżki słodko-pikantnego sosu chili (to ten jasnoczerwony, przezroczysty sos z kawałkami chili), 2 łyżki octu ryżowego, 1 łyżeczka miodu – wszystkie składniki mieszamy
  • Do podania: ugotowany ryż
  • Do posypania: prażony sezam i posiekana dymka

Sposób przygotowania:

  1. W misce umieszczamy mięso, żółtko, dymkę, czosnek, imbir. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy dłonią, a następnie dodajemy 1-2 łyżki bułki tartej. Ponownie wyrabiamy i odstawiamy do zgęstnienia. W razie potrzeby dodajemy więcej bułki.
  2. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Na dno patelni (która ma pokrywkę) wlewamy niewielką ilość wody (niecały centymetr) i zagotowujemy. Dodajemy klopsiki, przykrywamy i gotujemy przez około 7-8 minut, aż przestaną być surowe w środku.
  3. Jeśli woda w tym czasie nie odparowała, odlewamy ją. Do klopsików wlewamy sos, mieszamy i gotujemy przez około 2 minuty, aż sos się zredukuje i ładnie oblepi klopsiki.
  4. Klopsiki po azjatycku podajemy z dodatkiem ugotowanego ryżu, obficie posypane dymką i sezamem. Jeśli macie pod ręką świeżego ogórka, warto dołożyć go na talerz. Orzeźwiające ogórki i intensywne japońskie smaki to zawsze dobre połączenie.

0 komentarz
1

Skomentuj

* Korzystając z tego formularza, zgadzasz się na przechowywanie i przetwarzanie Twoich danych osobowych przez stronę Filozofia Smaku

Ta strona korzysta z plików cookies w celu poprawienia jakości obsługi. Zaakceptuj Czytaj więcej: Polityka prywatności i plików cookies